Болестта Кенига на колянната става, успешното лечение в ранните стадии

Болестта Кенига на колянната става, успешното лечение в ранните стадии

1004
0

Постепенно отделяне на фрагмент от хрущялната тъкан на коляното, което може да бъде причинено от различни провоцирующи фактори, има име – болестта Кенига на колянната става. Нарече тя името на лекар Франц Кенига, който е участвал в нейното проучване през 1888 година. Риск от развитие на патологичния процес имат и деца, и възрастни хора. Съвременните методи за изследване позволяват да се установи точен диагноз в ранните стадии и възстановяване на колянната става без хирургическа намеса.

Описание болестта Кенига на колянната става

Прогноза за заболяване Кенига на колянната става благоприятен, ако тя не е последната, тежък етап, когато част от хрущялото се отделя и се изпраща в „свободно плуване“ по ставна торбичка (този хрущялни фрагмент е получи име „артритна мишка“). Важно е да се предотврати пълния му отслояване, тъй като единственият метод за решаване на проблемата става операция.

Болестта Кенига на колянната става етапи на развитие
Етапи на развитие на болестта Кенига

Заболяването има няколко етапа:

 1. 1 етап. Болен участък все още не е показан, но костни тъкани в тази зона са омекотени.
 2. 2 етап. Започват да идват границите на засегнатия от болестта на парцела на хрущялото.
 3. 3-ти етап. Се наблюдава частично лющене на хрущялния фрагмент.
 4. 4-ти етап. Част от хрущялото напълно се отделя.

Пациентът изпитва силни болезнени усещания, когато движенията, и по-малко, тъй като болестта Кенига на колянната става тече, болката се засилва. Облекчение настъпва, ако крака ще бъде изопачена навън или да не се движат от него изобщо. Но при ходене, тичане, тичат нагоре по стълбите, тренирате, симптомите се връщат.
Често на мястото на поражението възниква силно подуване, което се вижда с невъоръжено око. Мигрираща в ставната торбичка „мишката“ предизвиква излив (разпределение на синовиалната течност). Синовит води до намаляване на амплитудата на движение.

Причини

Фактори, в резултат на които патология се проявява при хора от различни възрасти, много. От тях могат да бъдат и заболявания на вътрешните органи, и костни патологии, и генетично предразположение. Болестта Кенига на колянната става се развива в резултат на това:

 • сърдечни заболявания (нарушение на кръвообращението води до това, че кръвта отива към болна става в ограничен обем);
 • вродени аномалии на структурата на костите и предразположение към развитие на болестта;
 • време на израстването, когато анатомическа костна структура търпи промени;
 • микротравми (често стават спортисти по време на увеличените физически тренировки);
 • хормонални промени в организма и за повреди в работата на епифиза и др
Познавателна статия:  Артрит на пръстите на краката

Недостатък в организма жизнено необходими вещества също могат да станат причина за калцификати промени в костния скелет. Болестта Кенига на колянната става при деца и юноши (ювенилна) протича обикновено без сериозни усложнения, и период на ремисия настъпва много по-бързо отколкото при възрастни. Някои лекари се наведе към мнение, което е причина за възникване на заболявания при хора на зряла възраст се превръща в една и съща патология, прехвърлени по-рано, в периода на тийнейджърските си.

Диагностика

Рентген на колянната става при болестта на Кенига
Рентген на колянната става при болестта на Кенига

Съвременни ефективни методи за диагностика позволяват да се определи патология в ранни стадии и да изберете правилно направление на лечение. Към тях се отнасят нормално и за разлика ядрено-магнитен резонанс (при инжектиране в ставата специални контрастни вещества на хрущялната тъкан и нейните фрагменти са боядисани, което позволява да се оцени степента на заболяването и на риска от по-нататъшното му развитие), компютърна томография, просвечивание рентгеново лъчи, радиоизотопно проучване и др.

Лечение

Заболяване, под най-тежката, 4 етапа, в повечето случаи успешно се лекува с консервативни начини:

 • прием на болкоуспокояващи и противовъзпалителни лекарства;
 • предоставяне на пълен покой на болната става;
 • прием на лекарства, подобряващи кръвообращението;
 • различни физиопроцедури: елекростимулация, кални бани и др

Ако стриктно се спазват всички лекарски препоръки, и пациентът не нарушава режима, след 1,5-2 г. ставите се възстановяват.

В други случаи, когато заболяването на колянната става е придружено от голямо възпаление и остри болки заради ущемления на ставните тъкани стават непоносими — на пациентите се назначава хирургическа намеса.

Не може да се пренебрегне неприятно усещане в коляното и да продължи да живее ежедневието си. На първо място, болката може да издържи „скърцайки със зъби“, но след това тя ще стане толкова силна, че в болницата все пак се наложи да се обърнете. А ето последиците от такова силно отношение към тяхното здраве трябва да се отстранят много дълго време.

НЯМА КОМЕНТАРИ

НАПИШИ КОМЕНТАР