Болест на Шоерман-Мау

Болест на Шоерман-Мау

6216
0

Болест на Шоерман-Мау – това е кифозно деформиране на гръбначния стълб, носяще прогресивен характер. Тя се проявява при деца в юношески възраст, когато тялото се развива бързо и се срещат у всеки стотен дете, както при момичетата, така и момчетата.

Причини на деформация

Причини за появата кифоза
Хора, засегнати от тази болест, могат в продължение на дълго време да не забележат проблеми

Гръбначния стълб – това е най-главния компонент на опорно-двигателния апарат и състои от три участъци или завои: шиен отдел,гръден, лумбален. Автентично не знаем от какво произтича това заболяване. Смята се, че основната причина е наследствеността, а според някои изследвания – травматизация на развиващи прешлени. В редица случаи се смята, че на развитие заболяването се отразява неправилно развитие на мускулния корсет на гърба.

По мнението на лекар Шоерман, причината на болестта престава некроза на затварящи плочи на прешлените. Директно затварящи плочи – това е най-тънкият слой на хрущяла, който разделя межпрешленния диск от прешлените на гръбнака. Нарушеното кръвообращение води до некроза плочи и в резултат на деформация на формата на отделните прешлени.

Заболяването протича в три периода:

  • Латентен период или ортопедичен. Това обикновено са деца от 8 до 14 години. Симптоми и оплаквания няма, след активни натоварвания възникват болки. Подвижността на гръбначния стълб ограничена, при накланяне детето не може да сдобие до пода с ръцете;
  • Начален период се наблюдава при децата на възраст от 15 до 20 години. На по-ранен етап има невралгични прояви на болестта, по-често лумбалгия. Процесът още обратим при консервативно лечение или хирургическа интервенция;
  • Късен етап се развива и след 25 години. Прогресира бързо вторична дегенерация на гръбначния стълб, се развива остеохондроза, спондилоза, хиперлордоза, спондилоартроза.

Симптомите на заболяването

Както вече беше посочено по-горе, симптомите на болест на Шоерман-Мау се появяват при тийнейджъри в преходен възраст. В начален етап заболяването може да се разпознае само в резултат на рентгенография на гръбначния стълб. Така че често родителите не забелязват първите симптоми и се обръщат към лекар, когато кривина вече доста забележима или детето се оплаква от болка между плешките. При по-нататъшното прогресиране кифозна дъга се увеличава и болки в гърба се увеличават. Деформация на гръбначния стълб засяга развитието на гръдния кош, който също така се изкривява, в следствие на което дишането е трудно, а следователно и сърдечна дейност нарушена.

Познавателна статия:  Хемангиом на отделите на гръбначния стълб

И така на какво трябва да обърнат внимание родителите:

  1. Болки в гърба, концентрирани между плешките.
  2. Наведа, кръгъл гръб.
  3. Време на време нарушение на работа на белите дробове и сърцето.
  4. Затруднено дишане.

Диагностика и лечение на болест на Шоерман-Мау

Първото нещо, което прави лекарят – разглеждане на бебето, след това задължително трябва да се проучи на анамнеза, било или има дадено заболяване при близки роднини. Попитайте родителите били ли травми на гърба, какъв начин на живот води детето. След прегледа се назначава рентгенографично проучване, което ще покаже в каква стадия се намира болестта. При нужда от по-подробен преглед, назначен ЯМР или електронейромиография.

Лечение на болест на Шоерман-Мау
Корсет при болест на Шоерман-Мау

За лечение, използват физиотерапевтични процедури – массаж, ЛФК, манипулативна терапия, носене на корсет. Хирургично лечение се назначава в най-крайния и най-тежките случаи, тъй като операцията на гръбначния стълб е доста рисковано. Операция се препоръчва да се направи при постоянни болки, които не купират с болкоуспокояващи средства. Втората причина за операция, ако ъгълът на деформация 75 и повече. Следващата причина – нарушение на работата на сърцето, кръвообращението и дишането.

Превантивни мерки

Болестта на Шоерман-Мау – тежка патология, която може да направи детето нещастен до края на живота си и затова всички родители се съветва да следите за стойка на децата, така че те да не се навеждат седя на масата. На възраст 12 години задължително трябва да мине преглед при ортопед, за да се изключат възможните рискове.

Ако болестта е установена, след това на децата забранено да се занимават активно със спорт, особено тези, където има голямо натоварване на гърба си. Отлично и благотворно влияние върху здравето на гръбначния стълб дава плуване, упражнения за укрепване на мускулите на преса. Бъдете внимателни към децата си и те да растат здрави!

НЯМА КОМЕНТАРИ

НАПИШИ КОМЕНТАР