Защо ви боли крака от коляното надолу?

Защо ви боли крака от коляното надолу?

1362
0

Често жени на различна възраст се оплакват на лекарите за това, че болят краката от коляното до стъпалото и тези усещания не само предизвикват дискомфорт, а пречат на нормалната жизнена дейност. Трябва да се разберем с този проблем.

Причини за болки в долната част на крака

Недостиг на важни вещества

Болковите импулси могат да бъдат провокирани от недостига на полезни вещества. Това микроелементи, необходими за правилната работа на органи и системи, като калций, магнезий, калий. Често такъв дефицит в кръвта се образува поради неправилно подбрана диета, нарушение на нормалното всмукване на витамини и микроелементи или тяхно извличане от организма по различни причини.

Болка в краката от коляното надолу
Болка в краката от коляното надолу може да бъде симптом на сериозно заболяване

Страничен ефект на лекарствата

При дългосрочен курс с диуретични лекарства, глюкокортикоидни хормони и лекарства, предназначени за понижаване процента на холестерол, често се отбелязват различни странични действия, например, болки в различни части на тялото.

Атеросклероза

Сериозна атеросклеротична патология, характеризираща се с образуването на плаки вътре в артериите под коляното, носи името на атеросклероза.

Спазъм

На фона на прекомерно мускулно напрежение понякога възниква тоничен спазъм. Забележително е, че пищяла страда не само от голямо натоварване. Понякога като дразнещ фактор действа продължително ходене, всяка спортна дейност и злоупотреба с изправено положение.

Травми

Може да се осъществи травматично увреждане на тъканите. До такова включват фрактури, локализиращи на костите. Също така са опасни навяхвания и разкъсвания, деформиращи връзките или които въздействат върху мускулите.

Познавателна статия:  Болки в мускулите на бедрата - причини за появата на симптоми

Възпаление на мускулите

Ако специалист открива възпалителен процес в мускулната тъкан на крака, то често се поставя диагноза миозит.

Тромбоза

Тази патология означава частично или пълно закриване на дълбоките вени или артерии, намиращи се на краката.

Варикоза

Болки с различна интензивност притесняват жените, ако в мрежата на вените на долните крайници се разпространява варикозна болест.

Артрит или артроза

Коленете, засегнати от артрит или артроза, дават болкови усещания не само на самата става, но и на доло разположена област на крака.

Остеомиелит

Под термина остеомиелит лекарите предполагат заразяване в устната костите на пищяла с инфекциозен характер.

Полиневропатия

Такава диагноза често се поставя при захарен диабет. Ако нормално се отнасяте към консумация на алкохол или страдате от никотиновата зависимост, то също сте предразположени към това сложно заболяване.

Патология на артериите

Артериите на краката са засегнати към заболяване на възелков периартерит, или не по-малко опасна патология наречена васкулит.

Ревматични патологии

Към ревматични болести се отнасят вълчанка, дерматополимиозит.

Застой на лимфата

Не достатъчно силен отлив на лимфата, предотвратяващ нормалното функциониране на кръвоносните съдове и капиляри на краката, по определението е лимфостаза.

Остеопороза

Сериозно заболяване, при което се губи нормална здравина на костната тъкан.

Наречени най-вероятните причини на неприятни усещания в долната част на крака. Ако постоянно ви боли крака от коляното до стъпалото, това не е задължително в наличие едно от изброените заболявания. Точно да се определи причината за заболявания може само специалист, който прекара необходимите изследвания. Ранна диагностика във всеки случай положително ще се отрази на хода на лечението. Подробно ще разгледаме няколко заболявания, за които трябва да знаят представители на женския пол от всички възрасти.

Болка в пищяла като симптом на заболяването

Варикозна болест

В началото варикозната болест не задължително придружена от видно подуване на вените, но са налице други леки симптоми. Трябва да ви предупреди подуване, чувство на тежест, тъпи болки след дълъг престой в изправено положение. Понякога жените се оплакват от спазми.

Тромбоза

  • Артериална тромбозаТова е опасно състояние прогресиращо бързо и способно за няколко часа да доведе до плачевни последици. Първоначално патологията се проявява с изтръпване на краката, след това се усеща охлаждане и бледост на кожата на крайниците. Това са признаци на спиране притока на кръв по артериите, проникващи долната част на крака. Алтернативен вариант течението тромбоза на артериите, това е болка с рязък характер. При липса на медицинска помощ в рамките на 2-4 часа се случва смъртта на крака.
  • Венозна тромбозаПациенти с венозна тромбоза усещат в продължение на няколко дни силна болка в областта на пищяла, ги мъчи чувството на тежест, те виждат промяна в цвета на кожата на болния крак. Цвят на тъканите на крака може първоначално да бъде пурпурен, а след да стане синкав. Забележимо подуване и локално повишаване на температурата. Не може без болка да се изправите на краката. Не трябва да се отпуща това състояние, тъй като след 3 дни може да се загуби крака!

Недостиг на микроелементи

Недостиг на жизнено важни вещества – магнезий, калций и калий се формира по различни причини. Такава болка е изключително просто да се разпознае. Същността на болков синдром се крие в крампи на прасеца. Обикновено тези крампи възникват през нощта, от което пациентът се събужда и чувства облекчение след масаж на зоната на спазми.

Жената трябва да се грижи за здравето и внимателно да се отнася към всички промени в тялото. Ако много ви боли крака от коляното до стъпалото, не трябва да се приеме това като следствие от банална умора. Може би ви притеснява симптом на сериозно заболяване.

НЯМА КОМЕНТАРИ

НАПИШИ КОМЕНТАР