Болки в ахилеса, симптоми и профилактика

Болки в ахилеса, симптоми и профилактика

5470
0

Симптоми

Основни симптоми при болки в ахилеса – болка в задната част на петата, в сухожилието точно над нея или малко по-горе, където прасците формират V на задната част на прасеца. Болката може да бъде както слаба, така и остра.

Ахилеса – най-силното и здраво сухожилие, което се формира в резултат от сливането сухожилията на прасеца и гастрокнемиуса. Най-често травма възниква в мястото на свързване на мускулите. Тези наранявания обикновено преминават сами по себе си, но не толкова бързо, колкото травма на бедрото, тъй като циркулацията на кръвта в тази област не е толкова добра.  Най-сериозни болки в ахилеса – това е травма на самото сухожилие. Най-често това са възпаления, които се наричат тендинити.

Профилактика на болки в ахилеса

Най-добрият начин да предотвратим травми на ахилесово сухожилие – да се развива гъвкавостта на долната част на крака. Лошо разтягане (особено на прасците) може да стане причина за болки в ахилеса. Ето няколко упражнения, които могат да се извършват на всяка тренировка и ще помогнат да се избегнат наранявания.

Напади с гири или без

болки в ахилеса, напади с гири или без
Напади с гири или без

Напад c десния си крак напред, лявия отзад в свито положение, спуснете корпуса надолу, доколкото се получава. Бързо сменявайте положението на краката в скок. Повторете няколко пъти.

На пръстите

Вземи две тежки гири и дръж ги в ръцете си, протегнати покрай тялото. Застанете на пръстете и ходете минута. Уверете се, че корпус максимално опънат, изправете раменете.

Упражнения при болки в ахилеса, на пръстите
На пръстите

Лечение

Динамична почивка. При травми на ахилеса добре помага за възстановяване плуване в басейна. Също така може да се кара на велосипед, ако няма болезнени усещания. Бягане строго забранено, то може да влоши нараняването.

Студ. Приложете лед върху травмираната област на 15 минути 4-6 пъти на ден. Това ще спомогне за премахване на възпаление и подуване.

Стречинг. Ако стречинг да правете болезнено, това не е необходимо. Когато болката ще мине, придържайте се към класически бягащ стречинг с акцент ръцете в стената.

Укрепване. Такива сухожилия, като ахилесово, се увреждат в следствие на натоварването върху тях. За да намали напрежението, укрепвайте мускулите. Започнете с това упражнение: застанете на стъпалото, спуснете петите на 10 секунди, след това вдигнете ги. Изпълнявайте разнообразни плиометрични упражнения – клекове, напади, трусове и т.н.

Познавателна статия:  Скъсване на ахилесово сухожилие

Тейпинг на ахилеса

Тейпинг на ахилеса
Начини на тейпинг на ахилеса
  1. Издърпайте пръстите към себе си, издърпайте ахилеса.
    Наложете котва на тейпа в средата на стъпалото.
    Водете тейпа чрез ахилеса, завършвайки малко по-долу от подколянната дупка.
    Отпуснете стъпалото и разтрийте тейпа.
  2. Прилагайте тейп, разполагайки го в мястото на най-голяма болезненост.
    Опъване на 50-70% в средата на тейпа. Краищата без напрежение. Разтрийте тейпа.

НЯМА КОМЕНТАРИ

НАПИШИ КОМЕНТАР