Диета при болест на Бехтерев

Диета при болест на Бехтерев

1013
0

Диета при болестта на Бехтерев – един от методите за предотвратяване на пълното закостеняване на гръбначния стълб. Ако ще изключите от храната ненужни продукти, може да се забави процеса дегенерацията на хрущялната тъкан и замяна я на хрущялна. При това необходимо да следвате, че пациент с болестта на Бехтерев да получавава достатъчно количество микроелементи и да се храни пълноценно.

Хранене при болест на бехтерев, диета
Диета при болест на Бехтерев – метод за предотвратяване на пълно закостеняване на гръбначния стълб

Защо се нуждаете от специална диета

Болестта на Бехтерев или анкилозиращ спондилит се развива от специални гени в организма. Когато в тялото попажда инфекция, тези гени принуждават хрущялните тъкани да приемат свойства на инфекцията, за да ги предпази от заболяване. В резултат болест на Бехтерев имунната система изпраща сили на борбата със своите хрущялни клетки. Те са унищожават, и за да държи гръбнака в „нормално състояние“, тялото засилва на тяхно място костните тъкани.

Гръбначния стълб на пациента с болест на Бехтерев се превръща в неподвижна структура. Хора, засегнати от това заболяване изпитват болезнени пристъпи сутринта, постоянни болки в петите, подуване и възпалителни процеси. Се влошава храненето на главния мозък, се върти главата, се започва припадъчно състояние, се потъмнява в очите, повишава се кръвното налягане.

Болестта на Бехтерев да се излекува напълно невъзможно, но може да се забави процеса закостеняването на гръбначния стълб. Човек да не стои завинаги в сгъната поза, трябва изцяло да промените начина си на живот. Да употребявате лекарства по курсове, да се занимавате с лечебна физкултура. Но един от най-важните моменти – това е диета на пациента. Диетата трябва да съдържа такива съставки, които ще намалят разрастване на костна тъкан и при това ще дадат на тялото ви достатъчно полезни вещества, протеини, мазнини и въглехидрати.

Препоръки за съставяне на диета

В диетата на пациенти, засегнати от болестта на Бехтерев, трябва да се вземат предвид следните препоръки:

 • Готварска сол лошо подхожда – по-добре да я заменяте с протрити водорасли или морска сол;
 • Ако се консумират мляко и млечни продукти, необходимо да подберете не мастни варианти;
 • Колкото е възможно повече зеленчуци и плодове;
 • От масло и майонеза по-добре да се откажете.
 • Разрешено да се консумира масло царевица, маслини, слънчоглед и лен, и при това те трябва да бъдат нерафинирани;
 • Сухи плодове, семена на слънчоглед, семки и ядки за предпочитане да ядете колкото е възможно по-често;
 • Зеленина има положителен ефект;
 • Каши от пълнозърнести храни, супи – предпочитана храна;
 • Пържена храна е вредна, по-добре да варете, парете;
 • За укрепване хрущялната тъкан необходимо да се консумират повече бульони на кост, желатин;
 • Месни продукти в диетата трябва да се намалят, а ако тя попажда на масата, то трябва да бъде постна.
Познавателна статия:  Болест на Бехтерев (анкилозиращ спондилит) лечение и диагностика

Като цяло млечни продукти при тази болест са вредни и трябва да бъдат изключени от хранителния режим при болестта на Бехтерев, тъй като те са калций-съдържащи храни. Калций и оковава гръбначния стълб на пациента в неподвижна поза, така че трябва да се консумира възможно най-малко. Тъй като в организма при това липса на силиций, трябва да ядете повече магданоз, салати, копър.

Като се има предвид, че в организма при тази диета ще се наблюдава недостиг на флуор, за да го компенсирате по-добре да употребявате орехи.

Болест на бехтерев диета, зърнени култури, сушени плодове, ядки
Зърнени култури, сушени плодове, ядки – основа на диетата

Лечебна средиземноморска диета

Ако имате болест на Бехтерев, диета в средиземноморски стил ще бъде най-хубаво и най–важно цялостно решение. Този хранителен комплекс е достатъчно комфортен, при него болния с анкилозиращ спондилит не се нахожда в постоянно гладно състояние, не се наблюдава анемия.

Тази диета има следни принципи:

 • Масата на три четвърти трябва да бъде покрита със зеленчуци и плодове. Колкото се може повече листни зеленчуци, ядки, пълнозърнести храни, боб и фасул. Тук е необходима целулоза и витамини;
 • Месни продукти с червен цвят са изключени. Да ги ядете може максимум веднъж седмично, и в ограничено количество. Протеин в тази диета получавайте от пилешко месо, морски дарове. Но и такава храна не трябва да бъде в излишък, не забравяйте за първото правило;
 • Зехтин замества всички останали мазнини. Масло и свинска мас не се използва напълно. Други растителни масла може да се консумират, но за предпочитане зехтин;
 • Такава диета вече носи необходимия на човек физиологичен състав. Да осолявате храната строго забранено. Трябва да я замените с подправки и билки.
Познавателна статия:  Причини на болки в петата

В гроздето се съдържат полезни киселини. Така натурално червено вино носи полза и да го употребявате в малък обем трябва два или три пъти на ден. Всичко останало, а вино в средиземноморската диета ще подобри храносмилането.

Хранене се държи на пълнозърнести каши, макарони от твърди сортове пшеница, тъмна ориза. Те трябва да се подават на всеки закуска, обяд или вечеря.

Зеленчуци и плодове трябва да има от три до шест пъти на ден. Като основно ястие се използва пиле (до четири пъти в седмицата), морски дарове (до шест пъти в седмицата). Картофите да се консумират не по-често от три пъти в седмицата. В четири дни от седем може да се яде кокоше яйце. Два пъти в седмицата да речем горчив шоколад.

Опитайте се всичко да гответе сами, нищо не еште в трапезарията, не купувайте продукти „под размразяване“. Не поставяйте в храната майонезни сосове и кетчуп, тези продукти са вредни по принцип. Сладки напитки и сокове в тетрапак са изключени. Стимулиращи напитки, чай и кафе по-добре не пийте. Средиземноморската диета съставена така, че при хора с болестта на Бехтерев и без това достатъчно енергия.

Полезни рецепти

Добре, ако храненето при болестта на Бехтерев ще съдържа обикновена вегетарианска или сурова хранителна диета. Ако имате проблеми с храносмилането, излишни килограми, пациентът страда от алкохолизъм – по-добре първо да очистите тялото. Затова ви препоръчваме точно такива очистителни рецепти:

 • Вечерта поставете 2 супени лъжици на ориз във вода на една нощ. След като се събудите, изсипете ориза в същата вода в тигана. Изчакайте, докато започне да ври, излейте водата. Доведете по този начин ориза в студена вода до кипене три пъти. След това изяжте го. Не е много „вкусна“ рецепта, но полезна;
 • Измийте малко сушени кайсии, подгответе вряща вода, извадете го от огъня. Сложете сушени плодове в тази вода. Излейте водата, яжте сушени кайсии;
 • Вместо обичайните напитки пийте след хранене в обяд и вечерта две чашки салицилит натрий;
 • За почистване на бъбреците яжте масло от ела и лен, шипка, глухарче, пса бор.

НЯМА КОМЕНТАРИ

НАПИШИ КОМЕНТАР