Диагностика и лечение на дисплазия на тазобедрената става при бебето

Диагностика и лечение на дисплазия на тазобедрената става при бебето

2572
0

Диагностика на дисплазия на тазобедрената става при бебето

Ако лекарите подозират диагноза дисплазия на ставите при бебето, трябва непременно да проведете рентген, въз основа на който окончателно се определя разстройство на развитието на тазобедрената става на тазът на детето. Също използват Ултразвук на ставите, артрография, КАТ, ангиография и артроскопия. И най-важното не забравяйте, че сами по себе си не трябва никога да се поставят никакви диагнози, защото у детето може да бъде не дисплазия, а просто силно нараняване или разтягане вследствие на някаква травма.

Дисплазия на тазобедрената става при бебето
Дисплазия на тазобедрената става при бебето

Изисква добри умения за идентифициране на тези симптоми, тъй като ограничение за отвеждане на бедрата също може да се наблюдава, например, при спастична парализа, при вродена вирусна деформация на шийката на бедрената кост, а още при спазъм на мускулите на новороденото. Симптом асиметрия на кожните гънки се взема под внимание при наличието на други симптоми и не е абсолютен признак, въпреки че той се наблюдава при около 50% от пациентите.

Когато лекарят определи и постави диагноза, трябва да следвате стриктно неговото по-нататъшно напътствие и не се отдавайте на самолечение.Запомнете, че колкото по-рано се разкрива и се започва да се лекува заболяването, толкова по-добре прогноза!

Лечение на дисплазия на тазобедрената става

Лечение на дисплазия на тазобедрените стави
Лечение на дисплазия: стремена на Павлик, широко пеленание

Лечение на дисплазия на тазобедрената става състои в отглеждането и фиксиране на краката на малко дете до момента, когато ставите и мускулите „стават по-силни“.

Лечение на пред луксация: отмести краката (разгънато състояние) в страна и фиксирайте ги в това положение (използват гуми на Виленски и пръчки-подпори, които са фиксирани с гипс или специални белезници).

Лечение под луксация: бедрото трябва да бъде перпендикулярно на оста на тялото (използват гума ЦИТО, Волков, подушуй на Фрейк, стремена на Павлик, широко пеленание.

Лечение на луксация много по-дълго: използват го изправяне чрез продължително (около 4 седмици) подръпване краката по ос с едновременно развъждане, с завъртане във вътрешността и по-гладко обобщаване главите кост на бедрото до ставната ямка, след което са наслагват гуми на срок до 7-8 месеца. Ако резултат няма – прибягват до оперативното лечение.

Информация за майки: в първия месец от живота трябва да се прилага широко пеленание на детето в независимост от това има ли вече диагноза дисплазия или не (пелената сгънете прямоуголно и проправи между краката на детето (краката са на старни от 60-80°). Краката са сгънати в тазобедрен и коленен ставите. Детето бързо ще свикне с този вид пеленание и добре го понася. Разбира се, ако има възможност, то по-добре детето да не го пеленаете като цяло.

Също така необходимо да се извършва лечебна гимнастика: разредете на детето бедрото по време на смяна памперса, при преобличане, упражнение правим 6-8 пъти. Полезно плуване на корема. По този начин могат да се разтягат и да се затоплят мускулите на долните крайници, че на вашето дете ще бъде само на полза.

Освен това, за лечение на бебето с дисплазия на тазобедрената става се прилагат:

  • физиотерапия (електрофореза с калций по-специално в областта на тазобедрената става);
  • масажи (класически масаж, използват такива приеми, като гали, износене, месене и вибрация);
  • лечебна гимнастика (най-ефективна гидрокинезотерапия – това упражнения във вода).
Дисплазия на тазобедрените стави при бебето
Масаж и лечебна физкултура

Масаж и лечебна физкултура трябва да се извършва само от обучен медработник.

При лечение дисплазия на бедрото детето дълго време не започва да ходи. Но не поставяйте детето на краката си без разрешение от лекар-ортопед, защото можете да загубите всичко, което сте достигнали по време на лечение на заболяването.

Ако консервативното лечение няма успех, се извършва операция: изправяне главата на бедрената кост. Операцията може да се извършва на деца само нагоре от пет години. Има различни техники за хирургическа намеса. Условно те могат да бъдат разделени на такива групи:

  • отворено изправяне луксацията на тазобедрените стави;
  • операция на част от бедрената кост, която се намира по-близо до тазовите кости;
  • операция на тазовата кост (остеотомия Хиари);
  • операции, които са насочени към облекчаване живота на болните деца, на тяхното положение и намаляване на болката (палиативи операции) по Шанц, Кениг.

Брой операции се определя индивидуално. След операцията на дисплазия на тазобедрената става се провежда достатъчно дълготрайно поемане, последвано от рехабилитация с помощта на разумни физически натоварвания, лечебна гимнастика, физиотерапия и масаж.

Ако се придържате към препоръките на лекаря, то след това лечението се завършва след 1-2 години.

« Продължение на статията: Рехабилитация на деца с дисплазия на тазобедрените стави, лечебна гимнастика »

Познавателна статия:  Симптоми за рахит при бебета

НЯМА КОМЕНТАРИ

НАПИШИ КОМЕНТАР