Диагностициране, хранене и начин на живот при лечение на рахит

Диагностициране, хранене и начин на живот при лечение на рахит

1095
1

Диагностициране на рахит

Както обикновено, за поставяне на диагноза рахит педиатър може да предложи изследване на кръвта. В анализи на кръв характерно намаляване на нивата на хемоглобина, еритроцитите, калций, фосфор, на фона на повишаване на нивото на алкалната фосфатаза като специфичен индикатор на разрушаването на костната тъкан. За потвърждаване на диагнозата се препоръчва рентген на костите. За рахит характерни са признаци на разграждане на костно вещество.

Ефективно лечение предполага правилно хранене, достатъчно излагане на открито, а също и медикаментозна терапия.

Характеристики на хранене и начин на живот при лечение на рахит

За бебета се препоръчва естествено кърмене с навременно въвеждане на прикорм. При хранене на смеси се предпочитат смеси, които са сбалансирани с витамини и микроелементи. Менюто на децата не трябва да бъде монотонно. В достатъчни количества детето трябва да се храни с продукти богати на витамин Д и калций. Към такива продукти се отнасят риба, особено мастни сортове (сьомга, скумрия), мляко и млечни продукти, яйчен жълтък, масло, черен дроб.

Всеки ден в продължение на 2 часа детето трябва да оставете на открито. Площ на повърхността на кожата, в която попадат слънчеви лъчи трябва да бъде минимизирана. Така че дори и в студено време личице на детето трябва да се опитаме да оставим отворено.

« Продължение на статията: Медикаментозно лечение на рахит »

1 коментар

НАПИШИ КОМЕНТАР