Диагностика и лечение на ахондроплазия

Диагностика и лечение на ахондроплазия

1144
0

Диагностика на ахондроплазия

Постановка на диагноза ахондроплазия не предизвиква затруднения, поради характерен външен вид и пропорциите на тялото на пациента. Всички деца подробно проверяват за да се оцени степента на отклонение от нормалното развитие на скелета, данните са вписани в таблицата. Тази таблица редовно се допълва от растежа на детето, както и въведените в него данни се сравняват със стандартна маса, специално съставена за пациенти с ахондроплазия.

Диагностика на ахондроплазия
Диагноза ахондроплазия

За оценка състоянието на различни органи и системи се провежда комплексно изследване, се назначават консултации с различни специалисти. За изключване на хидроцефалия новородени деца с ахондроплазия инспектира неврохирург, при съмнение за гидроцефалия се назначава ядрено-магнитен резонанс на мозъка и компютърна томошрафия на мозъка. За да проучи състоянието на носните проходи и УНГ-органи на пациенти с ахондроплазия насочват за консултиране към отоларинголог. Може да се наложи консултация на пулмонолога.

При рентгенография на черепа при пациенти с ахондроплазия записано диспропорция между лицевата и мозъчната част. Отвор в задната част на главата намален в размера, долната челюст и костите на свода на черепа увеличени. Турското седло има отличителна стойкообразна форма и плоска, удължена база.

Радиография на гръдния кош при ахондроплазия обикновено без промяна, в отделни случаи гръдната кост се издава напред и малко под ъгъл. Може би удебеляване на ребрата и техната деформация в областта на преход в хрущялните дъги. Понякога липсват нормални анатомични извивки.

При рентгенография на гръбначния стълб болни с ахондроплазия груби промени, като правило, също не са разкриват, физиологични извивки на по-слабо изразени, отколкото при здрави хора, при това може да се разкрие лумбална хиперлордоза. Радиография на таза свидетелства за промяна размера и формата на крилата на илиачните кости – те са с правоъгълна форма, разположени и съкратени. Се определя и хоризонтално разположение на покриви вертлужни падини.

При рентгенография на тръбните кости при пациенти с ахондроплазия записано скъсяване и изтъняване на диафизи, удебеляване и чашовидно разширяване на метафизите. Епифизи попаднали в метафизи от типа панти. На рентгенография на ставите се вижда деформация и неконгруентност ставните повърхности, разширяване на ставните цепки и нарушение формата на епифизи. Радиография на коляното болните с ахондроплазия свидетелства за удължаването симптомите на екзема, при рентгенография глезена се определя въртене и супинация.

Познавателна статия:  Симптоми за рахит при бебета

Ахондроплазия лечение

Пълно излекуване на пациенти с ахондроплазия с силите на съвременната ортопедия все още невъзможно. Предприемаха опити за провеждане на лечение с помощта на хормон на растежа, обаче, достоверни доказателства за ефективността на тази техника при ахондроплазия няма. В ранна възраст се провежда консервативна терапия, насочена към укрепване на мускулите и предотвратяване на деформации на крайниците. На болен с ахондроплазия предписват физкултура, масаж, препоръчват носенето на специални ортопедически обувки и т.н. Се провежда профилактика на затлъстяването.

Хирургически интервенции при ахондроплазия показват при преки деформации на крайниците и стесняване на гръбномозъковия канал. За коригиране на деформации се извършва остеотомия, за премахване на гръбначна стеноза – ламинектомия. В редица случаи се извършват операции за увеличаване на растежа. Удължаване на крайници при ахондроплазия обикновено се провежда перекрестно, в два етапа: първо се удължава бедрото от едната страна и на долната част на крака, от друга, след това се извършват оперативни интервенции на останалите сегменти.

« Предишна статия: Причини и симптоми на ахондроплазия »

НЯМА КОМЕНТАРИ

НАПИШИ КОМЕНТАР