Болки в мускулите на бедрата – причини за появата на симптоми

Болки в мускулите на бедрата – причини за появата на симптоми

5783
0

Болка, изтръпване, парене мускулите в областта на бедрото е един от честите симптоми заболяването на гръбначния стълб, бедрената кост и мускулите, таза. В болницата лекарите идентифицират причината на мускулната болка в тазобедрената става с помощта на съвременни методи на изследване. Цялостна диагностика позволява навреме да се определи причината и да се спре заболяването.

Болки в мускулите на бедрата

Причини възникване на болки в бедрото

Когато има болка в мускулите на бедрата, причини могат да бъдат различни. Усложнена от междупрешленна херния остеохондроза предизвиква изразена болка, скованост, парене мускулите на бедрото. Данни проблеми обикновено възникват в млада и средна възраст.

Заболявания на тазобедрената става се проявяват с болка в бедрото. Тя възниква при движение или натоварване на става. При пациенти възниква ограничение на подвижността. При опит да се раздалечи краката, ставите се оказват блокирани и по-нататъшното движение невъзможно. Заболяването често се развива след 65-годишна възраст.

При различна дължина на краката натоварване на долните крайници различно, това е причина за болки в тазобедрената става. Пациентът започва да накуцва, се случва отклонение на торса, раменете са спират на различна височина, се развива крива шия, възниква силна болка в прасеца. Често мнимо скъсяване на краката предизвиква отклонение на таза.

Мускулна болка в тазобедрената става се случва при синдрома на пириформис(крушовидния мускул). Тя се локализира между сакрума и седалището. Пациента трудно да седи. Болката се засилва при движение, с течение на времето възниква изтръпване на крака, се намалява я обем, променя се походката. Проблемът възниква на фона патологията на гръбначния стълб и таза.

Синдром на лумбалния мускул е една от причините за болки в тазобедрената става. Тя се започва в дълбочината на корема, по-рядко в дълбочината на долната част на гърба и се разпространява по предната повърхност на бедрото. При жените може да се появи при полов акт. Се случва изправяне на лумбалната лордоза, периодично се появяват болки в кръста. Ако не се провежда лечение, мускул държи в постоянно напрежение тазобедрената става, се случва разрушаването му, се намалява количеството на хрущяла, се развива деформираща артроза.

Причини за болки в мускулите на бедрата и краката са следните заболявания:

  • остра болка, която отдава във вътрешната част на бедрото и ингвиналната област;
  • болест на Бърнард-Рот или парестетична мералгия – болка в мускулите на бедрото на крака отпред, която се засилва при опит да притиснете сгънатия крак към корема;
  • радикулопатия или радикулит на нервни коренчета в лумбалния отдел – силна болка в мускулите на бедрата възниква поради поражението нервите на лумбалните прешлени;
  • ишиас, лумбоишиалгия, ишиалгия – болката се започва от гърба и се засилва в областта на бедрата.

Мускулна болка в бедрото може да бъде и симптом заболяването на централната нервна система, остеомиелит, синини, разтягане или скъсване на бедрените мускули. Болка в бедрото при изкачване на стъпалата възниква при тендинит на лумбалните мускули.

Лечение на болки в мускулите на бедрата

Преди да се пристъпи към лечение, лекарите определят причината на мускулната болка в тазобедрената става с помощта на съвременни диагностични методи:

  • магнитно-резонансна томография на лумбалния отдел;
  • рентгенография на тазобедрена става;
  • ултразвуково изследване на кръвоносните съдове на долните крайници.

Методи за лечение болки в мускулите на бедрата и краката зависи от причините, предизвикащи до нея. Когато лекарите ще идентифицират причината на болков синдром, отстраняват я, да се спре прогресирането на болестта, се извършва възстановителна терапия, насочена към укрепване на гръбначния стълб, мускулите и ставните връзки.

Как да се освободите от болки в мускулите на бедрата? Мускулна болка в бедрото може да се премахне – разтягане мускулите на болния крайник по тази повърхност, където има болка, а на другия крак – обратната повърхност. Ако болката се локализира на задната повърхност на десния крак, разтягаме отдясно задната повърхност, а отляво – предната. При артроза на коленните стави правим разтягане по цялата повърхност на бедрото. Ако притеснява лампазна болка по външната повърхност на бедрата, правете следното упражнение: легнете по гръб, без да вдигате рамото от повърхността, прехвърлете болния долния крайник в обратна посока и оставяйте го да виси, отпуснете мускулите. Изпълнявайте упражнението в продължение на 5-6 минути.

Разтрийте кожата на бедрата със загряващ или болкоуспокояващ мехлем. Осигурете на болния крайник покой – приемете хоризонтално положение с повишен на 30 крак (под прасеца можете да подложите възглавница или валяк). Ако причината на болка в бедрото е варикозно заболяване на долните крайници, флеболози препоръчват сутрин, не отпущайки краката от леглото, да облечете компресионни чорапи или чорапогащи. При наличие възпаление мускулите на бедрата болката се намалява след прием на нестероидни противовъзпалителни средства (ибупрофен, диклофенак, нимесулид).

При мускулно напрежение и болка в бедрото реабилитолози използват тейпи. За да залепите тейп на тазобедрената става, пациентът трябва да лежи неподвижно на гърба. Двата крака развъдете в страни, свийте в коленните стави (поза на жаба). Завъртете крака навън, за да се разтегне област на слабините. Се налага котва на стабилизиращия тейп върху горната част на бедрото и се изправя тейп от вътрешната страна, завършвайки над коляното. Се налага тейп на бедрото почти без напрежение.

Познавателна статия:  Болки в ставите и мускулите

Лечебна физкултура при мускулната болка в бедрото

Всеки лекар индивидуално подбира на всеки пациент с болки в мускулите на бедрата и краката комплекс от упражнения, които са насочени към отнемане на спазъм на мускулатурата и повишаване на мускулния тонус. Има физиологичен рефлекс, който отпуска мускул, ако той дълго време се намира в състояние на разтягане. Той се включва след около 2 минути при непрекъснато напрежение на мускула. Релаксация действа за около 6 часа. В сила на този рефлекс и се основава този комплекс упражнения. Те не влияят на причината на заболявания, които носят симптоматично действие – облекчават мускулната болка в бедрото.

Стоя на здравия крак, извий болния долния крайник в коляното. Вземи със съответната ръка за глезенна става и оттегли назад, разтягайки предната повърхност на бедрото на болния крак. Задръжте напрежението непрекъснато в продължение на 2-3 минути, след това бавно отпускайте крака. Това упражнение помага при болки в мускулите на бедрата отпред.

За разтягане мускулите на задната повърхност на бедрата направете следното упражнение:

  • стоя на здравия крака, изправен пострадалия крак поставете върху един стол.
  • максимално наклони се към болния крак, създавай напрежение на задната част на бедрото;
  • дръж непрекъснато напрежение в продължение на 2-3 минути, след това бавно свали крака си от стола.

При болка в краката на задната повърхност на бедрата помага за разтягане мускулите на пищяла. Доближи се към стена или всяка вертикална повърхност. Постави стъпалото на болния крак към стената – петата на пода, ходилото на стената. Притегли коляното на болния долния крайник и всичкото тяло възможно най-близо до стената, разтегляйки прасеца. Постоянно дръж напрежение в продължение на 2-3 минути, след това бавно отмести крака си. Това упражнение помага при болки в крака под коляното.

Причината за болка в мускулите трябва да определи лекар. Ако в продължение на една седмица, независимо от проведено лечение и упражнения, болката не се намалява или нараства, обадете се отново към лекар. След задълбочен преглед лекарите ще установят причината за болка в мускулите на бедрата и краката, ще проведе медикаментозна терапия на заболяването, ще назначи физиотерапевтични процедури. Индивидуален комплекс от упражнения, събрани от реабилитолози, акупунктура, иновативни техники и мануална терапия ще позволи на пациента да се отърве от болка в бедрения мускул, независимо от причините.

НЯМА КОМЕНТАРИ

НАПИШИ КОМЕНТАР