Диагностициране и лечение на спондилолистеза

Диагностициране и лечение на спондилолистеза

1866
5

Диагностициране на спондилолиза и спондилолистеза

Диагноза спондилолиза и спондилолистеза се определя според ренгенографии, компютърна томография или магнитно-резонансната томография. В повечето случаи това заболяване може лесно да се диагностицира при рутинна рентгенография на лумбалните прешлени.

Въпреки това диагнозата „спондилолистеза“ не означава, че това заболяване е причина за болки в гърба. Болката в гърба може да бъди предизвикана от херния на диска и много други заболявания. Лекара преди да установи връзка на болков синдром с спондилолиза/спондилолистеза трябва да изключи всички други възможни причини за болки в гърба.

За поставяне на диагнозата първо лекарят подробно проучване на жалби и историята на заболяването. Лекара може да ви зададе следните въпроси:

– кога се появиха болки в гърба?
– характер на болката: интензивност, местоположение, свързване на движение
– има ли онеменение и(или) слабост част на крайниците?
– има ли нарушения на функцията на тазовите органи (дефекация и уриниране)?

След распроса лекар извършва физикално изследване на пациента. То състои в проверка, палпация болезнените зони, проверка сухожилните рефлекси, кожна чувствителност, сила на мускулите, симптоми на напрежение на нервните корени.

За потвърждение на диагноза необходимо извършване на допълнителни методи на изследване. Най-информативни методи на проучване при спондилолистеза е радиография на гръбначния стълб и ядрено-магнитен резонанс (ЯМР). При рентгенография може да разкрие степента на спондилолистеза, както и изпълнението на ядрено-магнитен резонанс позволява да се оцени състоянието на гръбначния мозък и нервните корени, които могат да участват в болестния процес.

Лечение на спондилолистеза

Консервативно лечение спондилолистеза

Лекуване на спондилолиза/спондилолистеза се извършва по алгоритъм за лечение на болка, свързана с нестабилност на гръбначния стълб или компресия на нервните корени. В много случаи, достатъчно силна консервативна терапия. Основен елемент на терапия е укрепването на мускулите на гърба и корема (създаване на мускулния корсет), което води до намаляване изразяването нестабилност на гръбначния стълб. При изразен болков синдром се назначава лекарствена терапия, насочена към негативно облекчение на болката и намаляване на мускулния спазъм околопрешлените мускули. При остри болезнени епизоди лекар за кратко време може да се причисли носенето на корсет. Не забравяйте, обаче, че продължителното използване на корсетен колан допринася отслабване мускулите на гърба, което води до увеличаване на нестабилност на гръбначния стълб и изостряне на процеса.

Познавателна статия:  Рехабилитация на деца с дисплазия на тазобедрените стави, лечебна гимнастика

Хирургично лечение на спондилолистеза

Индикация за операция е неефективност на консервативната терапия при лечението на болков синдром. Операцията се заключва в стабилизация на гръбначния стълб и декомпресия (намаляване на изцеждане) на нервните структури. В повечето случаи за одит и декомпресия на нервните корени и гръбначния мозък се извършва ламинектомия (премахване на лък тел на прешлена). Хирургът премахва излишната съединителна тъкан в областта на спондилолиза, която може да изтръгне нервните корени. Нататък се извършва стабилизация на гръбначния стълб за премахване на нестабилност на прешлен-двигателния сегмент.

5 коментара

  1. Имах късмет да мина лечение на спондилолистеза без операция, но само защото навреме се обърнах към лекар!

НАПИШИ КОМЕНТАР