Болки в коленете правилно лечение с традиционни и народни методи

Болки в коленете правилно лечение с традиционни и народни методи

2216
0

Болки в коленете – проблем, от който силно страда качеството на живота. Често от страх да изпита болка, човек се лишава от свобода на движението. Специфични проблеми доставят дискомфорт в коленете си, тъй като той ограничава възможността на ходене. При това рано или късно с този проблем се сблъсква почти половината от човечеството. Някой се опитва да търси начини за терапия самостоятелно, но това рядко дава положителен резултат.

Ако ви болят коленете – как да се лекуват правилно? Преди всичко необходимо да се установи точно причината за появата на болезнени усещания.

Болки в коленете правилно лечение
Самостоятелна терапия при болка в коленете рядко дава положителен резултат

Защо възникват болки в коленете

Според статистиката много от хората поне веднъж в живота боляха коленните стави – причини във всеки случай са различни. Лекарите твърдят, че това може да е следствие на повече от 200 различни заболявания – както пряко свързани с увреждания на ставите, така и не.

Най-често болковите усещания възникват при следните състояния:

 • гонартроза (артроза на колянната става) – дегенеративно поражението на ставния хрущял с невъзпалителен характер, което води до деформация;
 • артрит на коляното – хронично или остро възпаление на става;
 • последици от наранявания;
 • възрастови промени;
 • вродена патология;
 • наднормено тегло, нарушение обмяна на веществата, общи заболявания на организма (например, ревматизъм);
 • автоимунно заболяване;
 • тумори.

Механизъм на поява на болка свързан с увреждане на хрущялните повърхности, ставните връзки, натрупване течност в става или обратното сухота поради намаляване изработването на смазка, попадение в ставната кухина парче кост, хрущял или чуждо тяло, прищипване нерва, непропорционално натоварване и т.н.

Лечение

Традиционни методи

Ако ви безпокоят болки в коленете – лечението… трябва да се отложи? Точно така, защото преди всичко трябва да се премахне причината за поява на болка и след това да се лекува основното заболяване. Само локално въздействие (мазила, компреси) на засегнатата област, като правило, не е достатъчно – лекар задължително назначава лекарства перорално или под формата на инжекции. Като цяло, комплекс от терапевтични дейности, насочен към:

 • аналгезия;
 • отстраняване на фактор, който причинява болка;
 • възстановяване на нормалната структура и функция на става (като превенция на болезнени усещания).

По мярка премахване на провокиращ фактор и възстановяване на става болката ще намалее, а нуждата от болкоуспокояващи лекарства намалява. Най-често, в комплексната терапия се предписват противовъзпалителни средства, хондропротектори (за защита и за възстановяване хрущяла) общоукрепващи и нормализиращи имунитета лекарства, диета, физиотерапия, масаж, мануална терапия и лечебна физкултура.

Много е важно да се разбере, че ставите на краката (включително и коляното) носят по-голяма тежест, така че те трябва да издържат тежестта тялото на човека. Затова при хора с наднормено тегло, болки в коленете възникват по-често, отколкото при хора с нормално тегло. Съответно, пациенти с наднормено тегло трябва да я намалят, включително и за това, за да разтоварят ставите на краката. За тази цел се назначава диета с намалено съдържание на калории, сол, тестени храни, хранителни подправки и пикантни храни.

В период ремисия на болните се предписва лечебна физкултура. Много полезни упражнения във вода и плуване. Тяхното действие е всеобхватно: укрепване мускулите и връзки, подобряване на кръвообращението, закаляване на организма… Във фаза на ремисия желателно редовно да посещавате басейн.

Ако болки в коленете носят хроничен характер – точно от правилното и комплексното лечение зависи това, колко дълго ще се продължи ремисия (времето, когато проявите на болестта са минимални или липсват). Затова важно да не спрем лечението и укрепване на организма, след като само болката ще започне да се намалява.

Как да се лекуват коленете и бързо да получим болкоуспокояващ ефект? Това може да се постигне с помощта на масаж и мануална терапия, които желателно да се повери на специалист с успешен опит за терапия на подобни заболявания.

Също така благотворно на болни стави действат радонови бани и кални апликации, така че курсът на санаторно-курортната терапия ще ви помогне да забавят настъпването на следващия рецидив.

Кални апликации при болки в коленете
Лечебна кал може да се използва, основно в санаториумите. Ефектът от тях е много силен.
Познавателна статия:  Хемартроза на колянната става: причини и методи на лечение

Народни начини

Сигурно да се отказваме от традиционната медицина в полза на народната не си струва. Когато боли коляното лечение с добри, доказали народни средства много добре ще допълнят стандартна терапия. Освен това, „бабини методи“ можете да приложите в домашни условия. Много добре, ако конкретни рецепти ще ви препоръча вашият личен лекар или специалист по народна медицина.

Основни процедури народна медицина при болки в коленете са насочени към затопляне и отделяне на сол. Това е вана с билки и други фитопрепарати, компреси, лосиони и втриване. Също така билкови отвари и сокове на растенията се приемат през устата.

За да се разтвори и отдели сол се препоръчва да се направи содов лосион всяка вечер. За това в топла вода разтворяват сода в съотношение една супена лъжица на литър вода, навлажнете с този разтвор кърпа и се прилага до коленете в продължение на 15 минути, след което содата се измива, смазвайте засегнатата област с витаминен крем и на нощ се нанася върху тях затоплящи ленти от натурална вълна. Процедурата се извършва до намаляване на болката и криза в коленете. Вътре при това употребяват сок от черна ряпа – по няколко супени лъжици (около 2-3) на ден.

Често в народните рецепти за облекчаване на болката при приготвянето на компреси се използва медицинска жлъчка, мед и други пчелни продукти (например, прополис); за втриване – интериорна говежда мазнина; за вана – отвари от слама, хмел, лайка, жълт кантарион, кора от офика и други растения. Продължителност процедури се подбират индивидуално и зависят от състоянието на болния, преносимост на лечението и бързина появата на ефект.

С какво средство не сте решили да се възползвате – важно, че ефектът от него ще дойде по-бързо и ще е по-пълен, ако заболяването не е запуснато. Така че пазете си здравето и не довеждайте заболяването до тежки форми.

НЯМА КОМЕНТАРИ

НАПИШИ КОМЕНТАР