Какво да правите, ако имате болки в колената

Какво да правите, ако имате болки в колената

2202
0

Оплаквания от болки в колената са широко разпространени, тъй като колянната става е опорна, има сложна анатомична структура и може лесно да бъде травмирана.

За да се разбере какъв род причината причинява болка в колената и какво точно в него засегнато, необходимо подробно да се попита пациента за неговите хронични заболявания, начина на живот и събитията, които предшестват появата на болка, а също и да се проведе рентгенография, ултразвук или томография на коляното, да се вземат кръвни тестове. По резултатите се дава указания към ревматолог или ортопед-травматолог. В някои случаи може да се наложи хирургическа намеса.

Причини на болки в колената

Причини на болки в колената

Болки в коляното могат да възникнат в резултат на следните остри, хронични и онкологични процеси:

  • възпалителни заболявания – артрит (ревматоиден, подагрозен и други – общо около 100 вида);
  • дегенеративни промени на хрущялната тъкан – остеоартроза;
  • разтягане на ставните връзки и сухожилия, наранявания, включително спортни;
  • липса подвижността на ставите вследствие на неправилен начин на живот;
  • интоксикация на организма от остри заболявания (например грип) или хранителни и химични отравяния;
  • злокачествен тумор – остеосаркома.

Пациентът обикновено се оплаква от скованост и пукнатина в става, ограничение подвижността, подуване на коляното, невъзможността да се опира на повреден крак, поради засилване на болка, затруднения при ходене по стълбите.

Лечение на болки в коленните стави

При възникване на болки в коляното трябва да се ограничи двигателен режим, за да се запази става и да не се позволи засилване на патологичния процес. В никакъв случай не трябва да се „прехожда“ болката. Самостоятелно можете да използвате противовъзпалителни мехлеми, еластична превръзка, обаче не бива да се забравя за необходимостта да се обърнете към лекар, който ще назначи физиотерапия, ударно-вълнова терапия, масаж или, в редки случаи, хирургична процедура.

Лечение на болки в коленатаАко в коляното се започна възпалителен процес, той може да доведе до подуване на става и необходимостта от извършване на пункция за отстраняване на течността. Това е неприятна процедура, която може да се избегне при навременно начало на лечението. Също така трябва своевременно да се изключи възможността за онкологични заболявания.

Съвременна медицина разполага с широк комплекс от ефективни методи за лечение заболяването на коленните стави, при това повечето от тях помагат да се избегне хирургическа намеса и са ограничени с комбинация на медикаментозно и апаратно лечение.

Познавателна статия:  Защо има болка в краката и как да се отървете от болка в ставите

Профилактика на заболявания на колянната става

Профилактика на болки в колената състои, на първо място, в правилния режим на физическа активност. Излишните физически натоварвания, както и тяхната липса могат да доведат до заболявания на всички стави, включително и коляното.

Има редица спортове, които увеличават вероятността травми на коляното в резултат от падане или синини: каране на ролери, кънки, скейтборд или сноуборд, футбол, хокей, волейбол. Ако вие се занивате с тях не пренебрегвайте със специални коленни плочи, които омекотяват удари. Коленни стави могат да бъдат претоварени, ако се занимавате с бягане. Ако се сблъскахте с хронични болки в коленете, то заместител на такъв спорт може да стане плуване.

Пред всички физически тренировки трябва внимателно да загреете ставите. Избягвайте също хипотермия, не излизайте веднага след тренировка навън, за да не се провокира развитието на възпалителни процеси.

Непременно следете за телесното тегло, особено след четиридесет години, когато опорно-двигателния апарат започва да се справя по-лошо с необходимостта да носи в себе си наднормено тегло. Освен калоричността на храните голямо значение има качествен състав на храната. Така, при подагра е предписана специална диета, насочена към намаляване концентрацията на пикочна киселина в организма.

След хирургични процедури на колянната става много важен период на възстановяване, който следва правилно да се комбинират режими на покой и натоварване на става, за да от една страна отново да не го травмирате, а от друга – да се възстанови подвижността в пълен размер. От правилното функциониране на коленни стави ще зависи по-нататъшното състояние на опорно-двигателния апарат като цяло. Лечебна физкултура трябва да бъде насочена не само към подобряване гъвкавостта на става, но и за укрепване мускулите на бедрото, както и коленните сухожилия.

НЯМА КОМЕНТАРИ

НАПИШИ КОМЕНТАР