Болки във врата и главата: причини, какво да правя?

Болки във врата и главата: причини, какво да правя?

6245
0

Главоболие, придружено с болков синдром в областта на врата – това е доста често срещано явление. Много хора предпочитат да игнорират този симптом, вярвайки, че това неразположение може да се дължи на умора или нервно напрежение. Всъщност освен тези фактори, има много други, които могат да предизвикат болки в областта на врата и главата.

Какво да правя при болки във врата и главата
Болки във врата и главата – доста често срещано явление

Какви са причините?

Ако в продължение на дълго време човек има болки в шията и главата, след това трябва да разбере точната причина за появата на болков синдром. Нека да разгледаме основните заболявания, които могат да провокират болка във врата и главата:

Причини на болки в шията и областта на главата
Основни заболявания, които могат да провокират болка в областта на врата
 • Остеохондроза – най-често срещана причина за подобно заболяване. Факт е, че при тази болест костни израстъци могат да притиснат артерията, в резултат на което се влошава кръвоснабдяването на мозъка, и ще се появи болковият синдром. Обикновено той се локализира отзад в областта на тила. Освен това човек чувства замаяност, се появява гадене, а също така и изтръпване на крайниците.
 • Невралгия – в основата това заболяване възниква при хората, водещи заседнал начин на живот, например, може офисни работници. Освен това да провокира това заболяване могат следните фактори: охлаждане на организма, менингит, стрес. Той се характеризира с остра болка, която се усилва при завъртане на главата. Много често болковият синдром е едностранен само отдясно или отляво.
 • Шийна мигрена – тази болест се проявява с ярко изразена болка в слепоочията и задната част на главата. Основната причина за появата на този вид заболяване е атеросклероза или травма. Болния може да се оплаква на гадене и виене на свят, освен това се наблюдава влошаване на зрението и слуха.
 • Миогелоза – поради уплътняване мускулите на шията се появяват болезнени усещания. Най-често причината за появата на миогелоза са следните фактори: преохлаждане, изкривяване на гръбначния стълб, дълъг престой в неестествено положение. Миогелоза може да стане причина не само на болка, но и световъртеж. При това заболяване човек усеща скованост в областта на врата и раменния пояс. Миогелоза може да премине самостоятелно, но ако се прави масаж, след това състоянието ще се подобри.
 • Повишено налягане – болковият синдром в областта на тила може да се случи като поради вътречерепно налягане, така и от хипертония. В първия случай главоболие възниква поради увеличаване обема на течността, която не само измива мозъка, но и изпълнява защитна функция. А във втория случай налягането най-често се повишава поради атеросклероза и се проявява с болка в областта на тила предимно сутринта.
 • Разрастване на остеофити – се случва прераждането тъканите на сухожилията, те се превръщат в костната тъкан и по този начин предизвикват болезнени усещания, които се локализират в задната част на главата и в областта на раменния пояс. Най-често се разболяват от това заболяване по-възрастните хора и тези, които водят заседнал начин на живот.
 • Мускулно напрежение – в някои случаи боли врата и главата от дълго мускулно напрежение. То може да възниква вследствие на неправилно извършване на някои физически упражнения или от продължителна работа за компютъра. Първо болковият синдром се локализира в областта на шията и гърба, а след това може да премине към челото. Болката обикновено е умерена, но при натиск на мускулите се увеличава, също може да се появи виене на свят и бръмчене в ушите.

Болезнено да въртите главата?

Какво да правите, ако ви боли врата? За начало трябва да разберете причините, които могат да провокират болка в областта на шията и главата. Освен заболявания на гръбначния стълб, да предизвикат този вид симптоми могат следните причини:

Стрес и болки в шията и главата
Стрес може да предизвика болки във врата
 • Стреса. Ако човек редовно е в стресово състояние, то неговите мускули са постоянно напрегнати, така че може да възникне спазм. Също така поради натрупването на млечна киселина в мускулите могат да възникнат болезнени усещания, те се засилват, ако рязко въртите с главата си. За да се отървем от тази болест, трябва да се избягват стресови ситуации, а ако това не помага, то най-добре е да посетите психолог.
 • Отразена болка. В някои случаи болковият синдром, възникващ при завъртане на главата, може да бъде признак за различни заболявания на вътрешните органи. Например, при заболявания на сърдечно-съдовата система или храносмилателни органи, болката често отдава в областта на шията. Освен това да предизвика подобен болков синдром може таково опасно заболяване, като рак на белите дробове. Ето защо при постоянна болка в главата и врата по-добре да преминете преглед и да узнаете точна диагноза.
 • Синдром на стълбищни мускули.Той се характеризира с притискане нервите и кръвоносните съдове в областта на ребрата и ключицата, по тази причина възниква болков синдром. Обикновено боли врата при завъртане на главата, а също и човек чувства слабост и бърза умора. Това заболяване възниква поради неправилна стойка и вродени патологии.

Диагностика

Диагностика на болки в областта на шията
Правилно поставена диагноза – голяма стъпка за лечение

Преди да лекувате болки в задната част на главата и врата трябва да знаете точната причина за това заболяване.

За съжаление, тези симптоми са характерни за много заболявания, затова не може самостоятелно да се постави диагноза. За да се определи точната причина трябва да посетите лекар и да преминете изследване.

За диагностика обикновено се използват:

 • магнитно-резонансна томография
 • компютърна томография
 • рентгенография на гръбначния стълб.

На базата на резултатите от тези изследвания може да се постави точна диагноза и да се избере подходящ метод на лечение. В зависимост от тежестта на заболяването може да се прилага както консервативно, така и оперативно лечение.

Познавателна статия:  Нестероидни противовъзпалителни средства при остеохондроза

Бърза помощ

Болки във врата и главата, какво да правя? Ако болковият синдром се появи внезапно, то можете да опитате да се отървете от него с помощта на следните действия:

 1. Да се проветри помещението, липса на кислород може да предизвика главоболие.
 2. Направете си масаж, масажирайте с леки масажни движения шията, задната част на главата и раменете.
 3. Легнете на гръб, за предпочитане върху твърда равна повърхност и опитайте да се отпуснете.
 4. Изхвърлите от себе си всички лоши мисли, така по-лесно да се справяте с напрежението.

Горе препоръки трябва да помогнат, ако болковият синдром е образуван от миогелоза или стрес. Но ако причините за болката в главата и врата са станали някакви заболявания – най-добре да посетите лекар. Особено ако болковият синдром притеснява редовно.

Как се лекува?

Ако е установена точната причина, защо имате болки във врата и главата, след това при необходимост трябва да се пристъпи към лечение. За начало се купира болковият синдром с помощта на противовъзпалителни и болкоуспокояващи лекарства. След това се подбира индивидуален курс на лечение, се разглеждат особеностите на заболяването и причините за появата му.

Лечение трябва да извършва опитен лекар. Основно се назначава консервативно лечение.

В повечето случаи прописват необходимите лекарства, а също така е показано физиолечение, масаж и мануална терапия. Също така лекарят може да предпише гимнастика и плуване.

Но си заслужава да се помни за това, че лечението обикновено е сложно и отнема много време, тъй като на шията почти невъзможно да се гарантира желания покой.

А ако след консервативно лечение болка в задната част на главата и шията не минава, може да се наложи операция. Тя е назначена в случай, ако болковият синдром е толкова ярко изразен, че пречи да води човека нормален начин на живот.

Начини за лечение на болка в шията и главата
Професионален масаж – един от начини на лечение

Хирургическа намеса – това е краен случай, в по-голямата си част помага консервативно лечение! А някои болести, например, като миогелоза, може да мине самостоятелно, ако се премахнат причини за появата им.

Познавателна статия:  Как се появяват шипове на врата, остеофити на шийния отдел

Профилактика

Профилактика заболявания на врата
Физкултура, спорт – основен начин на профилактика на заболявания
 • У много хора време на време имат болки в главата и във врата, но за да се отървем от тази болест трябва да се води здравословен начин на живот.
 • Необходимо ежедневно да се извършва физически упражнения, особено на офисни служители, които прекарват по-голямата част от работното си време пред компютъра.
 • По време на работа необходимо да се следи за стойката, неправилна позиция на тялото може да доведе до заболявания на гръбначния стълб.
 • Освен това трябва да се откажете от вредните за организма навици, като пушене и злоупотреба с алкохолни напитки и да следвате диета.
 • В диетата трябва да се включва риба, за предпочитане мастни сортове, кисело-млечни продукти, зеленчуци и плодове.
 • Препоръчително е да ограничите приема на мазни, пикантни, пушени и солени продукти, а също така не злоупотребявайте с шоколад, кафе и ядки.

ВАЖНО, за да се избегнат болки в областта на врата и главата препоръчително да се следват всички пункти по-горе, а не само тези, които са по-лесни за вас в този случай! Бъдете здрави.

НЯМА КОМЕНТАРИ

НАПИШИ КОМЕНТАР