Болки в лакътя причини и лечение

Болки в лакътя причини и лечение

3425
0

Човешките ръце могат да бъдат много силни и издръжливи, но те също са подложени на силно интензивно и продължително влияния при физическия труд. Особено това се отнася до лакътя. Рано или късно това води до факта, че лакътя започва да ни сигнализира за предстоящи проблеми с помощта на болков синдром. Очевиден ред на действия за отстраняване причините, индуциращи болка в лакътната става – лечение, възстановяване и последваща профилактика. Нека да разберем какви са причините за появата на болки в лакътя и какво най-вероятно ще ви предпише лекар за лечение.

Защо боли лакътя?

Причини, защо става на лакътя, може да ви притеснява, може да бъдат много, но най-честите от тях са следните: епикондилит, болка в шийния отдел на гръбначния стълб, артрит, артроза. Нека да разгледаме всяка от изброените причини по-детайлно.

Причини и лечение болки в лакътя
Хора, които интензивно работят с ръцете си, лактите са включени в групата на риск от заболяване.

Епикондилит

Заболяването носи повече травматичен характер, а не патологичен. Възниква при твърде интензивно излагане на става, при което са повредени сухожилия. Това може да бъде като драстично въздействие, така и плавно, но трайно. При хора, занимаващи се с тежък физически труд въпроса, защо ви боли лакътя, не се случва, но същите симптоми могат да възникнат и след кратко, но „непознато“ натоварване.

При епикондилит болката се проявява главно при въртене движение или натоварване на става. В състояние на покой или при ежедневните движения болка не се наблюдава.

Отразена болка

При отразена болка, която идва от областта на шията и гръдния отдел на гръбначния стълб, лакътната става вида си отвън не променя (както и в случай на епикондилит), но се променя характерът на болката. В този случай болката притеснена дори в състояние на покой, често болния дори се събужда през нощта от силни болки в лакътната става.

Артроза

При артроза, като правило, не се случва твърде интензивни болки в лакътя. И те са чувствуват само при опит за максимално огъване или разгъване ръката. А ето, че се отнася до физически показатели, тук положението е различно. Движенията в лакътя, често са придружени от криза, се наблюдава скованост, ръката може напълно да не се разгъва, а с течение на времето започва да се деформира костта.

Артрит

Болка в лакътната става при артрит има възпалителен характер и затова те най-често са доста силни. Притеснява болка не само при движение, но и в покой. Зона на поражение се подува, се наблюдава зачервяване.

Във всеки от изброените случаи, ако боли лакетя – лечението ще бъде необходимо, тъй като самата болест не преминава. Как да се определи заболяването и откъде да започнем борба с болест? Нататък става дума именно за това!

Познавателна статия:  Профилактика и лечение на луксация на лакътната кост

Как се диагностицира и се лекува?

Ако наблюдавате ярко изразена болка, причините за която не са очевидни, трябва да се консултирате с лекар. Източник на болка може да бъде един, но природата на заболяването най-различна, чак до заразна. Освен болка може да се наблюдава подуване, скованост при флексия/разгъване.

Първо лекар обследва визуално лакътя и непременно ще предпише рентгенография. В повечето случаи въз основа на нея и ще се прилага лечение, но не факт, че на това диагностика ще се свърши.

Възможно ще се нуждае анализ на кръв, урина, и дори флюорография. Факт е, че тези болки могат да е следствие от инфекциозни процеси, в частност дори туберкулоза. Инфекциозно заболяване причинява възпаление на околоставната торбичка. Това състояние на нещата може да изисква хирургична намеса, понякога изключително незабавно. Това е една от причините, поради която с посещение при вашия лекар не можем да отлагаме. Ако причината за болка все пак инфекция, но операцията не е задължителна, на вас ще бъде предписан курс антибактериална терапия.

В по-малко критични случаи проблемите се дължат от различни артрити, артроза, епикондилит и, разбира се, наранявания. Травми също могат да носят не съвсем очевиден характер, травма на лакътя – това не е задължително луксация или фрактура. Във всеки от тези случаи на заболяването с вашето лечение ще се занимава лекар-травматолог и ревматолог.

Ако по време на лечението все още притеснява болка в лакътната става – с това трябва да се борите. За тази цел лекар ще предпише хапчета, инжекции или мазила, а може и всичко заедно, в зависимост от конкретния случай.

След като ще бъде премахнато остро възпаление, ще ви бъдат назначени различни физиотерапевтични процедури, масаж и лечебна физкултура.

Профилактика

Ако болестта вече настигна, тогава изборът не е голям – трябва да се започне лечението на болките в лакътя, по-скоро причини, които я предизвикват. Но ако до най-лошото все още не стигна, имате шанс да се отложат във времето неизбежните процеси на стареене, и може би дори изобщо да се избегне изтощителни болки в локътя.

Опитайте се да избягвате прекомерни физически натоварвания, но не прекалявайте. Умерено физическо натоварване поддържа в добра форма мускулите, а те, от своя страна, до голяма степен определят състоянието на става. Изключително важно балансиран режим на хранене и избягване на наднорменото тегло. И не бъдете мързеливи, често провеждайте профилактични прегледи при лекар.

НЯМА КОМЕНТАРИ

НАПИШИ КОМЕНТАР