Болки в ставите на ръцете

Болки в ставите на ръцете

2534
0

Едно от най-честите оплаквания, с които хората идват на среща с лекар-ревматолог, може да се изрази с фразата: болки в ставите на ръцете – какво да правя? И наистина, артралгии често изразени толкова много, че не само нарушават професионалната дейност на човека, но и не позволяват на него да изпълнява елементарни битови действия. Например, някои хора не могат да вземат в ръката чаша или гребен, да затегне копчета и да отвори вратата с ключ.

Симптоми на болки в ставите на ръцете
Ако ще запуснете проблем, може да се получи деформация на китката

Болка в ставите като симптом

Струва си да се отбележи, че болката в ставите на ръцете е различна и често по-точно нейният характер се превръща в определящ фактор за правилното диагностициране на заболяването вече е на етап първичен лекарски преглед.

Ревматолози разделят болки в ставите на две големи групи: механични и възпалителни. Механични болки са характерни за всички дегенеративни заболявания (например, остеоартроза). Такива болки не са придружени от скованост в движенията сутрин или скованост има, но се продължава не повече от половин час, в състояние на покой дискомфорт се намалява.

Възпалителни болки обратно: се намаляват при движение, са придружени от дълга скованост в ставите (над 30 минути). При това почти винаги има и други признаци на възпалението: подуване, зачервяване, намаляване обема на движенията. При механични болки признаци на локално възпаление най-често липсват или са изразени леко.

Причини за появата на болки в ставите на ръцете

Преди да се пристъпи към разглеждане начините за лечение, не е излишно да се разбере защо болят ставите на ръцете.

Най-често срещаната патология, предизвикваща артралгия е остеоартроза – дегенеративно заболяване, при което се случва разрушаване на ставния хрущял и промяна на ставните повърхности на костите. Смята се, че около 6-7% от хората страдат от остеоартроза, който се придружава от болков синдром. Още повече хора имат едни или други характерни за остеоартроза признаци и промени в организма, но в момента на проверката все още не изпитват болка.

Причини на болки в ставите
Причина възникването на болки в ставите на ръцете може да бъде всяко отклонение

Друга честа причина за болки в ръцете е ревматоиден артрит. Тази болест се счита за автоимунно, тъй като при ревматоиден артрит в организма се появяват антитела срещу собствените си тъкани. Антитела увреждат ставните структури, което води до изразено възпаление. При това заболяване никога не са засегнати пръстите, както и дистални отдели на китката (тези, които са най-близо до връхчета на пръстите), а всички промени (в това число и болка) носят симетричен характер: т.е. болят едноименни областти едновременно и на лявата, и на дясната ръка. Характерен симптом на ревматоиден артрит е скованост в движенията, връх на която се пада в ранните сутрешни часове. Обикновено, ограничение на подвижността трае от 30 до 120 и повече минути, след което постепенно се намалява или преминава. Смята се, че от ревматоиден артрит страда 1% от населението.

Още едно заболяване, което води до развитието на ставни болки е подагра. По различни данни, от това заболяване страдат от 0,1 до 0,8% населението в света и болеят предимно мъже. При нарушаване обмяна на пурини (вещества, които постъпват с храната, които са необходими за изграждане на ДНК и РНК клетки) в кръвта се повишава съдържанието на пикочната киселина, която започва да се отлага в ставните тъкани, което води до тяхното увреждане. Причини, предизвикващи подагра, много. Сред основните лекарите наричат наследственост, злоупотребата с алкохол и неправилно хранене с наднормено съдържание на пурини (те се съдържат в черния дроб, бъбреците, дрожди, месо). При подагра болка, подуване и зачервяване в областта на ставите на ръцете възниква най-често при жените. „Любимо“ място поражението на ръцете са фаланги на пръстите. При тази патология може да бъде засегната като една става, така и няколко.

Възпалението може да бъде и при остра ревматична треска, и при инфекционни или травматични ги повреди, и при псориазис (псориатичен артрит)…

По този начин, артралгия е симптом на някаква болест на ставите на ръцете. Всяка от тях изисква индивидуален подход.

Познавателна статия:  Причини на болки в ръката

Медикаментозно лечение

За да се справяте ефективно с болки в ставите на ръцете, трябва правилно да се определи причината за възникването им. До един и същ клиничен симптом може да доведе голям брой заболявания, различаващи се както по причината на възникването, така и по механизма на развитие. На практика това означава, че едни и същи лекарства могат да се оказват много ефективни в един от случаите и напълно безполезни и дори вредни в друг.

Въпреки това, при болки в ставите на ръцете лечение, което може да се нарече универсално (ефективно в повечето случаи), съществува. Това медикаментозни средства, които принадлежат към групата на симптоматични. Те помагат за облекчаване на болезнени усещания, или дори да ги премахнат напълно. Най-обширна и често използвана група лекарства, причиняващи изразен аналгетичен ефект, са нестероидни противовъзпалителни средства. По едно време придобиха широко разпространение и известност Диклофенак и Индометацин, които се прилагат и до днешен ден, тъй като притежават силно противовъзпалително и обезболяващо действие, а са доста евтини. Въпреки това, тези средства имат сериозни странични ефекти, предимно от страна на стомашно-чревния тракт (диклофенак и индометацин могат да предизвикат ерозия, язва, кървене, хепатити и др).

В момента за облекчаване на болезнени усещания и възпалението в ставите се използват съвременни нестероидни противовъзпалителни лекарства с избирателно действие (наречени инхибитори на циклооксигеназа-2). За разлика от лекарства миналите поколения, те имат минимални ефекти на червото, черния дроб, бъбреците, точково потиска изработването на биологично активни вещества, които причиняват възпаление в ставните тъкани. Към тази група се отнасят Нимесил, Целекоксиб.

За облекчаване на болки, причинени от автоимунни заболявания (като ревматоиден артрит), се прилагат глюкокортикостероидни хормони. Те притежават с мощен противовъзпалителен ефект, така че водят у такива пациенти до бързо намаляване симптомите. В някои случаи (например, за облекчаване на болезнените усещания и възпалението при остър подагрозен артрит или псориатичен артрит) се използват глюкокортикостероиди: Дексаметазон, Преднизолон, Метипред и други.

Освен противовъзпалителни лекарства за премахване на артралгия необходимо лечение, което ще повлияе директно върху причината на заболяването. Във всеки конкретен случай набор от терапевтични средства ще бъде различен.

За намаляване на болезнени усещания при умерено изразено възпаление или в комплекс от стандартна терапия се използват противовъзпалителни мехлеми (например, с диклофенак), или кремове, мазила и гелове с объркващ и обезболяващ ефект (финалгон и др).

Когато са засегнати големи стави на ръцете – хормонални препарати (глюкокортикостероиди) могат да се въвеждат директно вътре ставната кухина. Най-често в такава ситуация се прилагат Дипроспан и Хидрокортизон.

Физиолечение

Освен лекарствени средства за намаляване на неприятните усещания помагат:

  • ултравиолетово облъчване в еритемна доза (т.е. доза, която причинява зачервяване);
  • апликация противовъзпалителни лекарства (например, димексидин, разтворен 1 към 1 с дестилирана вода);
  • импулсни токове;
  • използване на електрическо поле UHF (електрофореза с нестероидни противовъзпалителни медикаменти, фонофореза с глюкокортикостероидни хормони).

Важно да се отбележи, че физиотерапевтични методи са в повечето случаи са спомагателни и следва да се прилагат в комбинация с лекарствени средства, назначаеми вътре или под формата на приложения.

Средства на народната медицина

Има безкраен брой народни начини за облекчаване на артралгия. Много пациенти отбелязват положителен ефект от прилагането на мумията, 0,5 грама на който се препоръчва да се разбърква с 100 грама мед и се използва като компрес.

Много рецепти от народната медицина се основават на отвличащо и местно загряващо действие на някои вещества. Към тези методи се отнася, например, използване на компреси с топъл лист от зеле и мед.

Билки, които имат противовъзпалителен ефект (листа и корени от глухарче, листа от боровинка, коприва, живовляк) също често се използват като основа за компреси. Народни лечители смятат, че активни вещества, прониквайки в става, потискат възпалението, и по този начин намаляват болезнените усещания.

Преди да се отдадете на самолечение, не забравяйте да се консултирате с вашия лекар относно безопасността на компоненти, използвани в рецептите от народната медицина. Освен това, важно да се разбере: заболявания на костно-ставна система изискват сериозно комплексно лечение, назначено от лекар-ревматолог, и отказ от такова лечение може да доведе до бързо прогресиране болестта.

НЯМА КОМЕНТАРИ

НАПИШИ КОМЕНТАР