Бурсит: какво е бурсит, причини, симптоми, диагнози

Бурсит: какво е бурсит, причини, симптоми, диагнози

6018
3

Какво е Бурсит?

Бурсит – запалване на бурсата, малка напълнена с течност торбичка, която действа като възглавница между кост и мускулът, кожата или сухожилието. Тип на бурсита зависи от местоположението на засегнатата бурса. Това състояние обикновено се поразява рамото, лакътя, бедрата, задните части, коленете и глезена.

Причини за бурсит

Бурсит и тендинит често следват от спортни травми или повтарящи се движения. Но това също може да се дължи на:

 • Лошо положение или навик да ходете
 • Напрежение на меките тъкани от неправилно или лошо разположени стави или кости (например различия в дължината на краката или деформация на ставите)
 • Някои видове артрит и свързаните с тях условия (ревматоиден артрит, остеоартрит и подагра)
 • Метаболитни заболявания като диабет
 • Странични ефекти от прием на определени лекарства

Тъй като болката се появява около става тези условия понякога се приемат за артрит.

бурсит симптоми , причини
Симптоми на бурсит, причини

Симптомите на бурсита

Това състояние причинява възпаление, чувствителност и болка в областта около става, като например сухожилията, ставните връзки, бурса и мускулите. Някои условия могат внезапно да се случи последния път, в продължение на много дни или по-дълго и обикновено се справят с релакс или лечение. Те могат също така отново да се случат в една и съща област на тялото.

Диагноза бурсит

Основно лекуващият лекар може да диагностира по-голяма част от меките тъкани ревматични условия с историята на заболяването и медицинското разглеждане. Ако имате постоянно зачервяване или раздухаване около ставите, както и на треска или студени тръпки, потърсете лекар незабавно, за да сте сигурни, че нямате инфекция.

Бурсит и лечение на тендинита

Бурсит и тендинит може да си отиде за дълго време. Ако те не направят това, доктор насочени към намаляване на болката и възпалението и запазване на подвижността, за да се предотврати нетрудоспособност и повторяване. Той или тя може да Ви изпрати към ревматолога, хирург-ортопед или физиотерапевт за специализирано лечение, когато е необходимо. Ако правилно се счита, повечето от тези условия не водат до трайно увреждане на ставата или инвалидност.

Познавателна статия:  Диагностициране на системен лупус еритематодес

лечение на бурсит

Общи възможности за лечение на бурсита включват:

Почивка и стърготини
Много състояния на меките тъкани, причинени от злоупотребата с наркотични вещества на мускулите, като по този начин, първото лечението може да включва почивка на болезнената област или за предотвратяване на конкретна дейност за известно време. Стърготини, скоби или панти позволяват на специални области да почиват докато болката не се успокоява.

Топла и студена терапия
Студен компрес може да помогне за намаляване на първоначалния тумор и болка. Студената терапия обикновено най-ефективна през първите 48 часа след злоупотреба, рана или тумор се започват. След 48 часа или за хронична (дългосрочна) болка, суха или влажна висока температура (например, топла вана) може да бъде по-полезна, отколкото студени компреси.

Без рецепта и лекарствени средства
Тези лекарства помагат за облекчаване на болка и/или възпаление. Лекарят може да препоръча да отпуска без рецепта аналгетик (болкоуспокояващо средство), като ацетаминофен или нестероидно противовъзпалително лекарство (NSAID) като аспирин, ибупрофен или напроксен. В зависимост от сериозността на признаците, лекарите могат да предписват по-силна версия на анальгетика или NSAID.

Инжектиране на кортикостероиди
Кортикостероиди – силни противовъзпалителни лекарства. Те са въведени директно в ставата в кабинета на лекаря.

Физиотерапия
Физиотерапевт може да осигури следното:

 • Горещо/студено лечение, ултразвук (звукова вълна), лазерна и водна терапия
 • Мека кърпа или съвместна мобилизация (ръчно терапия)
 • Ортотика или устройства приспадане налягане за ръце и крака
 • Персонализирана програма за обучение
 • Анализ на положението и ходене
 • Изучаване относително съответните действия, за да позволят да се лекува

Трудова терапия
Професионален лекар може да препоръча изменения за ежедневните действия и навици на работа за предотвратяване нараняване. Той може да създаде ръка и китка и да предложи спомагателните устройства да помогнат да направят ежедневното действие по-лесно.

Познавателна статия:  Реактивен артрит: причини, диагноза, лечение

Бурсит и тендинит самостоятелна поддръжка

Един от най-добрите начини да се грижи бурсит или тендинит състои в това, да се вземе превантивна роля в собственото си обръщение – процес, наречен самоуправление. Тъй като тези условия са главно причинени от злоупотребата с наркотични вещества, най-добрият начин да се попречи на това, че те отново са се случили, се състои в това, да избегне или да промени действия, които причиняват проблема. Лекар, физиотерапевт или професионален терапевт могат да предоставят предложения при промяна в ежедневните действия. Поддържането на здравословно тегло може да помогне да поддържа болезнените и подутите стави. Лечебна физкултура може да помогне за подобряване на гъвкавостта и намаляване на здравината.

3 коментара

 1. Много благодаря за статията. Написано е много ясно! Имам силен оток на десния крак в областта на коляното. Започнах да търса причина за оток. Болки няма, но температурата в областта на коляното повишена. Сега съм в болница с фрактура на тазовата кост. Мисля, че имам бурсит на коляното от претоварване на десния крак.

 2. Просто и обемно обяснение. Ясно. Жалко само,че малко хора искат да преувеличават симптомите,повече подценяват. А аз явно скоро вече няма да мога да се движа на дълги разходки. Аз съм 51.

НАПИШИ КОМЕНТАР