Болки в костите на краката – основни причини и признаци

Болки в костите на краката – основни причини и признаци

5501
0

Най-често болки в костите на краката са прояви поражението на периостата. Именно тази обвивка е богата на кръвоносни съдове и нервни окончания. Самата костна структура лишена от инервация и не може да предава сигнал за появата на лезии в мозъяния център, който отговаря с болков синдром.

Болки в костите на краката
Основни причини на болки в костите на краката

Още по-често за болкови усещания в костните тъкани се приема поражения на големите нерви, които се прищипват при гръбначна остеохондроза. Притискане на седалищния нерв в начален етап може да даде пищялни болки по протежение на цялия крак на засегнатата страна, започвайки от бедрото до петата.

Втората по разпространение причина — ревматизъм и поражение на големите стави, чрез които също преминават всички нервни окончания. При това в началния етап могаь напълно да отсъстват всички външни признаци на основното заболяване.

Истинските причини за болки в костите на краката се крият в фрактури, синини на периостата, развитие на саркома и други злокачествени тумори на костната тъкан.

На какво да се обърне внимание при болки в костите на краката?

Ако възникват периодично пищялни болки в костите на краката или на ръцете, то след това трябва да мине преглед при лекар невропатолог. За изключване на ревматоидни лезии трябва да се направи общ и биохимичен анализ на кръвта. Последното проучване трябва да включва реакция на С-реактивен протеин, който показва ревматоидни промени в човешкото тяло.

Ако всички тези параметри са в норма, то след това трябва да се извърши компютърна томография и венография съдовете на долните крайници. Възможно е развитие на ендартериит.

У жените често теглещи болезнени усещания възникват по причина застой на венозна кръв, която от своя страна в бъдеще се превръща в причина за тромбофлебит и варикозно разширение вените на долните крайници.

При продължително изтичане на болка в костите на краката и нарушение на общото здраве е необходима консултация с лекар онколог. Саркома на костите от сметките да се отъвхрля не си струва. Още повече, че в последно време това заболяване все по-често засяга младите на възраст до 30 години.

Също така струва да се изключи възможността от наранявания. Моля, обърнете внимание, може би преди развитието на болки вие се ударихте, но не придадохте на това специално значение.

Познавателна статия:  Остеопороза симптоми и диагностициране

Опасни признаци на болки в костите на краката

Определена опасност непостоянни болки в костите на краката представляват в случай, че те са следствие от друго соматично заболяване. Лекари с дългогодишна практика отдавна забелязали, че точно по този начин на ранните етапи се проявява патология на бъбреците и сърдечно-съдовата системи. Произхожда интензивно очистване от кръвта на калций. В резултат на това се формира остеопороза, която увеличава натоварването на надкостницата, образувайки болки в костите на краката.

Не по-рядко при пациенти с постоянна болка в костите на краката се образуват опасни признаци на лейкози и на други видове рак на кръвта, апластична злокачествена анемия, нарушения обмяна на веществата.

Моля, обърнете внимание на подобни оплаквания, идващи от вашите деца. Точно в този период при навременното обръщение към лекар, ще бъдете в състояние да ги предпазите от образуване на ревматоидни пороци на сърцето. Факт е, че у детето ревматизъм в ранна стадия се проявява именно във вид на систематична болка в костите на краката. След това настъпва отслабване на мускулните влакна и деформация на големите стави.

НЯМА КОМЕНТАРИ

НАПИШИ КОМЕНТАР