Бурсит на тазобедрената става

Бурсит на тазобедрената става

11262
3

Бурсит на тазобедрената става представлява възпалителен процес, развиващ се в синовиалната околоставната торбичка, която играе роля на своеобразен „амортисьор“ и при приплъзване на мускулите допринася за намаляване на триенето между костите, които обхващат меки тъкани.

В медицината бурсит се отнася към групата на ортопедични заболявания, развитието на които се характеризира с възпаление на синовиалните ставни торбички, които могат да доведат до натрупване в ставните кухини под формата на течност, т.е. възпалителна течност.

Бурсит на тазобедрената ставаОколоставна синовиална торбичка – това е малка кухина, разположена около тазобедрената става и изпълнена с течност. При различни травми, както и прекомерно физическо натоварване на мускулите и сухожилията може да се появи бурсит (лат. bursa – „торбичка“) като възпалителен процес, който може да покрие вертелната торбичка, седалищната торбичка или подвздошно-гребешковата торбичка в тазобедрената става. От неблагоприятни фактори, които допринасят развитието на възпалителния процес може да се отбележи малка подвижност тялото, охлаждане на организма, затлъстяване и вродени аномалии, в частност, разликата в дължината на краката. Най-често това заболяване се среща при жени на средна и напреднала възраст.

Причини бурсита на тазобедрената става

Бурсит на тазобедрената става – това е възпалителен процес, който обхваща синовиалната торбичка на тазобедрената става.

Причини бурсита на тазобедрената става в повечето случаи са свързани с различни травми и увреждания на бедрената кост. От основните фактори, които провокират това заболяване, може да се отбележи:

 • Прекомерно редовно натоварване на тазобедрената става.
 • Заболявания на гръбначния стълб (сколиоза, артрози и артрити).
 • Нееднаква дължина на краката.
 • Хирургически интервенции на тазобедрената става.
 • Ревматоиден артрит.
 • Остеофити (т. нар. „костни образувания“).
 • Отлагането на соли.

Интензивни занимания с бягане и с велосипед, чести вдигания по стълбите, дълго намиране човека в изправено положение водят до прекомерно натоварване на тазобедрената става, а по–късно – до развитието на възпалителен процес в синовиалните торбички. При различна дължина на краката също често се появява раздразнение на синовиалните торбички, което води до развитието на бурсита. Различни операции, по-специално, ендопротезиране на тазобедрената става, могат да станат причина за възникването на дадено заболяване. Увреждане на бедрената кост при силни натъртвания и падения, както и остеофити, които възникват в областта на сухожилията, прикачващи към вертела на бедрената кост, често стават причини за развитие на бурсита.

Бурсит симптоми на тазобедрената става

Бурсит на тазобедрената става е основният симптом на остра болка в тазобедрената става, които се локализират от външната страна на бедрата. В началото на развитие на заболяването болката е силна и интензивна, но с разпространението на патологичното възпаление с течение на времето се притъпява.

Честват и други симптоми бурсита на тазобедрената става:

 • Болезнено подуване на мястото на повредената става, която има кръгла форма и достигаща в диаметър до 10 см
 • Подуване на тъканите около синовиалната торбичка.
 • Повишена температура (понякога до 40°).
 • Гиперемия на кожата.
 • Общо неразположение.
 • Нарушение на пълноценно функциониране на ставите.

При бурсит възниква силна болезненост на външната част на бедрото, при която възникват трудности с намиране на участваща страна. Пациента се притеснява тежък сън. Изгаряща болка ви пречи да се изкачи по стълбите и свързва човека в движението. Седалищния бурсит предизвиква тъпа болка в горния участък на бедрената кост, особено при изкачване нагоре, а също и при огъване-сгъване бедрата. Болката може да се засили при дълго седене на твърда повърхност.

Бурсит симптоми на тазобедрената ставаКогато бурсит преминава в хронична форма, симптомите стават по-малко изразени, а в зоната на възпаление на синовиалната торбичка се наблюдава малка подуване, която има кръгла форма и мека консистенция. За хронична форма на бурсита е характерно липсата на пареща болка и запазване на функциите на ставата. Влошаване на заболяването предизвиква увеличаване на броя на течност в кухината на повредени торбички, което често води до образуване на кистозна кухина, запълнена с течност.

Познавателна статия:  Лечебна физкултура и гимнастика при лечение артроза на колянната става

Ако възпалението на синовиалната торбичка на тазобедрената става причинено от инфекциозен патоген, може да се развие гноен бурсит. Основният симптом е остра болка, която се наблюдава при отведении на крайниците, както и огъване-сгъване бедрата. На външния участък на бедрата се локализира подуване. Поради силна болка човек не може напълно да огъни или сгъни бедрото, по този начин, се дължи на непрекъснатото намиране на бедрото в полуогънато положение и отделянето му навън.

Вертелен бурсит на тазобедрената става

Бурсит на тазобедрените стави възниква в резултат на възпаление на една от трите околоставните торбички: подвздошно-гребешковата, седалищната или вертелната.

Вертелен бурсит на тазобедрената става причинен от възпалителни процес в вертелната торбичка, която разположена около голям шиш костите на бедрото и се среща много по-често, отколкото другите два вида на бурсита. Това заболяване се характеризира с такива симптоми като болка, която настъпва в зоната на големия шиш (т.е. на костното възвисяване, намираще се на страничната повърхност на бедрената кост), както и подуване в областта на възпалението, дискомфорт при движения, общо неразположение, повишаване на температурата. Често това заболяване се развива при хора, активно занимаващи се със спорт, най-често при жените, така че женски таз е по-широк от мъжки, така че голям шиш при жените се намира по-далеч от средната линия на тялото и това е причина за по-интензивно триене на мускулите за него.

Болката, която се достига в резултат на развитието на вертелен бурсит, остра, изгаряща, простираща се по протежение на външната повърхност на бедрото. Неприятни болкови усещания намаляват в състояние на пълен покой, но при най-малкото натоварване (изкачване на стълби, завъртане бедрата, клек) рязко се засилват. Пациентът често се оплаква от нощни болки, които възникват при почивка на болна страна. При спортисти, занимаващи се с професионален план, при повишаване на спортно натоварване се наблюдава засилване на болки – най-често това е свързано с увеличаване на разстоянието или сложността на тренировка.

Бурсит може да протича в хронична форма в рамките на продължителен период от време. Остра форма на вертелен бурсит най-често възниква при травма – падане или рязък сблъсък с някакъв предмет. При това удар придружен с характерено щракване. Диагностика на вертелен бурсит се осъществява с помощта на проби Обера (метод на участието на крака), палпация, а в някои случаи – специално рентгенологическо изследване за идентифициране на калцификати. С помощта на магнитно-резонансна терапия може да разкрие зоната клъстера ексудата и възпаление.

Диагностика бурсита на тазобедрената става

Бурсит на тазобедрената става изисква точно поставяне на диагноза чрез пълно обективно разглеждане на квалифициран медицински специалист. При проверка лекар разпитва пациента за естеството на болката, предпоставки за възникването му, локализация и др. Се извършва палпация на тазобедрената става, а също и проба Обера с отделянето на бедрото.

Диагностика бурсита на тазобедрената става се характеризира с някои трудности поради дълбоко местоположение на тазобедрената става и покриване на неговите мускули. По този начин, външен преглед става невъзможен, а също възникнат проблеми с вземането на пункция или изпълнението на артроскопия. Така че диагностициране на тази болест се основава на два основни фактора: анализ на болков синдром и специално рентгенологично изследване. При откриване на патология са взети под внимание повишена болезненост и чувствителност в места стърчащи обекти на бедрената кост. За да се изключат наранявания и други заболявания, свързани с тазобедрената става, като например артрит, се извършва ядрено-магнитен резонанс и сканиране на костите. Диагнозата се потвърждава чрез въвеждането на пациента болкоуспокояваще под формата на местна инжекция, след което се наблюдава облекчение на състоянието.

Познавателна статия:  Бурсит на рамото

Лечение бурсита на тазобедрената става

Бурсит на тазобедрената става, преди всичко, изисква консервативно лечение, което се крие в промяната на физическа активност, т.е. ограничаване на дейност увеличаваща болка. Лекарят предписва на пациента нестероидни противовъзпалителни средства, с помощта на които можете да свалите болковият синдром и да се спре развитието на възпалителен процес. С цел облекчаване на болезнени усещания при бурсит се използват ефективни хормонални препарати в тяхното правилното съчетание с местни анестетики.

Лечение бурсита на тазобедрената става в незапуснати случаи се извършва амбулаторно и включва еднократно въвеждане на лекарства директно в увредената синовиалната торбичка. При повторна ескалация бурсита и възобновяване на болков синдром на пациента може да се наложи още една инжекция.

Консервативното лечение включва лечебни упражнения. Изборът на ефективен комплекс от упражнения ще зависи от потока на заболяването, обаче първо на пациента предписват противовъзпалителни средства и едва след това – профилактична манипулация (електрофореза и ултразвук, лечебна гимнастика).

В лечението бурсита на тазобедрената става е много важно не просто облекчаване на възпалението и предотвратяване на развитие на хронично заболяване. За това, заедно с медикаментозна терапия се прилагат компреси с живовляк, градински чай, а също и невен и борови пъпки – лечебни растения, които притежават изразени противовъзпалителни и противоедематозни свойства. От други ефективни средства за намаляване на рецидивизма бурсита на тазобедрените стави трябва да се подчертае:

 • Остео-Вит. Модерен биологично активен комплекс, ефективен природен хондропротектор, осигуряващ бързина на възстановителните процеси, както и нормализиране на венозна кръв, ставни и на хрущялната тъкан. В състава на препарата влизат витамини D и В6, които допринасят нормализиране на минералния обмен в човешкото тяло. Лекарството съдържа гомогенат трутнев расплоден, който е натурален източник на аминокиселини.
 • Дигидрокверцитин плюс. Антиоксидант, чието действие насочено към храна на ставната тъкан и бързо възстановяване на микроциркулацията на кръвта. С помощта на това средство клетки в ставна тъкан освобождава от свободните радикали, които пречат на процеса на регенерация.
 • Елтън П, Леветон П. Ефективни биологично активни комплекси, включващи в себе си продукти на пчеларството, както и различни билкови лекарства, ефектът от които е насочен към повишаване на работоспособността, издръжливостта, осигуряване на организма с необходимите микроелементи, витамини, за укрепване на костите, ензими и полезни аминокиселини. Особено важно приемането на данни лекарства в рехабилитационен период, тъй като с помощта на данни биологично активни комплекси може да се възстанови нормалната микроциркулация на кръвта в увредените тъкани и съдове. Лекарства притежават изразени противовъзпалителни, противоедематозни и раната лечебни свойства. Това има особено значение в случай, когато първопричината бурсита на тазобедрената става е травма.

Хирургично лечение се използва от лекарите само в редки случаи, когато консервативното лечение не дава желаните резултати, а болезнените усещания и възпалението изчезнат. В такава ситуация единственото решение е премахване на повредената синовиалната торбичка, която по никакъв начин не влияе на нормалното функциониране на тазобедрената става. В съвременната медицина активно се прилага т.нар. „артроскопично“ премахване на повредената синовиалната торбичка. Такава операция се провежда чрез малка дисекция на бедрото и на вътрешно въвеждане на артроскопа – апарат, който позволява свободно манипулиране с хирургични инструменти с цел извличане на синовиалната торбичка. Оперативната намеса се характеризира с минимално ниво на травматичност на пациента, както и по-малко болезнено протичане на възстановителния период.

Лечение бурсита на тазобедрената става с средства на народна медицина, преди всичко, ефективно за намаляване на възпалителния процес. Може да се препоръча използването на такъв компрес: на ренде трябва да настържете 1 супена лъжица сапун, добавете 1 супена лъжица мед, толкова настърган лук и разбъркайте добре. На парче полиетилен трябва да се определя чиста памучна кърпа и се поставя приготвената лечебна маса. Положи компреса на възпаления участък и увийте с вълнена кърпа. Компрес за предпочитане да се прилага в продължение на 7 дни. Преди започване на лечението се препоръчва да се консултирате с лекуващия лекар.

Познавателна статия:  Бурсит на големия пръст на крака. Причини, симптоми, лечение

Профилактика бурсита на тазобедрената става

Бурсит на тазобедрената става може да бъди предотвратен, ако се погрижим предварително за методите за профилактика.

Профилактика бурсита на тазобедрената става, преди всичко, се свежда до забрана на всяко натоварване на ставата, както и ограничаване на физическата активност, която може да предизвика възпаление на синовиалната торбичка. Необходимо е поддържане на мускулния тонус, контрол на теглото, прилагането на специални устройства при различна дължина на краката си.

Определено от удари и травми на опорно-двигателния апарат невъзможно да се застраховате, но риска от развитие на бурсита може да се намали чрез свеждане до минимум на натоварване на костите на таза. За целта трябва да се откаже от вдигане на различни тежести и наднорменото тегло. При прекалено натоварване на краката си (например, при постоянна работа) трябва да се дава на тялото ви за пълноценна почивка. За укрепване на здравето и предотвратяване на развитието на бурсита ще помогне активен начин на живота, а също и умерено физическо натоварване и отказ от вредните навици.

За тренировка на тазобедрените стави се препоръчва да се изпълняват упражнения, насочени към укрепване на извеждащи мускули на бедрата, които са мускули-стабилизатор на този става:

 • Приемете позиция за лицеви опори от масата, при това на гърба задължително да притежават пряко, не чрез огъване в областта на кръста. Тялото трябва да вземе позиция по права линия. В това положение трябва плавно да се облекчи десния крак на страна и обратно. Същото направете с левия крак. Честотата на упражненията – до 5-10 пъти за всеки крак.
 • Приемете изправено положение, сгънете краката заедно, а след това свийте левия крак в коляното, отклоняване на таза в посока на десния крак и плавно изпълнете наклон на тялото напред, като държите гърба изправен. Повтаря упражнението с другия крак.

Редовно изпълнение упражнения, здравословен начин на живот, спазването на диета, наситена на минерали (по-специално, с флуорид и калций) помага за предотвратяване на появата на всякакви заболявания на тазобедрената става.

Прогноза бурсита на тазобедрената става

Бурсит на тазобедрената става може да се лекува много успешно, особено ако заболяването се разкрива навреме. Естествено, диагностика и лечение на бурсита се изисква квалификация и опит на медицински специалист. Самостоятелно лечение с помощта само на аналгетици и народни средства за защита (компреси, мазила и др.) няма да даде положителни резултати, така че при откриване на симптомите на бурсита, трябва колкото може по-скоро да се консултирате с лекар.

Прогноза бурсита на тазобедрената става при ефективно лечение е винаги положително. В повечето случаи това заболяване повлиява добре на консервативните методи на лечение, прилагани от съвременната медицина. Противовъзпалителни лекарства в съчетание с анестетици и други лечебни средства за напълно премахване на симптомите на бурсита за 5-7 дни. Инфекциозни бурсити трябва да се лекуват с помощта на антибиотикотерапия, по-тежки случаи – чрез хирургическа намеса.

Бурсит на тазобедрената става, преди всичко, свързан с голямо натоварване на става при различни движения, тичане и ходене, така че не е чудно, че тази патология заема водещи позиции сред други заболявания на ставния апарат.

3 коментара

 1. Се събудих от болка в лявата тазобедрена става. Когато заспах не можах да прикача крака – пищи и крищи, в състояние да заспя само на гърба си. На сутринта болката силно пищялна от външната страна, а след това и от вътрешната. С половин час лежа, се опитах да сложа крака и пак по този начин, когато се изправих – да ходя трудно. Правя кръгова тренировка всеки ден.

  • Дилара, трудно да се отговаря на човек, на когото не можеш да зададеш съответните въпроси. Вие пишете, че се занимавате с „кръгова тренировка всеки ден“. Но отново, от колко време сте започнали да се тренирате? Преминавахте ли преди началото медицински преглед? Какви са хронични заболявания? Започвате ли си занимания с добър личен фитнес-треньор, има ли някой да ви постави правилна техника на изпълнение на упражненията? Има още много въпроси. В никакъв случай чрез интернет диагноза не се поставя, а ако започна болка, нуждаете се от преглед на специалист. Теглеща болка може да се появи и поради претоварване на ставите/мускулите, както и на почва за развитие на заболяване, например, Бурсит. Трябва да се покажете на травматолог или ортопед, чрез болка занимания са противопоказани, в противен случай ще се развият по-сериозни усложнения.

НАПИШИ КОМЕНТАР