Болка в таза: причини, какво да правим?

Болка в таза: причини, какво да правим?

23478
0

В човешкото тяло тазобедрената става е най-мощна, тъй като именно тя поема най-голямото и продължително натоварване. Нейната задача е не само да издържа теглото на по-голямата част от тялото на човека, но и да осигури движение, поддържа равновесие. Затова дори малки проблеми с него може да доведат до много проблеми и сериозно да усложни поминък.

Ако човека започва да притесняват по-сериозни болки в таза – лечението трябва да се започне незабавно. Но първо необходимо да се разбере, с какви рискове той изложен и, съответно, с каква природа могат да бъдат възникнали болкови усещания.

Болка в таза, природа на болкови усещания
С каква природа могат да бъдат болки в таза?

Рискови фактори и причини за болки в таза

Първо, няколко думи за структурата на става. Тя се формира с главичката на бедрената кост и падинта в костите на таза. Главичката на костта покрита с хрущялна тъкан, която осигурява леко подхлъзване. Ставната кухина дълбока, така че в нея влиза още и голяма част от шийката на бедрото.

Най-очевидният характер на увреждането – това, разбира се, увреждане с травматичен характер. Всеки от нас чувал израза „фрактура на шийката на бедрената кост“. Този тип фрактура най-често в областта на тазобедрената става, тъй като шийката – най-тясната част на бедрото. Тази травма изключително опасна, особено за възрастните хора – те също са изложени на най-голям риск от получаването я, тъй като с напредване на възрастта, често се развива остеопороза, при който костите губят силата и плътността.

По-малко очевидни причини за това, защо болки в таза – това е поражение с нетравматичен характер. Те могат да бъдат свързани с множество фактори и свидетелстват за развитието на различни заболявания: артрит, остеоартроза, инфекциозни артрити, възпаления на сухожилията и др. При развитието на болести с течение на времето се започват усложнения, причинени от дегенеративни промени на ставните повърхности. В повечето случаи това се изразява в увреждане на хрущяла, поражение околоставните структури, намаляване количеството на ставна течност.

Заболявания, причиняващи болков синдром на таза

Ако няма видими външни причини за появата на болезнени усещания в тазобедрената става, но, въпреки това, има постоянен дискомфорт, и тази тенденция не се променя – то голяма вероятност за наличието на развито заболяване.

Ще се опитаме да се изброим най-често срещаните заболявания и по какви критерии можете да ги определите. Разбира се, експертна диагностика може да извърши само лекар, но симптомите на заболяването ще помогнат да се ориентирате и ще разберете, към какво трябва да бъдете подготвени. Лечение във всеки конкретен случай индивидуално, повече за терапията ще научите в съответните статии на нашия сайт.

Артрит (възпаление на става)

Това е типичен и много често срещан проблем на възрастните хора. В напреднала възраст често се наблюдава целият „комплект“ дегенеративни, дистрофични и възпалителни процеси в ставите, и таза страда едва ли не на първо място. В такива случаи боли крака, се наблюдават болезнени усещания в областта на слабините, които се отдават в предната или страничната част на бедрото и могат да достигнат до самото коляно. При опора на крака по време на ходене симптоми се засилват. Остра болка „стреляй“ при опит на пациента да се изправя от седнало положение.

Повече за артрит на ставите прочетете в тази статия.

Коксартроза (деформираща артроза)

Деформираща артроза – много често срещана патология, която засяга предимно хора на средна възраст. Може да се развие незабелязано, но първите признаци се появяват още в много ранните стадии на заболяването. Може да започне да се притеснява болка в лявата тазобедрената става, или правата, или едновременно и в двата става. Болезнените усещания се развиват постепенно с напредването на стадии заболяването (те са само три).

Сериозен дискомфорт се започва още на втория етап. След това пациентът се оплаква от болки при вдигане, завиване на тялото, началото движения – които дават в коляното и ингвинална област. Мускулите в засегнатата област се намират в постоянно напрежение, дори по време на сън: ето защо често се наблюдава болка в таза през нощта.

Повече за коксартроза прочетете тук.

Тендинит (възпаление на сухожилията)

Тендинит на таза
При тендинит силно боли таза по време на активни движения

Към това заболяване са податливи хора, чиято дейност е свързана с постоянни силни физически натоварвания, особено това се отнася и за спортисти. При тендинит силно боли таза по време на активни движения и голямо натоварване на него. При слабо натоварване болезнени усещания може да не се наблюдават изобщо.

Повече тук: „Тендинит – причини, симптоми, лечение„.

Инфекция

Инфекциозни артрити могат да предизвикат вирус грип, стафилокок, стрептокок и други… В такива случаи заболяването се развива бързо. Се започва треска, в района на засегнатата става се наблюдава подуване. Остра болка в тазобедрената ставата се наблюдава при движение и дори докосване на засегнатата област.

Малко по-различна симптоматика се наблюдава при туберкулозен артрит, който засяга най-често именно таза. В този случай болестта се усеща постепенно. Първо човек започва да се притеснява с лека болезненост при ходене, отдаваща в средната част на бедрото или коляното. С развитието заболяването бедрото се ограничава в движение във всички посоки, зона на поражението се подува.

Наследствени заболявания

Заболявания на таза могат да носят и наследствен характер. Реч в този случай е за болест на Пертес. Страдат от нея предимно момчета в ранна възраст. При тази патология едностранен характер, т.е. се наблюдава болка в десната или левата става. Често болестта може да започне да се усеща като болка не в таза, а в коляното.

Познавателна статия:  Бурсит на тазобедрената става

Тумори на костите и меките тъкани

Пищялна болка може да бъде пряко не свързана с болестта точно на става. Причина могат да бъдат различни видове новообразувания в мускулната и костна тъкан. В зависимост от характера на тумори (доброкачествени или злокачествени) и местоположението – характер на болкови усещания също може да бъде смесен.

Обобщавайки, смятаме, че необходимо отново да предупредим за опасност от самолечение. Често се случва неясно какво да правя с болкови пристъпи, как се лекуват, но мисълта да отидете към лекар идва на последно място. По характер на болезнени усещания самостоятелно можете да се ориентирате и да започнете да се подготвяте (включително и психологически) към квалифицирана диагностика и лечение болка в таза.

НЯМА КОМЕНТАРИ

НАПИШИ КОМЕНТАР