Болки в ставите и мускулите

Болки в ставите и мускулите

1316
0

Отделна диагноза „фибромиалгия“ се появи в медицинската практика сравнително наскоро. Преди това никой не разглеждаше постоянни мускулни болки като отделна болест. Смятало се, че това – едно от проявленията на други заболявания, или просто следствие на умора. Но с течение на времето може да се установи, че на около четири пъти от сто никакви клинични причини за постоянни болки в ставите и мускулите (по цялото тяло) няма, а болка има.

Болки в ставите и мускулите, симптоми, лечение

Лекарите също забелязаха, че много често пациентите с такъв симптом се оплакват на функционални разстройства на червото и стомаха (запек, диария, лошо храносмилане, болки), проблеми със съня, чести спазми, хронична умора (а понякога са в миналото депресивен епизод), свръхчувствителност към топлина и студ, много нисък праг на болка. И всичко това на фона на постоянни мускулни болки. В крайна сметка се появи медицински термин „фибромиалгия“ (дословно – „болка в мускулните фибри“).

Защо възниква болки в ставите и мускулите?

В действителност ние не знаем точно защо някои хора болеят с фибромиалгия. Преди някакво време се смяташе, че в основата на заболяването – неврологични или дори психиатрични причини, но сега стана ясно, че депресия и разстройство на съня са последици на фибромиалгия, а не нейните причини (да и кой няма да страда от депресивно състояние на духа и безсъние, когато изпитва безкрайна болка?). Освен това, далеч не при всички пациенти с фибромиалгия има такива прояви, като проблеми със съня, тревожност и депресия.

Втората е била идея за това, че болки в ставите и мускулите се причиняват от възпаление, като, да речем, артрит на ставите. Но никакви възпалителни маркери при пациенти с болки в мускулните влакна не били открити.

Има предположения, свързващи фибромиалгия с нарушение на пациента навлизане във фаза на дълбок сън, но убедително да се докаже тази теория не се получи.

Успя да се потвърди, че при тези, които страдат от фибромиалгия, нервни окончания в тялото повече, отколкото при останалите хора, особено в стъпалата и дланите; повече и малки съдове, които регулират топлината в организма. Вероятно, именно проблеми в работата им водят до нарушаване притока на кръв в мускулните влакна и по-интензивно предаване на болкови импулси в мозъка.

Ще изясним, че мускулни болки понякога предизвикват емисии на хистамин – вещества, известни като проводник прояви на алергия, но освен това сократяващ мускулите (гладки), от което възникват крампи и спазми, повикващо сгъстяване на кръв, включващо в работата на нервната система.

Фибромиалгия: симптоми и причини

С проявите на болестта да се реши по-лесно, отколкото с причини. И така, главните симптоми на фибромиалгия:

 • мускулна болка навсякъде по тялото, като цяло още и симетрична (болка в двете ръце, двата крака и т.н.);
 • проблеми със съня, особено с дълбоката фаза, усещане слабост сутринта – болният може да спи много часове, но така и да не наспи;
 • главоболие от типа напрежение;
 • изтръпване на крайниците;
 • чувствителност към времето;
 • спазми, крампи;
 • подуване на различни части от тялото;
 • нарушение концентрацията на вниманието;
 • проблем с намирането в статично или динамично (ходене) състояние.

За да получите диагноза фибромиалгия, трябва да се изключи чрез анализи артрит, ревматизъм, нарушение работата на щитовидната жлеза, повишен пролактин. Когато това е направено, определят отговарят ли симптомите на пациента на „задължителни“ критерии:

 • болки по цялото тяло;
 • скованост на мускулите;
 • (и двата в продължение на не по-малко от три месеца).

След това лекарят проверява чувствителност в определени точки на тялото с натоварване. Общо са осемнадесет, и за поставяне диагноза достатъчно, ако болката ще отговори на дванадесет от тях.

Сред „незадължителни“ или „малки“ критерии, които сами по себе си не може да бъдат база за диагноза, но потвърдяватго – нарушения на съня, сутрешна умора.

Как самостоятелно да спрем прояви на фибромиалгия?

Най-полезни се смятат леки физически натоварвания, които тренират съдовете и нервни окончания. Това е на първо място йога, след това – пилатес и аеробика, лечебна система за физическо възпитание (ЛФК). Отлично помага всичко, което поддържа широк диапазон на концентрацията и дава положителни впечатления – тук отново на преден план йога, а също и велосипед, особено велосипедни разходки извън града.

Всички видове на природна терапия (лечение с камъки, водотерапия, лечение със звуци и светлина), изход на природата, дълги разходки в диви места също са доказали своята ефективност при фибромиалгия. Арт-терапия и всякакви видове на ръкоделието отлично мобилизират ресурси на организма, да не говорим за това, че те отвличат вниманието от болката.

Безопасно и, най-вероятно, много ефективно средство – лекарства с ензим н диаминоксидаза. Този ензим се бори с попаднал в кръвта хистамин, но не така, както са правили старите противохистаминни лекарства, които винаги имат страничен ефект под формата спиране на реакциите и сънливост. Диаминоксидаза (ДАО) работи директно, действа точечно, строго в тънкото черво, и излиза навън неизменна, не встъпва в метаболитни процеси. Много често да се премахне от организма излишния хистамин се оказва достатъчно за значително улесняване на фибромиалгия.

Познавателна статия:  "Аз съм болка": какво трябва да знаете за фибромиалгия сега

Медицинска помощ и профилактика

Задача на терапевта в този случай – да не предоставя пациента в зависимост от болкоуспокояващи, а напротив, да го насочи по пътя на възстановяването. Лекарят обикновено предписва курс масаж, но (и това е особено важно!) не дълбоко, а също така препоръчва членство в басейн и описани по-горе видове на тренировки. Често се назначава и работа с терапевт и автогенна тренировка.

В някои страни за лечение на фибромиалгия използват студ (криотерапия, замразяване до −100-150 °С) и акупунктура. Сега започнахме да говорим за ефективността на този препарат, като муколитик (лекарство за кашлица) гвайфенезин, но все още в медицинските среди няма единно мнение за подобно лечение.

За съжаление естеството на заболяването не включва сериозни превантивни мерки. Но ако ще контролирате стреса и качеството на съня, както и ще практикувате йога и други видове редовна физическа активност, прояви на болки в ставите и мускулите могат да се намалят значително.

НЯМА КОМЕНТАРИ

НАПИШИ КОМЕНТАР