Бурсит на рамото

Бурсит на рамото

3359
3

Бурсит на рамото – това е възпалителен процес в околоставната торбичка, който минава при съпровождане натрупване такава течност, която обогатена не само на протеин, но също и частици кръв. Тази болест следва да се отнася към заболявания на опорно-двигателния апарат и най-често се среща при тези, които се занимават със спорт на професионално ниво и при хора, чиято дейност е свързана с натоварване ставите на рамото.

Симптомите бурсита на рамото

Прояви бурсита на рамото:

 • подуване в областта на става – в началния етап то не представлява проблема, тъй като способността да се движе в става не ограничена, също не са наблюдават никакви болезнени усещания;
 • болка, значително възпаление. Особено силно това се усеща при разтягане или загряване при изпълнението на всякакви тренировъчни упражнения;
 • ограничаване на двигателния обем, което придружено от остри болезнени усещания, може би липса на болки;
 • зачервяване на кожната покривка и увеличаване на температурата единствено над областта на става.
Бурсит на рамото лечение
Възпаление на синовиалната торбичка(бурса)

В тежки случаи се появява:

 • висока температура – до 38 градуса;
 • гнойни процеси – при този вариант на развитие на събитията започват да се проявяват прояви, които свидетелстват за интоксикация на организма — втрисане, мигрена и повишена температура до 39-40 градуса. Без подходящо лечение възниква вероятността от образуване на гноен артрит;
 • болезнени усещания стават силни и пулсиращи.

Причини за появата бурсита на рамото

Бурсит на рамото може да се образува, като следствие увреждане на тъканите, например, силен удар или като последица от инфекция. При повреда – асептичен бурсит, в случай заразяване с инфекция – инфекциозен бурсит.

Бурсит се формира след:

 • нанасяне на вреда;
 • продължително натоварване на рамото;
 • широки замахи с ръцете в определена амплитуда.

Отделно трябва да се разкаже за варовиков бурсит. Тази форма на заболяването обикновено предизвикана от нарушение процесите обмяната на веществата, поради което лечението е доста трудна задача. При тази форма на заболяването се наблюдава натрупване соли на калций, което в определени ситуации провокира влошаване на подвижността рамото.

Бурсит на рамото се формира у хората след 50-годишна възраст. В такъва възраст тонус на данни мускули става по-слаб. Като следствие от това, раменната става, който остана без мускулна протекция, много повече изложена към повреди с травматичен характер.

Да предизвика образуването на бурсита може кройка или фурункул, така че от предоставена патология никой не е застрахован. Това е така наречен травматичен бурсит, който засяга тези, които все още не са достигнали 35-годишна възраст, предимно мъже. И, въпреки това, че това заболяване не носи критични последствия за здравето на човека като цяло, трябва да се помисли, че многократни травми на повредени стави могат да станат катализатор формирането на постоянна форма на заболяването. Да се излекува много по-трудно.

Познавателна статия:  Лечение на бурсит с народни средства за защита

Лечение бурсита на рамото

Независимо от формата на заболяването едни от първите се предписват средства, които свалят възпалението и при това нестероиден тип. Целта им е ясна — да се отърве от болезнените усещания и значително намаляване на възпалението. Но такива лекарствени средства невъзможно да се консумират в рамките на продължителен период от време, поради техните странични ефекти. Така че в случай на дългосрочно лечение дозата на нестероидни противовъзпалителни лекарства или се намалява, или заменят с по подобни. При първична форма на заболяването те са използват като гелове и мазила.

Серозен бурсит на рамото предполага лечение с помощта на мазила и спокойствие, а ето го гнойна форма има нужда от курс на лечение с антибиотици, които далеч не винаги са в достатъчна степен „силни“. В 30% от случаите, възниква необходимостта от хирургическа намеса. В такъв случай се извършва пункция на торбичката, след което я измиват с помощта на специфичен разтвор. В този случай става дума за дезинфекциращи разтвори и кортекостероиди, след това раната се пречиства до момента, докато възпалението не изчезне напълно.

Бурсит на рамото лечение
Лечение бурсит на рамото

В случай развитието постоянна форма на заболяването необходимо в 80% от случаите хирургическа намеса. В този случай става дума не за пункция, а за бурсектомия. Тази операция представлява разрез на една ставна торбичка, която била повредена.

Използвани в процеса на лечение начини с физиотерапевтичен характер най-често помагат само за значително намаляване на болковият синдром и подуване. Същите начини, като народни средства за защита, отлично помагат при формирането на серозен бурсит, но напълно неефективни при гнойна разновидност.

След като се отървем от влошаване може да се премине към физиологични процедури. Активно се използва електрофореза с помощта на калций, ионофорез с гидрокортизон, амплипулс, магнитно лечение. В резултат на което окончателно се отстранява възпалението, подуване става много по-малко.

Подобряване изтичането на кръвта, укрепване на раменните мускули и колан – всичко това може да се постигне при прилагането на лечение с масажни процедури. Масаж, както и физиологични процедури, се извършва след неутрализиране на обостряне.

Ефект, постигнат след масаж и физиологични процедури, може да се фиксира с помощта на лечебна физкултура. Упражнения започват да се правят с минимални по форсиране и амплитуда на натоварване. В бъдеще, в зависимост от формата на бурсита и неутрализа симптомите, двигателен обем желателно да се разширява. В същото време излишно интензивни и резки движения, които предизвикват болка, са недопустими.

Сходен с лечебна физкултура и физиологични процедури ефект се постига в случай прилагане на акупунктура. Тя представлява иглотерапия на активни с биологична гледна точка места, които се намират в определени анатомични области.

3 коментара

 1. Кажите ми, моля те, на мъжа ми поставиха диагноза бурсит на рамото, се започна силна болка в рамото и ръката, подуване на ръката. Мазахме различни мехлеми, Диклофенак, витамин В6, нищо не помага. Кажите ми, как да се справим с болката и при кого да се консултираме.

НАПИШИ КОМЕНТАР