Болки в гръбнака, симптоми на заболяването

Болки в гръбнака, симптоми на заболяването

201
0

Болки в гръбнака се отнасят към най-често разпространени клинични нарушения. Промени, които могат да причинят болков синдром, са доста разнообразни. В повечето случаи точно идентифициране механизъма на възникването му не е възможно.

Болки в гръбнака, причини и симптоми
Гръбначен стълб – най-важната част от нашето тяло

Гръбначен стълб – най-важната част от нашето тяло. Той ни помага да се движим, свободно да въртим главата и торса отделно един от друг, да движим ръцете си. Гръбнак – стълб, който носи в себе си целия организъм.

Правилно да изпълнява толкова важни функции на гръбначния стълб позволява неговата структура. Основната концепция е гръбначно-двигателен сегмент – съединение на два съседни прешлена, които взаимодействуват с помощта на диск, междупрешленните стави, свързващия апарат и мускулите.

Струва само един от компонентите по някаква причина да излезе от строя, се нарушава работата на гръбначния стълб. В началната стадия на всички заболявания на гръбначния стълб човек изпитва дискомфорт и чувства болка.

При какви заболявания има болки в гръбнака

Болка в гръбнака – клиничен синдром, резултат от много причини. Най-честата причина за болки в гръбнака са дистрофични лезии на гръбначния стълб:

 1. остеохондроза с поражение на междупрешленните дискове и прилежащите към тях повърхности телата на прешлените;
 2. спондилоза, проявяващ се с артроза на фасетни стави;
 3. спондилит.

Терминът „остеохондроза“ означава дистрофичен процес на ставния хрущял и подлежаща костна тъкан. На остеохондроза изложени всички отдели на гръбначния стълб, но в по-голяма степен на болестния процес изразен, обикновено в долно-шийния, горно-гръдния и долно-лумбалния отдели на гръбначния стълб. Особеност на остеохондроза е широчина на разпространението му – дегенеративно-дистрофично поражение на гръбначния стълб към 40 години се открива почти при всички хора.

Началните прояви на остеохондроза е болка в засегнатия отдел на гръбначния стълб. Болката може да бъде или относително постоянна, по вид лумбалгия (продължителни болки в лумбално-сакралната област), или да носят характер на лумбаго. В последствие с мярка прогресирането на патологичния процес се наблюдава превес на болка в един или друг отдел на гръбначния стълб. Характерно засилването болката при физически натоварвания, продължително неподвижно или малкоподвижно положение, намирането на неудобна поза, усещането на дискомфорт. По-нататъшното развитие на остеохондроза може да доведе до силно изразена деформация на гръбнака по тип кифоза, лордоза или сколиоза.

Познавателна статия:  Ишиас причини, симптоми и лечение
Диагностика и лечение на болки в гръбнака
Най-разпространени причини на болка в гръбнака

За остеохондроза типични многочислени и разнообразни неврологични нарушения, изразеност на които зависи от стадията на заболяването (влошаване или ремисия). При неусложнено течение на остеохондроза се наблюдават периоди на доста продължителна ремисия, когато симптомите на заболяването не са изразени. За острата фаза характерна поява на остра болка в съответния отдел на гръбначния стълб с последваща ирадиация в ръката, долната част на гърба или крака.

Лумбаго възниква при неловко или рязко движение, повдигане на тежести и е придружено от внезапна болка, която се дължи в рамките на няколко минути или секунди, или „разкъсваща“ и пулсираща болка в гръбначния стълб, нарастващата при кашлица и кихане. Лумбаго причинява ограничение подвижността в лумбалната част на гръбначния стълб, изправяне лордоза или кифоза. Сухожилни рефлекси са запазени, чувствителност не е нарушена. Болка в гръбначния стълб се продължава от няколко часа до няколко дни.

Лумбалгия възниква след значителни физически натоварвания, продължителна неудобна поза, хипотермия. Клинично е придружено с тъпа пищялна болка в гръбначния стълб, нарастващата при промяна положението на тялото (флексия, седене, ходене). Болката може да се разпространява в седалището и крака. Промени в статиката изразени в по-малка степен, отколкото при лумбаго. Движенията в лумбалната част затруднени, но ограничението е незначително. Болезненост се определя при сондиране на остисти издънки и ставни връзки на ниво на поражението. При накланяне назад болката изчезва, при наклон напред се отбелязва рязко напрежение мускулите на гърба. Коленни рефлекси и рефлекси с петни сухожилия са запазени. Процесът често носи подостра или хронична форма.

Междупрешленна херния на диска – това е разкъсване диска на гръбначния стълб от претоварване, нарушения на храненето или нараняване. В резултат разкъсване на външния фиброзен пръстен на междупрешленния диск в гръбначния канал изпъква вътрешното му съдържание (пулпозно ядро, което представлява от себе си студена маса с диаметър 2-2,5 см, заобиколен от гъст хрущялен пръстен). Част на диска, която изпъква може да нарушава нервите и съдовете на гръбначния мозък, което се проявява с болка в гръбначния стълб и други нарушения.

Познавателна статия:  Ретролистеза на прешлена — симптоми, причини, лечение

Нестабилност на гръбначния стълб представлява патологична подвижност в гръбначния сегмент. Това може да бъде увеличаване на амплитудата на нормални движения или поява на нехарактерных за норми нови степени свободата на движенията.

Основният симптом нестабилността на гръбначния стълб е болка в гръбначния стълб или дискомфорт в шията. В шийния отдел на гръбначния стълб при пациенти с нестабилност в атланто окципитално съчленение иритативна болка може да носи периодичен характер и да се засилва след физическо натоварване. Болката е причина за хронично рефлекторно напрежение на шийните мускули. При деца нестабилност е причина за развитието на остра крива шия.

В началото на заболяването има повишен тонус на паравертебралните мускули, който води до тяхната преумора. В мускулите се случват нарушения на микроциркулацията, развитие на хипотрофия и намаляване тонуса. Се появява чувство на несигурност при движение в областта на шията. Се нарушава способност да издържате нормална тежест. Възниква нужда от средства с допългително обездвижване на врата чак до подкрепа главата с ръцете.

Към по-редки причини за болки в гръбнака отнасят:

 • вродени дефекти на гръбначния стълб, проявяващи се в различно количество на прешлени, най-често в лумбалната част. Може да става въпрос или за допълнителни лумбални прешлени или за тяхната липса;
 • спондилолиза и спондилолистеза – става въпрос за дефект в междуставната част на прешлена, който в случай на пълно разпадане на дужките (спондилолиза) и двустранна локализация може да доведе до промяна тялото на повреден прешлен на гръбнака напред (спондилолистеза);
 • анкилозиращ спондилоартрит (болест на Бехтерев) – болезнено възпаление на гръбначния стълб;
 • остеопороза е причина за болки в гръбначния стълб при жените (по време на менструация) и при възрастните хора. Телата на прешлените при това заболяване имат по-ниска плътност на костната тъкан, поради което при наличие на налягане се случва тяхна деформация до клиновидна форма или до формата на така наречения рибен прешлен;
 • болки в гръбнака могат да бъдат предизвикани и с туморни процеси. Най-често от тях са метастази на тумори органите на гръдния кош, включително и на белия дроб, на простатата и щитовидната жлеза, бъбреците;
 • инфекциозно поражение на гръбначния стълб (най-често стафилококова природа), свързано с попадане в кръвта и пренасяне на инфекциозен агент от огнището в белите дробове или половите органи. Още една инфекция, която поразява гръбнака, особено в по-ранни години, е туберкулоза;
 • болки в гръбнака, предизвикани от заболяването на вътрешните органи. При жените най-често това е гинекологични заболявания – промяна положението на матката, киста, възпаления и тумори на яйчниците. Заболявания на простатата, инжектиране на пикочните канали и камъни в пикочния мехур също могат да бъдат причини за болка в гърба;
 • в някои случаи болката в гърба се дължи на психосоматична реакция, която означава че някои болни могат да пренасят депресия, нервни стрес, неврози в област на гръбначния стълб и усещат ги там под формата на болка. В тези случаи болки в гръбначния стълб могат да бъдат резултат от психологични защитни реакции, свързани с повишено мускулно натоварване. Усещана болка от своя страна засилва депресивно и невротично състояние и общата ситуация още повече се влошава, трудности се се фиксират и стават хронични.
Познавателна статия:  Лечение на шипове на гръбначния стълб и симптоми на остеофити

При кой лекар да се обърна, ако възникна болка в гръбнака

При болки в гръбнака трябва да се обърнете за диагностика към травматолог, невролог, онколог.

НЯМА КОМЕНТАРИ

НАПИШИ КОМЕНТАР