Болка в опашната кост причини на заболяването, симптоми и лечение

Болка в опашната кост причини на заболяването, симптоми и лечение

328
0

Кокцигодиния е патологично състояние, причинено от появата на пароксизмални или постоянни болки в областта на опашната кост, ануса и ректума при липса на органични патологии. Такива болки най-често се дължат с възпалителни лезии или увреждане на опашните нерви.

Причини на болка в опашната кост
Болки най-често се дължат с възпалителни лезии или увреждане на опашните нерви

Причини на болки

Най-често такива болки обусловени с травматично увреждане клоните на опашните нерви. Болкови усещания в опашната кост могат да възникнат след падане на гърба или опашната кост. Понякога такива болки възникват в резултат на възпалително увреждане на мускулите и нервите на малкия таз или перинеума.

Появата на кокцигодиния може да доведе до облекчаване на мускулно-свързващия апарат на слабините, запек. Понякога тези болки могат да се появят при формирането на белези в областта на аналния отвор, заболявания органите на малкия таз, фрактури на тазовите кости и заседнал начин на живот.

Симптоми

Кокцигодинията се характеризира с интензивни болки в областта на опашната кост. Такива болки могат да бъдат постоянни или периодични, а също да се появят след физическо натоварване, продължително седене, сексуален контакт, дефекация или без видима причина.

Болките могат да се локализират само в опашната кост или да се разпространява в ануса, бедрото и гениталиите. При натиск върху опашната кост болката може да се увеличи. В допълнение, болката в тази област може да причини нарушение на походката, както и синдром на раздразнено черво.

Постоянни болки в опашната кост могат да причинят влошаване здравето на пациента и допринасят за появата на раздразнителност. В допълнение, такива болки могат да причинят запек, поради факта, че пациентът се опитва да ходи по-рядко до тоалетната поради тяхното засилване.

Диагностика

При диагностициране на кокцигодиния необходимо да се установи причината за възникването. За това се извършва физикален преглед на пациента, се събира анамнеза на заболяването, се установява дали пациентът не е имал скорошни или минали наранявания на опашната кост, не е претърпял операции в тази област. Извършва се и палпаторно изследване на тази зона.

По време на изследването е необходимо да се изключи наличие при пациента на такива заболявания, като хемороид, пукнатини на задния проход, радикулит, простатит, уретрит, тумори на малкия таз и едва след това може да има диагноза – „кокцигодиния“.

На следващия етап се назначават лабораторни тестове, които включват клиничен кръвен анализ, биохимичен кръвен тест, копрограма и общ анализ на урината. От инструменталните изследвания пациентът може да се нуждае от ултразвуково изследване на коремните органи, колоноскопия, рентгеново изследване и компютърна томография, функционална рентгенова снимка на гръбначния стълб.

В някои случаи на пациентът може да бъде назначена консултация с психиатър, за да изключат психичните разстройства.

Познавателна статия:  Лечение и профилактика на седалищен нерв

Лечение и профилактика

При диагностициране на кокцигодиния лечението е насочено към елиминиране на основното заболяване. За да се премахне интензивната болка в областта на опашната кост, на пациента могат да се предписват противовъзпалителни и аналгетични средства, мускулни релаксанти. В особено трудни случаи се извършва локално приложение на анастетици. По време на лечението се препоръчва на пациента да избягва физическо натоварване и да спазва максимална физическа почивка.

Предотвратяване развитието на болка в опашната кост се дължи с навременно лечение на заболявания, които са причинили тези болки.

НЯМА КОМЕНТАРИ

НАПИШИ КОМЕНТАР