Диагностициране на системен лупус еритематодес

Диагностициране на системен лупус еритематодес

1334
0

Диагностициране на системен лупус еритематодес

Диагноза системен лупус еритематодес се счита за установен при наличието на 4 или повече от 11 критерии (Американска ревматологична асоциация,1982г.).

 Еритема тип пеперуда  Фиксирана еритема (плоски или повишени) на бузите, с тенденция към разпространение на назолабиални гънки.
 Дискоиден обрив  Много високи еритематозни огнища с плътно седнали скали, с течение на времето атрофия на кожата и белезни промени.
 Фотосенсибилизация  Поява или засилване изразеността на обрив след излагане на слънце.
 Язви на лигавицата на устата и/или на носоглътката  Обикновено безболезнен.
 Артрит  Поява на оток и болезненост не по-малко от два става без деформация.
 Серозит  Плеврален излив или перикарден излив.
 Поражение на бъбреците  Едно от следните прояви: периодично увеличаване на протеин в урината до 0,5 г/ден или за определяне на цилиндри в урината.
 Поражение на ЦНС  Едно от следните прояви: конвулсивни припадъци или психози, които не са свързани с други причини.
 Гематологически нарушения  Едно от следните прояви: хемолитична анемия, лимфопения или тромбоцитопения, които не са свързани с други причини.
 Имунни нарушения  Определяне LE-клетки, или антитела срещу нДНК в серума, или антитела към Smith-антиген, или лъжноположителна реакция на Васерман, постоянни в продължение на 6 месеца, без откриване на бледна трепонема.
 Антинуклеарни антитела  Повишаване на титра антинуклеарните антитела, което не е свързано с други причини.

Имунологични тестове играят важна роля в диагностицирането на системен лупус еритематодес. Липсата на серумния антинуклеарен фактор поставя диагнозата СЛЕ под въпрос. На базата на лабораторни данни се определя от степента на активност на заболяването.

Познавателна статия:  Автоимунни заболявания

С увеличаването на степента на активност увеличава риска от поражение на нови органи и системи, както и влошаване на съществуващите заболявания.

« Продължение на статията: Лечение на системен лупус еритематодес »

НЯМА КОМЕНТАРИ

НАПИШИ КОМЕНТАР