Болест на Пейджет – причини и симптоми на заболяването

Болест на Пейджет – причини и симптоми на заболяването

1683
0

Болестта на Пейджет – заболяване на скелета, при което се наблюдава поражение на една или повече кости в резултат на патологична корекция на костна тъкан.

Повечето от пациентите с болест на Пейджет на възраст над 50 години, но в редки случаи това заболяване се развива при пациенти на възраст 20 години. Средната възраст развитието на заболяването – 62 години за жените и 69 години за мъжете. Болестта на Пейджет – рядко заболяване, както сред жените, така и сред мъжете.

Причини болестта на Пейджет, симптоми, лечение
За болест на Пейджет засегнати хора на възраст над 50 години

Причини болестта на Пейджет

Причини за болестта на Пейджет все още неизвестни.

Най-често срещано мнение за вирусна природа на заболяването (бавна вирусна инфекция). Болен човек може в продължение на много години да се явява носител на вируса без никакви прояви на заболяването, след което в резултат въздействието на провокиращи фактори се появяват симптомите. Една от най-значимата вирусна инфекция е морбили.

Също така не изключва ролята на наследствено предразположение.

Симптоми болестта на Пейджет

У повечето пациенти с болестта на Пейджет заболяването е асимптоматично и диагноза подозират въз основа на анализ на рентгенови снимки, направени по други причини, или във връзка с неочакваното откриване на повишена активност на алкалната фосфатаза в серума.

Най-често срещаният симптом на болест на Пейджет е болка в костите или става. Рядко главоболие, костна деформация, увеличаване размера на черепа, счупване, промяна температурата на кожата върху засегнатата кост, хиперсистолична застойна сърдечна недостатъчност и невропатии в резултат на прищипване, които предизвикват загуба на слуха или други неврологични нарушения. Неврологични нарушения са резултат от натиск костите на мозъка и черепните нерви, прищипване гръбначните нерви и пряк натиск прешлените, засегнати от болестта на Пейджет, на гръбначния мозък. Деформация обикновено се наблюдава при пациенти с болест на Пейджет голяма давност. Най-често черепа, ключиците и дълги кости деформирани, и се откриват както увеличаване на размера, така и нетипични контури на костите.

Предполагат, че загуба на слуха, главоболие и прогресивна хиперостоза на челната кост, наблюдаван при Лудвиг ван Бетовен, са следствие от текуща болест на Пейджет. При пациенти с болестта на Пейджета автентично по-често, отколкото при хора, не страдащи от нея, се срещат артрит, фрактури, първичен хиперпаратиреоидизъм, остеопороза, болести на щитовидната жлеза и нефролитиаза.

Диагностика на заболяването

Радиография и анализ на кръвта за серумна алкална фосфатаза, която се формира в резултат процеса на ремоделиране на костите, се използват за диагностициране на болестта. Нивото на серумна алкална фосфатаза често много по-висок, отколкото е нормално. Редовни кръвни тестове са необходими за да се контролират всички промени. Сцинтиграфия на костите на скелета е важно за установяване на точното място поражението на костите, тя осигурява визуализация на целия скелет.

Познавателна статия:  Причини, симптоми и лечение на остеопороза, профилактика

Лечение болестта на Пейджет

Лечение преди всичко медикаментозно. Широко прилагане получи тиреокалцитонин, който допринася за заместване на патологично променената кост от нормалната. Благоприятен ефект оказват и дифосфонати.

Хирургична помощ може да се изисква за премахване фрактури на костите или за лечение на артрит с подмяна на става (ендопротезиране).

НЯМА КОМЕНТАРИ

НАПИШИ КОМЕНТАР