Бурсит на големия пръст на крака. Причини, симптоми, лечение

Бурсит на големия пръст на крака. Причини, симптоми, лечение

8277
0

Деформация на ставата, която предизвиква увъртане на пръста и образува подуване, подобна на бум, се нарича бурсит на големия пръст на крака. Причина за развитието на това заболяване може да бъде постоянно отклонение на пръста в посока на друг при определена походка. При постоянно отхвърляне на пръста кост се деформира и излиза от свода на крака и образува кръг с подуване на страничната повърхност на крака. При триене се възпалява околоставна торбичка, която съдържа измиваща течност на става.

Подуване се появява при неправилна работа на стъпалото, което се получава при плоскостъпие. Таково отклонение може да бъде при нарушаване на мускулния баланс. Става, която свързва стъпалото с пръста, извити навън поради грешно положение. Тази деформация дава неприятни болезнени усещания в областта на пръста, че е много осезаемо при носене обувки. Подобни отклонения често се наблюдават и от друга страна, в района на кутрето.

Причини за бурсит на големия пръст на крака

Бурсит на големия пръст на крака
Възможна причина за появата на бурсит на големият пръст на крака може да бъде плоскостъпие

Най-верен и ясен знак за развитие на бурсита (валгусна деформация) се счита появата на болезнени пъпки отстрани при издуване пръста на крака. Това означава, че при бурсита биомеханическа устойчивост на стъпалото се понижава, и на този фон се развива болестта. Причини, които оказват влияние върху устойчивост на стъпалото:

 • носене на неудобни обувки с високи токчета и с остри чорапи – този фактор е един от най-големите в развитието на валгусна деформация на става. По тази причина от бурсит страдат дами, чиито крака са подложени на прекомерно натоварване всеки ден. В резултат циркулацията на кръвта в краката се нарушава, а силно притискване на тях в района на пръстите способства за постепенна деформация на ставите и появата на болезнени подутини.
 • смята се, че това заболяване може да се предава по наследство. Ако в семейството на жената по женска линия са имали бурсити на пръста на крака, то тя непременно ще получи това заболяване. Ако ще се носят удобни обувки с широки чорапи, това ще предпази развитието на бурсита, защото натоварването равномерно ще се разпределя на стъпалото в този случай.
 • това заболяване може да се появи при ревматоидни и обменни заболявания. Това е ревматоидни артрити, които деформират ставите поради чести и продължителни възпаления, подагра, следователно, в резултат на ревматоидни и подагрични атаки може да бъде бурсит на пръста.
Познавателна статия:  Бурсит: какво е бурсит, причини, симптоми, диагнози

Бурсит на големия пръст на крака: симптоми

При това заболяване се случва подуване и възпаление на плюснефалангова синовиална торбичка, представляваща от себе си мешковидно образование, в която се намира гъвкава синовална течност. Тази торбичка се намира около пръста върху вътрешната страна на крака. Се наблюдават следните симптоми:

 • при ходене се усеща силна болка в пръста на крака;
 • подпухналост и зачервяване на кожната покривка на пръста;
 • повишена чувствителност и парене в района на плюснефалангова става.
 • поради увеличаване на синовиалната торбичка ограничава подвижността на големия пръст и всички други пръсти на крака.

Ако процесът ще прогресира, това подуване и болка ще бъдат разпределени на долната част на крака. Се проявяват компенсаторни реакции, които са насочени към отнемане на болезнени усещания и намаляване на натоварване на става: царевица се формира (от вътрешната страна на големия пръст кожната покривка става груба), големият пръст на крака е деформиран в страната на втория пръст. Ако се използва в този случай пемза, пилички, кремове за премахване на царевица, то това ще доведе до това, че ще се увеличи травматизация на възпалената област, а спирката ще бъде подложена на още по-голяма деформация.

При контакт инфекция в синовиалната торбичка, могат да се развият симптоми на интоксикация: неразположение, слабост, повишаване на температурата.

Има три основни етапа по степен изкривяване на стъпалото. Тези деформации не са свързани със степента увреждане на ставите и силата на болезнени усещания.

Бурсит на големия пръст на крака етапи
Етапи по степен изкривяване на стъпалото

Бурсит на ранен етап. Лечение

В първия етап развитие на болестта лекуването е възможно в домашни условия, но си струва, разбира се, да се консултирате със специалист. За тази цел трябва да се придържаме към някои правила:

 • Обувките са носят само свободни и само на пряка платформа.
 • За да се намали степента на възпалителния процес, трябва да се осигури покой на крака: не спортува, колкото може по-малко да се ходи, да облекчи натоварването на става.
 • Няколко пъти на ден трябва да създавате за краката високо положение за облекчаване на подуване и болка.

Достатъчно ефективни на този етап народни средства:

1) Вземете сенен прах 4 шепи, се налива вода и се вари не повече от 30 минути. Отвара се разрежда до необходимия обем и се държат в него краката до 15 минути. Тази баня трябва да бъде 37 градуса.

2) Се правят различни компреси за ставите:

 • Алое вера сок, водка и мед се смесва в съотношение 1\3\3\2 и на 5 минути прилага към възпаления став няколко пъти на ден.
 • Вари прах на сено 30 минути,под формата на топла лосиони, за да прибави към става до 10 минути.
 • Зелени листа от люляк поставят на ставата на 15-20 минути, при това да се даде пълно спокойствие на време компрес.

3) Отвари и настойки за пиене:

 • 100 г кравешко масло се смесва с 15 г прополис, 1 чаена лъжичка един час преди ядене 3 пъти на ден.
 • Яснота 1 супена лъжица залейте с чаша вряла вода и оставете за 40 минути, се исцедява. Да се пие по 1\4 чаши 3 пъти на ден.

При силно увеличение на синовиалната торбичка и ограничаване на движението в става се назначават физиотерапевтични процедури. За премахване на възпалението се назначава лечебна физкултура и масаж.

Познавателна статия:  Лечение на бурсит с народни средства за защита

Бурсит на големия пръст на по-късен етап. Лечение

Ако тези методи на лечение не дават ефект, трябва да се консултирате с ортопед. Можете да използвате тези техники:

 1. Болкоуспокояващи средства.
 2. Използване на специални стелки или обувки.
 3. Прилагане на антибиотици за профилактика или терапия.
 4. От синовиалната торбичка се отстранява течността за да се намали размера и да се намали напрежението на капсули. Това намалява болката и отока.
 5. Хирургични методи на лечение, при които се отстранява или частично иссеква синовиалната торбичка.

НЯМА КОМЕНТАРИ

НАПИШИ КОМЕНТАР