Болки в гърба сутрин след сън

Болки в гърба сутрин след сън

4819
1

По време на сън човека напълно възстановява физическите и психически сили. Пълноценна почивка прави сутринта добра, а новият ден пълен с нови събития и емоции. Болки в гърба сутрин не само рушат планове, но и са признак на различни сериозни заболявания. Фактът, че болката се появява всяка сутрин е причина да се обърнете към лекар. Дори ако сутрешни болки в областта на гърба се провеждат в рамките на деня, не може да се игнорира този проблем.

Болки в гърба след сън
Силни болки в гърба след сън

Причини на сутрешните болки

Човешкият гръбначен стълб непрекъснато е в напрежение. Всеки ден той е изложен на физически натоварвания с различна интензивност. При повреда на всеки компонент (костите, ставите, мускулите), се появява дискомфорт и болка всяка сутрин. Има много причини, поради които има болки в гърба след сън. Някои от тях лесно да се премахне без лекарска намеса, за останалите трябва да минете диагностиката и да се консултирате с вашия лекар.

Условия за спане

Сън дава възможност за почивка на всички системи и органи на човека. Неудобно легло, матрак са основната причина за болков симптом сутринта. Леглото трябва да поддържа физиологичното състояние на гърба. Прекалено мек или прекалено твърд матрак, води до неправилно положение на тялото по време на сън, затова някои мускули не почиват, оттова и болката в кръста директно от сутринта.

При наличието на правилно организирано спане, ортопедични матраци с нормална твърдост причина за болките в гърба след сън се превръща в неудобна поза. Полезен сън на гръб с вдигнати и леко свити крака. Позиция на тялото, при което не се притиска нито един мускул, органите са в покой, няма излишно напрежение помага за възстановяване на силите. При липса на други причини за болка в гърба след сън не се появява.

Преумора

След трудов ден с интензивно физическо натоварване, особено ако то е необичайно за организма, възникват болки в гърба сутринта като следствие от пренапрежение на мускулите. Преумора придружена от миозит. Тази причина е най-често срещана. Тя не се нуждае от лекарска намеса, възниква не всеки ден, а след това преминава самостоятелно. За облекчаване състоянието се препоръчва локално приложение на мазила, кремове, които снимат болка.

Познавателна статия:  Лечение и профилактика на седалищен нерв

За да подобно състояние не се повтаря, трябва да се проследи за разпределението на натоварването по време на изпълнение на физически упражнения. Защо по време на сън силно боли кръста, ако не е имало напрежение. Често при пациенти, които водят пасивен начин на живот, които имат седнала работа мускулите болят от това, че постоянно се намират в едно положение. Защо имате болки в гърба сутринта? Мускулите нямат време да си починат и да се възстановят.

Нарушения в гръбначния стълб

Ако условията на сън не влияят на пробуждането и болка в гърба сутрин присъства, причините могат да бъдат нарушения на гръбначния стълб. Откъде да започнем търсенето на причините? За пълна диагностика трябва да посетите травматолога и невролог. След събиране анамнеза лекар ще постави хипотетична диагноза и ще насочи на анализи. Най-често причината се крие в остеохондроза.

Сутринта след съня се появява скованост на гръбначни мускули, ярка болка в гръбначния стълб. Му е трудно да се превключи от хоризонтално положение, така че пациента безпокоят неприятни усещания. Остеохондроза прави гръбначния стълб неподвижен, гъвкав. С всеки изминал ден трябва повече време за да се настроите към работата. Лумбалния отдел най-често става обект на заболяването, но са възможни и други варианти. При поражения шийния отдел на гръбначния стълб силно боли кръята между плешките. Характерна особеност на остеохондроза е болка при наклони в различна посока, бърза умора, желание да вземете хоризонтално положение. Остра болка се появява дори и с малка кашлица, да се разболее кръста може във всеки момент.

Нарушения на ставите

Не само гръбначния стълб става причина за това, че боли кръста след сън. С възраст хрущялите се променят, изчезва мазнината, те се търкат и се унищожават. Дегенеративни промени носят голям дискомфорт. Тази болест се нарича артрит на ставите. Се засягат всички стави на тялото, включително и междупрешленните дискове. Пълно възстановяване на хрущялната тъкан е невъзможно. Но при навременно обръщение към лекар се забавя разрушаването, болкоуспокояващи лекарства повишават качеството живота на пациента. С навременното приемане на лекарства силни, остри болки в гърба сутринта вече не притесняват.

Познавателна статия:  Лечение на деформираща шийна спондилоза с помощта на гимнастика

Пренесена травма

Дълго време след пренесена спинална травма гърба боли на сутринта. Това не е естествено състояние, тъй като травма е силен стрес, дори при липса на сериозни повреди болката продължително време не преминава. Лекарите не винаги веднага забелязват последиците от наранявания. При най-малкото съмнение трябва да се потърси лекарска помощ. До разглеждане при лекар на пациента се препоръчва съхраняващ начин на живот, не може да вдигате тежести, да правяте резки движения, да спите в най-удобна позиция. Забранено е да се вземат лекарства без дестинация, да се прави лечебна гимнастика.

Заболявания на вътрешните органи

Болката се появява не само при проблеми с гръбначния стълб и мускулния скелет. Тя сигнализира за нередности в работата на вътрешните органи. Болката често се активира в процеса на заспиване. Ирадиация на болката пречи поставяне на точна диагноза. Пациентът не предполага защо има болки в кръста в действителност.

Възпалителни процеси в бъбреците дават болки в кръста сутрин, точно като заболяване на черния дроб и жлъчните пътища. Ако след съня боли кръста в областта на плешките, това е повод да предположите възпалителни процеси в белите дробове (бронхите), особено при наличие на кашлица. Още един вариант развитието на събитията – нарушения в работата на сърдечно-съдовата система.

Защо сутрин боли кръста при жените? Това е един от симптомите на нарушение от страна на репродуктивната система. Сутрин могат да се притеснява болка с неврологичен характер. За правилно поставяне диагноза важно да се обърнете към опитен лекар, който ще ви предпише комплекс анализи.

Болки при бременност

В периода на бременност жените често имат болки в гърба веднага след сън. Тялото се променя, се престроява. Не струва да се плашите, всичко отново ще се възстанови след раждането. Растящото в утробата бебе измества центърът на масата на бъдещата майка, се променя походката, се появява бърза умора, трудно да се намери удобна поза за сън. Най-често при бременни има болки в кръста.

Познавателна статия:  Лечение на шийна дорзопатия на гръбначния стълб
Болки в кръста у жените при бременност
Болки в кръста при бременност

Методи за диагностика

Ако боли кръста сутрин, трябва задължително да се консултирате с лекар, на първо място към терапевт. Събиране на анамнеза и назначаване на основните методи на изследване (анализ на урината и общ анализ на кръвта), специалист ще покаже по-нататъшното направление за диагностика. Ако показатели анализите спокойни, тоест, няма остър възпалителен процес, се прави биохимия на кръвта. За откриване на сърдечно-съдови заболявания правят ЕКГ. Данни изследвания помагат да отсечете заболявания на вътрешните органи. При липса на терапевтични заболявания пациентът се насочва към травматолога и невролог.

Следващия етап проучването на гръбначния стълб. Радиография ще покаже цялостното му състояние, наличието на междупрешленните хернии, процесите на деформация на хрущялната тъкан. За съжаление, не винаги този метод е показателен. Той изследва само костно-ставния апарат. Не всички промени се отразяват на рентгена.

Има алтернатива. Магнитна или компютърна томография ще покаже защо при пациента сутринта има болки в гърба. Този метод е най-ефективен. Костите и ставите се разглеждат от всичките ъгли, съответно, по-голяма вероятност да се открие причината за проблема. При проблем с мускулния корсет се прилага електромиография.

Методи за лечение

В зависимост от открито заболяване, лекарят предписва лечение. При тежки случаи пациентът се изпраща в стационар. Повечето от болести, при които боли гърба в областта на кръста, изискват домашен режим. Ако болката в гърба е само симптом на терапевтични заболявания, се провежда специфично лечение, за гърба се предписват болкоуспокояващи лекарства. В случаи на остеохондроза се изисква провеждане на рефлексология, масажи. За ефективността на лечение при травми на гръбначния стълб назначен пълен покой, често на пациента разрешено да пребивава само в хоризонтално положение. В последствие, необходим корсет или колан.

Както е известно, най-доброто лечение е превенция. Ако човек изпитва болка в кръста след сън, той трябва да избягва пренапрежение, вдигане на тежести, преохлаждане. Активен начин на живот, гимнастика, плуване положително влияят върху състоянието на гърба.

1 коментар

  1. Също често имам болки в гърба сутрин, но след гимнастика, разтягане обикновено всичко преминава

НАПИШИ КОМЕНТАР