Бурсит на коляното. Лекуване с народни средства за защита

Бурсит на коляното. Лекуване с народни средства за защита

4371
2

Често неадекватно натоварване на долните крайници, дава тласък на развитието на възпалителни процеси в ставите на краката. Това диктува необходимостта от навременни терапевтични мерки, които ще се избегнат последващи хронични заболявания и усложнения. При диагноза бурсит на коляното, лечение на най-често не предизвиква усложнения, ако от самото начало на болестта е правилно осигурена грижа за болни в коляното. За тази цел трябва да знаете какво представлява заболяване, и защо това се случва.

Симптоми и механизъм на развитие бурсита на коляното

Бурсит на коляното - симптоми на развитието
На снимка се вижда подуване на лявият крак

Коляното на домакиня или покривач понякога се нарича характерно за това заболяване по клинична проява на симптома. Външно е очевидна опухлость става, причинена от подуване. Често се изрази външно зачервяване на кожната покривка — гиперемия. Коляното става много чувствителен. На допир тя е по-горещо, а при палпация и в движение е силно възпалено.

Факт е, че тези нашите стави, които са изложени на особено агресивно на триенето при движение, снабдени с мазни торби (bursa — торбичка на латински). Тези образования са един вид амортисьори, защита на ставната повърхност от износване и повреди. Тежки физически натоварвания и работа, която се извършва на коляното, извиква силно сплющване на мазни торби. В резултат на това, те се възпаляват и започват да продуцирват прекомерното количество течности, което води до подуване и болка. Тази патология и има бурсит на коляното му, причините най-често са обуславливат точно по асептически (безмикробен) механизъм на възпалението. Обаче, ако в организма има гнойни огнища, а след това чрез лимфата може да се случи вторично инжектиране в торбичката гной за производство на микроорганизми. Тогава тя ще влезе в инфекциозен бурсит, който се среща значително по-рядко.

Познавателна статия:  Лечение на различни видове бурсит

Народно лечение

В домашни условия облекчаване на заболяването е възможно с помощта на стари като света народни рецепти на възпалението в ставите.

  • Най-лесният начин — използването на зеле листа. От него трябва да се намалят големите вени и малко отблъскващ. След това да се прикрепя към пациента на става, обвързав крака с топъл шал. На всеки 3-4 часа трябва да се промени лист за нов. Точно така се използват и листовки каланхое.
  • Ежедневно два часа компрес с отвара от корен на репей се прилага, след влошаване на заболяването, като превенция на хроничната фаза. Една супена лъжица смлени корени трябва да се вари 5 минути в 0,5 литър вода. Трябва да се даде бульон разполага оставя да престои 15 минути, и можете да направите компрес.
  • са полезни за облекчаване на болки нагряване с рициново масло.

И все още може да се лекува бурсит на коляното, това е със мед. Склад на най ценни вещества и витамини укрепва имунната система и стимулира обменните процеси. Трябва да се яде не по-малко 2-3 лъжици на ден и да се прилага върху болни ставата (добре, смесена с настърган лук). За компреси могат да се смесват мед, сок от алое и водка в соответственном при съотношение 2:1:3.

В популярно припасена маса рецепти за всички случаи на живота си. Не е толкова трудно да се намери подходящ от болки в ставите. Само много важно е да се разбере, че тези методи, могат да бъдат добри само като оръдие за първа помощ, преди да отидете на специалист. Бурсит на коляното се лекува с народни средства за защита трябва да бъде само след консултация с лекар, като се осигури неговата очевидна подкрепа.

Познавателна статия:  Шипове в коляното - симптоми и лечение

Лекуване на бурсита

бурсит на коленен став
Еластична превръзка помага да се спре развитието на оток

Как могат да бъдат излекувани, бурсит на коляното, и какво да предприемете, забелязвайки у себе си признаци на заболяване? На първо място — осигуряване на става пълен покой. Дори, ако болката още не е имал време да се прояви напълно, а само появиха отоци на коленете, — не трябва да продължи теглото на крак. На ставата трябва да се носят еластични наколенник, или да се направи стегната фиксирующую превръзка. Степента ще ограничи развитието на оток. Възпаление на ставата се нуждае от охлаждане. В първия ден подгряване на коляното не може да бъде. Показани са студени компреси и лед. При това правилно, ще вдигне болната на крака над нивото на тялото с помощта на възглавници. Ако няма противопоказания, може да вземе аспирин. Отколкото лекуване на бурсит на коляното напред трябва да реши лекарят.

Обикновено се използват нестероидни противовъзпалителни средства. Групата на тези лекарства е огромна. Всеки един от тях има три вида действия:

  • противовъзпалително;
  • противоболково;
  • противооточно.

Аналгетичен ефект на лекарства изрази толкова много, че на моменти надминава по сила действие на някои аналгетици. Задачата на лекаря — компетентно вземете достатъчна доза от лекарството, минимизировав странични явления.

Упорито развиващ се бурсит на коляното се нуждае от лечение с мощни стероиди. В тежки случаи на заболяване лекарите са принудени да въведете хормон направо в торбичката си. При напреднали форми на възпаление на ставата пробива, дренируют течност и се измива с антибиотик. Процедурата е безболезнена, но е ясно, че е по-добре да го избегнем. Така че трябва внимателно да се лекува заболяване на най-ранните етапи.

Познавателна статия:  Как се лекува бурсит на раменната става

2 коментара

  1. Здравейте, кажете моля може ли да се нарече бурсит ако има болка, подуване и при палпация усещане като калцинирана плака в областта между показалеца и палеца? Благодаря ви предварително за вниманието.

    • Самира Майкова, не това определено не е бурсит. Бурсит това е течност в областта на ставите, обикновено в коляното или лакътя. В китките бурсит да се образува не може.

НАПИШИ КОМЕНТАР