Диафрагмална херния – симптоми и лечение

Диафрагмална херния – симптоми и лечение

8734
4

Диафрагма – това е анатомична преграда, която разделя коремната от гръдната кухина. По периферията състои от напречно шарени мускули, а в центъра от съединителната тъкан. Освен това диафрагмата при съкращаването участва в дишането, поради увеличаване обема на гръдната кухина и оправяне белите дробове. Диафрагмална херния се образува в диафрагмата.

Диафрагмална херния на диафрагмата

Диафрагмална херния представлява дефект (отвор или изпъкване) в диафрагмата, през който органите могат да проникнат от корема в гръдния кош и обратното. Се среща това състояние доста често. Така при 7-8% от пациенти с оплаквания от болки в гръдния кош и киселини в стомаха при рентгенологично проучване се идентифицира диафрагмална херния.

Причини на диафрагмална херния

Причини за появата на диафрагмална херния са разнообразни и могат да се различават в зависимост от вида и локализацията:

 • при новородени е генетични аномалии развитието на диафрагмата;
 • при възрастни е състояние на продължително подобряване на вътрекоремното налягане (кашлица при хроничен бронхит, вдигане на тежести, продължително раждане при жените, тежки физически натоварвания, хроничен запек, затлъстяване, бременност);
 • травми (проникващи наранявания на корема или гръдния кош, тъпи травми, удар);
 • възраст — при хора над 50 години херния се среща по-често, това свързано с възрастови промени тонуса на диафрагмата;
 • нарушение инервацията участъка на диафрагмата, което води до неговото спокойствие и изпъкване, с образуването на херниева торбичка;
 • хронични заболявания на стомашно-чревния тракт (язвена болест на стомаха и на дванадесетопръстника, хроничен езофагит, холецистит, панкреатит).
Причини на диафрагмална херния
Диафрагмална херния възниква в областта на гръдния кош

Видове на диафрагмална херния

Отделят няколко основни вида на диафрагмална херния:

 • вродена херния;
 • травматични придобити хернии на диафрагмата, могат да бъдат истински (с наличието на херниева торбичка) и лъжливи (няма херниева торбичка, има отвор в диафрагмата);
 • невропатични хернии, в резултат на релаксация (отпускане) участъка на диафрагмата;
 • хиатална херния (отвор, където през диафрагмата минава хранопровода – херния на хранопровода или хиатална херния).

Симптоми на диафрагмална херния

За всички хернии са характерни прояви, свързани с нарушения в работата на горните отдели на стомашно-чревния тракт:

 • Киселина в стомаха – се проявява с чувство за парене в горните отдели на корема (епигастрий), което се усилва при накланяне тялото. Киселини в стомаха при диафрагмална херния свързана с намаляване тонуса на кардиален сфинктер (клапан, който разделя хранопровода и стомаха).
 • Постоянно оригване с въздух – е резултат от проникване въздуха в стомаха.
 • Подуване на корема – причината е съща, че и при оригване.
 • Болка в гръдния кош се дължи от претискане и прищипване органите, намиращи се в херниевата торбичка на диафрагмата (най-често кардиален отдел на стомаха и хранопровода);
 • Понякога се наблюдава анемия, свързана с дълго малко кървене от хранопровода, който се намира в херниевата торбичка.

При малки размери на хернията я прояви може да липсват.

Диагностика на заболяването

Във връзка с липсата на специфични симптоми, винаги се провежда инструментална диагностика на диафрагмалната херния:

 1. Рентгенологично изследване органите на гръдния кош с контрастни вещества (бариева смес). След като пациентът пие бариева смес, тя запълва стомаха и хранопровода, така че при рентгенография се вижда ясно изпъкване органа чрез диафрагмалната херния.
 2. Фиброезофагогастродуоденоскопия (ФЕГДС) – с помощта на телескопичната тръба се изследва състоянието на лигавицата на хранопровода и стомаха, които проникват през херниев отвор в гръдния кош.
 3. pH-метрия – изследва нивото на киселинност в хранопровода и стомаха, повишена киселинност в хранопровода това е повод да се подозира диафрагмална херния.

Особености на диафрагмална херния

Диафрагмална херния лечение

Избор метод за лечение на диафрагмална херния в зависимост от изразеност и локализация:

 1. Консервативна терапия – се прилага при неголяма херния или противопоказания на хирургично лечение. Се използва диета, исключаваща остри, кисели храни, пушени меса. Приемът на храна трябва да се извършва с малки порции 5-6 пъти на ден. От лекарствата се прилагат антиацидни средства за премахване на киселини в стомаха (фосфалугел, алмагел, ранитидин, омез) и спазмолитици за купиране болката (но-шпа, дротаверин).
 2. Хирургично лечение – се използва при по-големи размери на херния, прищипване в нея на хранопровода или стомаха. Се заключавав в ексцизия в херниевата торбичка с последваща пластика (анатомично възстановяване) отвора на херния. Пластика се извършва с директно зашиване твора на херния. Вариант с използване наслагване „кръпки“ на херниевата торбичка от синтетични материали.
Познавателна статия:  Вътрешна коремна херния: симптоми, диагностика, лечение

Характеристики на протичане и лечение на някои видове диафрагмални хернии

 • Вродена херния. Тази диафрагмална херния у плода се развива още по време на развитието на плода. Представлява генетични малформации на диафрагмата, може да бъде комбинирана с пороците на другите органи. Лечението се състои в оперативно намеса с пластичността на херния, се извършва след раждането на бебето.
 • Травматична истинска придобита херния – възниква след продължително повишаване на коремното налягане или на тъпа травма на корема. Се характеризира с наличието на херниева торбичка (издутина на диафрагмата), в която се намира част на стомаха или хранопровода. При неголями размери възможна консервативна терапия. За радикално лечение се използва хирургическа намеса с пластика на хернията.
 • Травматична лъжлива придобита херния – е резултат от проникващо ранение (по-често ножово) в областта на корема или гръдния кош с увреждане на диафрагмата. Като резултат – отвор без херниевата торбичка, в която проникват органите (хранопровод, част от стомаха или тънкото черво) от корема в гръдния кош. Лечението е само хирургично за спиране на кървенето, репозиции (преместване) органите обратно в коремната кухина и зашиване на херниевия отвор.
 • Невропатична херния на диафрагмата – резултат нарушението инервацията участъка на диафрагмата, вследствие на което се намалява тонуса на мускулите в това място и се формира издутина и херниева торбичка. Лечението консервативно и хирургично, в зависимост от размера на хернията.
 • Херния на хранопровода – се появява в мястото преминаване на хранопровода чрез диафрагмата вследствие отслабване на сухожилията. При това част от стомаха (дъно или кардиален отдел) изпъква в гръдния кош. Има 2 вида херния на хранопровода: плъзгаща (част от стомаха връща себе си в коремната кухина) и статична (част от стомаха се намира в гръдната кухина постоянно). Тази херния на диафрагмата почти винаги се придружава от киселина и оригване, нарушения на преглъщане с болка в гръдната кухина. Лечение първоначално консервативно с помощта на диета, антиациди и спазмолитици. В случай на прищипване частта на стомаха в херниевата торбичка се извършва оперативна намеса с пластика на диафрагмата.

Важно е да запомните, че при децата диафрагмата по-слаба, отколкото при възрастни. Рискът от развитие на диафрагмална херния при повишаване на вътрекоремното налягане по-висок. Затова не трябва да се допуска значително и продължително напрежение на коремните мускули при бебето (кашлица, запек, вдигане на тежести).

4 коментара

 1. Голяма диафрагмална херния на хранопровода затруднено дишане, тежко вдишване, трябва да вдишвам дълбоко, може да бъде при херния?

  • Ричард, да, проблеми с дишането при хора с диафрагмална херния на хранопровода са налице.

 2. Бременност 16 седмици. Открихме, че плода има диафрагмална херния. Казаха една седмица да изчакам, а там ще видим… Как ще се развие по-нататък плода? Опасно ли е за живота на бебето, когато той ще се появи, как той ще се развива по-нататък? Благодаря

НАПИШИ КОМЕНТАР