Деформираща артроза на тазобедрената става, коксартроза

Деформираща артроза на тазобедрената става, коксартроза

2963
2

Коксартроза, която също се нарича артроза на тазобедрена става, се различава c постепенно и малко забележително за болен човек развитие. Симптомите за това могат да се проявят в рамките на няколко години, постепенно са усилват, докато не накарат хората да се отправят на среща с вашия лекар. Но обикновено до този момент болестта вече се развила достатъчно, че причинява някои усложнения в лечението. В тази статия ще разгледаме лечение на артроза на тазобедрената става, какво представлява тази болест и какви са методите на лечение обикновено се прилагат.

Се среща едностранна и двустранна артроза на тазобедрената става. Двустранна коксартроза засяга едновременно и двете тазобедрени стави, но тази форма се среща доста рядко.

Като цяло кокартроза много често се дължи на факта, че именно тазобедренната става трябва да опита високи постоянни натоварвания, в резултат на което и се случва неговата деформация.

Причините за появата на болестта

Причините за появата на болестта могат да бъдат различни. Често става причина заседнал начин на живот – подвижността на става в този случай непрекъснато ограничена, поради което и се развива болестта. В този случай човек трябва да промени начина си на живот, иначе болестта постоянно ще се връща.

Деформираща артроза на тазобедрената става, коксартроза
Причина за артроза на тазобедрената става може да бъде като активен, така и пасивен начин на живот

Постоянни над натоварвания на става също могат да станат причина за появата на заболявания, аналогичен случай е и с наранявания на ставите. Именно по тези причини коксартроза често се развива при спортисти. В този случай при лечение на коксартроза на натоварването трябва да се ограничи.

Причината за появата на болестта често е и наследствени заболявания, например, дисплазия на тазобедрената става или вродена луксация на бедрото.

Като цяло също има първична и вторична форма на заболяването. Вторичната форма се появява в резултат на въздействието на други заболявания:

 • дисплазия на тазобедрената става;
 • вродена луксация на бедрото;
 • болест на Пертес;
 • асептична некроза на главичката на бедрената кост;
 • различни наранявания в ставата;
 • възпаление.
Познавателна статия:  Диагностициране и лечение на спондилолистеза

Начална форма на заболяването обикновено се появява само по себе си в резултат на промените, които настъпват в става (като например, възрастови).

Най-характерните симптоми на деформираща артроза

По принцип могат да се разграничат редица общи симптоми на коксартроза(деформираща артроза), но трябва да се помисли, че тяхното проявление зависи от това на каква стадия се намира заболяването. Така че, най-характерните симптоми са:

 • болка в самата става, слабините, бедрото, коляното. При това болка може да се появи както при натоварване, така и в моменти на покой;
 • скованост на движенията в става, скованост, накуцване;
 • скъсяване на болния крак;
 • отслабване или атрофия на мускулите на бедрото.

Основното оплакване при коксартроза е болка. Но при това я прояви (интензивност, форма, локализация) много зависят от стадия на заболяването. В ранните стадии на деформираща артроза болките са незначителни и преминават сами по себе си, затова много хора не бързат да се обърнат към лекар. Точно това често се превръща в сериозна грешка, тъй като разрушаване на става се продължава. Болката постепенно се засилва, кракът започва по-малко и по-лошо да се движи, симптомите се усложняват. Заслужава да се отбележи, че народното лечение на деформираща артроза на тазобедрената става не винаги достатъчно ефективно, така че надеждите на много хора да излекуват себе си почти никога не се изпълняват.

Но за да се разберете как се развива болестта, трябва да разгледаме 3 степени на артроза на тазобедрената става (коксартроза).

Степени на коксартроза

Има 3 степени за развитие на тази болест.

При коксартроза 1 степен(етап) могат да се появяват периодични болки след тежки физически натоварвания. Най-често болката се локализира в тазобедрената става, понякога тя може да се появи в областта на коляното или бедрото. При това след почивка болката минава. Основната проблема е фактът, че повече никакви симптоми не се проявяват – мускулите не омекват, походката не се нарушава и свобода на движенията не ограничени. Поради това хората често пренебрегват появи в по-малка степен симптом, не се обръщат към лекар, а болестта спокойно прогресира. А нали точно в този етап на заболяването е по-лесно само да се излекува.

Познавателна статия:  Остеохондропатия причини, симптоми, диагностика и лечение

На този етап също се започва появата на малки костни пролиферация, които са разположени около външния или вътрешния ръб на ставна повърхност. На ставна цепка се появява неравномерно свиване, главичка и шийка на бедрената кост все още не са променени. На такива малки промени на човека да живее не пречат, подвижността на става не се ограничава.

На 2 степен(етап) на заболяването болките вече се проявяват много по-сериозни, те са подобрени и по са интензивни. При това болката може да се появи дори и в период на покой, отдава в областта на бедрото и ингвинална област. Функциониране на става вече нарушено, при продължително ходене се започва накуцване, силно се ограничава отделянето на бедрата и вътрешна ротация на бедрото. Започват да губят силата сгъващи и отводящи мускулите на бедрото.

Много видни стават и промяна на рентгенограммата. Костни израстъци стават много видими, при това те могат да излязат извън границите на хрущялната устните. Се деформира и главата на бедрената кост, преобръща я контур и се увеличава количеството. Възможни образувания на киста в най-нагрузените части на става. Цепка на тазобедрената става силно и равномерно се стеснява, губи до 2/3 от първоначалната височина.

При 3 етап(степен) болки приемат постоянен характер, те могат да се появят дори и през нощта. Пациента да ходи става трудно, трябва да се използва бастун. Рязко се ограничава движението в тазобедрената става, мускулите на долната част на краката, бедрата и задните части започват да се атрофират, болния крак – се скъсява. Именно поради съкращаване на крака походката се променя и се увеличава натоварването на болната става.

Една от основните проблеми е това, че силно се увеличават костни израстъци, до точката, че ставната цепка изчезва и става се сраства в една костна структура, в резултат на което тя губи подвижността.

Познавателна статия:  Подагра, подагрозен артрит симптоми, признаци и лечение

Какво да изберете: консервативен или хирургически метод?

Когато заболяването диагностицирано в ранен етап предпочитат консервативен метод на лечение. При това се прилагат различни лекарства. На първо място се назначават нестероидни противовъзпалителни средства, които добре отстраняват възпаление и подуване, благодарение на което се намалява болковият синдром. В някои случаи (когато болката причинена от мускулен спазъм), назначават миорелаксанти, те успешно отстраняват спазъм и стимулират кръвообращението.

Хондропротектори при коксартроза предписват много често. Освен това, именно тези медикаменти допринасят за възстановяване на вече тънка хрущялна тъкан.

При лечението на тази болест народни средства могат също така да се прилагат. Но много наивно да се смята, че различни компреси, мехлеми и лосиони могат напълно да ви излекуват. Тези средства основно облекчават болки и спазми, но пряко терапевтични действия не оказват.

Също така при лечение на коксартроза активно се прилагат физиотерапевтични методи, въпреки че в действителност ефективността на тези процедури не винаги са по-високи от тези масла или лосиони, така и на целите на прилагането им са едни и същи. Много по-добре и по-ефективно лечение с масаж, ако, разбира се, го провежда опитен специалист.

Гимнастика при коксартроза на тазобедрената става е необходим елемент от лечението, но към подбор и изпълнение на упражнения трябва да се подхожда с повишено внимание, в противен случай можете да нараните и без това страдащата става.

Лечение на коксартроза, деформираща артроза на тазобедрената става
На 3 стадия на заболяването за спасяване на става се заменя със специални ендопротези

Но лечение на коксартроза 3 степен(етап) почти винаги хирургично, тъй като да се възстанови става напълно с консервативни методи вече не се успява. В този случай повредената става се заменя със специални ендопротези. Това е доста сложна операция, при която част от протеза се имплантира в тазовата кост, а част – в бедрената кост. Но такава протеза повтаря характеристиките на настоящата става, осигурявайки на човека нормален активен живот.

2 коментара

 1. Здравейте! Предварително огромно благодаря за отговора. Сега-нататък трябва да хвърлям тренировките или мога да ходя?

  • Здравейте, Борис. Да се отговори еднозначно невъзможно. Всичко зависи от това, как ще протече лечението и възстановяването. У всеки човек всичко индивидуално.

НАПИШИ КОМЕНТАР