Болестта на Осгуд-Шлатер причини за развитието и лечение

Болестта на Осгуд-Шлатер причини за развитието и лечение

4167
4

Болестта на Осгуд-Шлатер (Шлатер) се нарича асептично разрушаване на хълмистостта на голямопищялната кост и нейното ядро, което възниква в резултат на хронично нараняване при интензивен растеж на скелета. Тази болест има второто име, което звучи като „Остеохондропатия хълмистостта на голямопищялната кост“. По името можете да се разбере, че тази болест се отнася към болести на невъзпалителния генезиса, преминаващ в съпровод от некроза на костната тъкан.

Обикновено заболяването се наблюдава при деца и юноши на възраст 10-18 години, когато костите са на етап на най-интензивен растеж. Много по-често може да се срещне при момчетата.

Болестта на Осгуд-Шлатер причини за развитието и лечение
Разрушаване хълмистостта на голямопищялната кост

Защо възниква болестта на Осгуд-Шлатер

Причини за развитие на заболяването често са следните фактори:

 • директна травма: фрактури и луксации патела или долната част на крака, увреждане на колянната става;
 • постоянни микротравми на коляното, свързани със спорта.

Според медицинската статистика, болест на Осгуд-Шлатер страдат около 20% от активно занимаващи се със спорт подрастващите и само 5% нямат към нея отношения. В групата на риска влизат деца, които участват в следните видове спорт:

 • баскетбол;
 • волейбол;
 • хокей;
 • футбол;
 • спортна гимнастика;
 • фигурни кънки;
 • балет.

Като следствие от претоварване, постоянни микротравми на коленете, а също така прекомерно напрежение на надколенни връзки, проявяващи по време на съкращения на четириглавия мускул на бедрото, налице нарушение на кръвоснабдяването в областта на голямопищялната кост, а по-точно в областта на нейната хълмистост. То е придружено от леки кръвоизливи, разкъсване влакната на надколенни връзки, асептично противовъзпалителен процес в торбичките, както и промените на некротичния характер хълмистостта на голямопищялната кост.

Признаци болест на Осгуд-Шлатер

В началото на болест на Осгуд-Шлатер се различава с малки проявления. Обикновено при пациенти не възниква мисъл, че появени болки в коляното свързани с неговата травма. Постепенно болките се увеличават, особено при флексия крака в коляното, по време на клеки, изкачване по стълбите и спускане от тях.

Основните симптоми се проявяват след като на колянната става били оказани повишени физически натоварвания: след интензивна тренировка или участие в състезания, по време на клеки или скачане на фитнес и така нататък.

Долната част на коляното започва силно да боли, особено по време на флексия при ходене или бягане, после се отслабва в спокойно състояние. Понякога болката в коляното може да има остър режещ характер, локализирав в предната част на става, там, където сухожилие патела прикрепено към хълмистост на голямопищялната кост. Тази област също набъбва.

Познавателна статия:  Симптоми и признаци на появата на баланит

Промяна на общото състояние при засегнатото лице не се наблюдава. Също така не се повишава температурата на тялото и не се зачервява кожата в мястото на отока.

По време на проверка на коляното забележима го подпухналост, поради която очертанията на хълмистост на голямопищялната кост изглаждат. При палпация коляното болезнено, а подпухналостта има плътно еластична консистенция и през нея се палпира твърда издатина. Болки в коляното, възникнали по време на активни движения, имат различна интензивност.

Болестта на Осгуд-Шлатер обикновено преминава в хронична форма, но понякога тя може да бъде вълнообразна и да има изразени периоди на обостряне. Заболяването се продължава, обикновено, не по-дълго от две години и води до пълно възстановяване на пациента към момента на завършване растежа на костите (до 17-19 години).

Методи за диагностика

Да се установи диагноза остеохондропатия хълмистостта на голямопищялната кост възможно с помощта на клинични признаци и типична локализация на патологични промени с оглед на пол и възраст на пациента. Решаващият фактор в тази ситуация е радиография на коляното, която с цел по-голяма информативност трябва да се провежда в две равнини: странична и директна.

Понякога лекар допълнително може да назначи ехография на колянната става, компютърна томография или ядрено-магнитен резонанс. Също така може да се прилага денситометрия, поради която можете да получите информация за това, каква структура има костната тъкан. Лабораторни изследвания са необходими за изключване на инфекциозна природа пораженията на ставите. Такава диагностика предполага провеждане на клиничен анализ кръвта, анализ на ревматоиден фактор и С-реактивен протеин, а също и ПЦР-изследване.

Методи на лечение и прогноза на заболяването

На първо място, искам да отбележа, че лечение на болест на Осгуд-Шлатер трябва да бъде не самостоятелно, а задължително в съответствие с предписан от лекаря (ортопед, хирург или травматолог) лечебен курс.

Познавателна статия:  Профилактика на остеопороза
Лечение болестта на Осгуд-Шлатер
Методи на лечение болестта на Осгуд-Шлатер

След изследване и поставяне на точна диагноза пациентът обикновено предписва амбулаторно консервативно лечение. Първо, трябва да се откажете от физически натоварвания и предоставяне на повредената колянна става покой, доколкото това ще бъде възможно. В тежки случаи може да се препоръча налагане на става фиксиращи превръзки.

Лечение на заболяването с медикаменти въз основа на прием свалящи възпаление и болкоуспокояващи лекарства. В комплекс с тях също се прилагат физиотерапевтични процедури: УВЧ-терапия, ударно-вълнова терапия, магнитотерапия, калолечение, парафинолечение. За да участъци на голямопищялната кост, които били подложени на унищожаването, да се възстановят, се препоръчва провеждане на електрофореза с калций.

Също полезно да се направи масаж на долните крайници и да се занимавате с лечебна физкултура, включваща специално разработени упражнения, благодарение на които напрежението закрепващо сухожилие на голямопищялната кост на патела трябва да бъде намалено. Освен това, лечебен комплекс трябва да включва упражнения, насочени към укрепване мускулите на бедрото. Да допълни лечебни дейности може използване на народни средства.

След приключване на лечебния курс пациента силно препоръчително да ограничи натоварването на коляното. По възможност трябва да се избягва бягане, скокове, също не трябва да клякате и да стоите на коленете, а правенето на такива спортове, при които лесно да се нарани, по-добре да смените на по-съхраняващи, като, например, плуване.

В случай ако в областта главичката на голямопищялната кост се наблюдава изразено от разрушаването на костната тъкан, може би ще трябва да прибегнете до бърза намеса. Същността на тази операция състои в извличане на некротични огнища с по-нататъшното подшиене фиксиращ хълмистост на голямопищялната кост на трансплантанта.

При повечето пациенти, които претърпели болест на Осгуд-Шлатер, шишарко видна издутина хълмистостта на голямопищялната кост се запазва, не причинява абсолютно никакъв дискомфорт и поддържа функцията на колянната става. Въпреки това в някои случаи се наблюдават усложнения, при които патела се измества малко нагоре и се деформира, също може да се развие остеоартроза на колянната става. Някои пациенти след курса на лечение се оплакват от болки с пищялен характер, възникнали в коляното при промяна на времето.

4 коментара

  • Тихомир, Нина, за да се постави конкретна диагноза трябва да прекарате хубаво изследване. Най-ясна картина дават изследвания на ядрено-магнитен резонанс и компютърна томография. Препоръчвам ви да ги направите. Физически упражнения могат да бъдат само лечебни, които индивидуално разработва инструктор по лечебна физкултура. Консултирайте се с ортопед и поискайте да ви предпише по-задълбочено проучване.

 1. Какво трябва да направим ако след периода на лечение детето пак се оплаква от болка

НАПИШИ КОМЕНТАР