Болест на Бехтерев (анкилозиращ спондилит) лечение и диагностика

Болест на Бехтерев (анкилозиращ спондилит) лечение и диагностика

3746
3

Тази болест носи името на видния руски психиатър и нейрофизиолог. Въпреки че болест на Бехтерев се нарича анкилозиращ спондилит (или спондилит), вече от името (анкилоз – пълна неподвижност, спондил – прешлен, артр – става, ит – възпаление) не е трудно да се досетите за природата на тази болест. Тя представлява възпалителен процес, засяга ставите, междупрешленните шарнири с последващо обездвижване им. Въпреки че освен опорно-двигателния апарат в болестния процес могат да участват и други органи.

Болест на Бехтерев (анкилозиращ спондилит)

Причини за болест на Бехтерев

По време на болестта се засяга хрущялната тъкан на ставите, междупрешленните дискове, лумбално-сакрални и сакро-илиачните шарнири. Поражението носи възпалителен, автоимунен характер. Автоимунно възпаление забележително по своята същност – тук имунната система се бори със собствения си организъм. Факт е, че някаква част от хората са носители на патологичния ген HLA-В27.

Този ген присъства във всички видове тъкани, включително и в съединителната хрущялната. По своята структура този ген има много прилики с гени на някои от причинителите на чревни и на пикочо-половите инфекции. При инфициране в организма се появяват чужд микробен ген – антиген. В отговор на появата на антиген, за да го неутрализира, имунната система произвежда антитела. Тези антитела поради приликите започват да свързват HLA-В27, а в същото време и разрушават съединителната тъкан, в която той се намира.

По този начин, в ролята на причините за развитие на болестта на Бехтерев ключова роля играе наследствен фактор – предаване от родител на дете на гена HLA-В27.

Разбира се, далеч не всички носители на този ген задължително болеят от болестта на Бехтерев. Необходими някои причинители. На такива фактори, освен посочените по-горе пикочо-половите и чревни инфекции, включват настинка, нервно напрежение, травми на опорно-двигателния апарат, тежки заболявания, водещи до отслабване на имунитета. По свой автоимунен механизъм развитието болест на Бехтерев сходно с ревматоиден артрит и други подобни заболявания. Но повече от всички дадено заболяване подобно на реактивен артрит, в развитието на която HLA-В27 също играе ключова роля. И в двата заболявания отбелязват като поражение на ставите, така и внеставна патология.

Признаци на анкилозиращ спондилит

С болест на Бехтерев по-често се разболяват мъжете в младежки и млад възраст – връх на заболеваемостта се пада на възрастов интервал от 15 до 30 години. Асептично (не инфекциозно) възпаление води до разрушаване на хрущяла на ставните повърхности и междупрешленните дискове. При това страда също субхондралната (намираща се под хрущял) костна тъкан, а също и свързащ апарат. Всички тези функционални ставни структури в последствие се заместват с груба съединителна тъкан. Просто казано, се развива натрупване на подвижни съвместни, в резултат на което тази подвижност напълно се губи – се развива анкилоз.

Признаци на болест на Бехтерев
Последователност на патологични изменения в междупрешленните дискове при болестта на Бехтерев. Първо, те са изложени на възпаление, а след това – се осифицират, се заместват с костната тъкан

В повечето случаи (но не винаги) болест на Бехтерев се започва с сакроилеита – възпаление на сакро-илиачните шарнири. Пациентите при това се оплакват от болки в сакрума, отдаваща в долната част на гърба, бедрата, долните крайници. Болката придружена от скованост движения в кръста, обща слабост, общо неразположение. Тези симптоми много погрешно се приемат за ишиас (лумбално сакрален радикулит). Но обръща се внимание характера на болката – тя се засилва по време на покой и намалява или изчезва по време на физическа активност. В тази връзка връх на болкова интензивност се пада на нощни и сутрешни часове. При това в лабораторни анализи на кръв се откриват признаци на наличното възпаление – СРП (С-реактивен протеин), експресна СОЕ (скорост слягане на еритроцити).

Въпреки че в някои случаи болестта на Бехтерев може да се развива по вид ревматоиден или реактивен артрит с възпаление на големите (коленни, тазобедрени, раменни) или малки стави на стъпалото, китката. Често в болестния процес участва глезенна става и околните ахилесово сухожилие и апоневроза на петата. Поражението на гръбначния стълб при анкилозиращ спондилит върви по възходящ път – страда първо лумбален отдел, след това гръден и шиен. При това се нарушава тази конфигурация на гръбначния стълб – се засилват или се намаляват неговите физиологични извивки в преден (лордози) и заден (кифози) посок.

Признаци на анкилозиращ спондилит, поза на молител
Така изглежда позата на просителя. Пациентът е млад мъж, възраст е 31 години

Така че, например, лумбална лордоза се намалява, а шийна лордоза напротив се увеличава. Гръдната кифоза също се увеличава. В резултат гръбначния стълб придобива вид на кука. Горните и долните крайници полу сгънати вследствие на възпаление в колянната и локътната става. Характерно изкривяване на гръбначния стълб в комбинация с полу сгънати крайници при болестта на Бехтерев придава на пациента „поза на молител“. При това се намалява подвижността на гръбначния стълб във всички отдели. В по-късните етапи се развива атрофия на мускулите на гърба, раменния пояс, на седалището, на долните крайници.

Заедно с гръбначния стълб страдат ребрено-гръбначни и гръдно-ребрени шарнири. По тази причина се намалява екскурзия (подвижност) на гръдния кош. От своя страна това води до нарушаване на газообмена в белите дробове и до развитието на белодробни заболявания – хроничен бронхит, емфизем на белите дробове. А засилване на шийна лордоза намалява притока на кръв по прешлените артерии и предизвиква главоболие, виене на свят, нарушение на координацията на движенията. Освен това, при болестта на Бехтерев може да страдат бъбреците. От страна на сърцето и кръвоносните съдове, често се отбелязва възпаление на съдовата аортална стена (аортит), а също и на сърдечния мускул (миокардит), околосърдечна торбичка (перикарден излив). При тези пациенти се развива сърдечна недостатъчност, загуба на сърдечни клапи, нарушение на ритъма на сърцето.

Още един типичен знак за болест на Бехтерев – това е поражение на очите от тип увеит, иридоциклит – възпаление на дъговата, съдовата обвивка на очите. Пациентите се оплакват от болка, сълзене, фотофобия, чувство за чуждо тяло в окото. Тези симптоми допълнително потвърждават обединяване на болестта на Бехтерев и реактивен артрит, при който също се отбелязва поражение на очитев в формата на синдром на Райтер.

Познавателна статия:  Диета при болест на Бехтерев

Класификация на заболяването

В зависимост от това кои органи и анатомични структури участват в този процес, отделят няколко форми на клиничното протичане на заболяването.

Сред тях са:

 • Централна – поразен само гръбначния стълб;
 • Ризомиелична – поразен гръбначния стълб и следващите ставите – рамото, тазобедренни;
 • Периферна – освен гръбначния стълб, са засегнати малки лакътни, колянни и глезенни стави;
 • Скандинавска – освен гръбначния стълб, изумени от малки карпални стави;
 • Висцерална – заедно с опорно-двигателния апарат страдат сърцето, бъбреците, големите съдове.

Заболяването протича стадийно, във връзка с което се отделят 3 етапа:

 1. Начална стадия. Умерени двигателни ограничения. Рентгенологически признаци липсват или са слабо изразени.
 2. Междинна стадия. По-изразени двигателни нарушения. На рентгенснимки – частично анкилозиране, стесняване на ставни и междупрешленните цепки, огнища на остеосклероза (разрушаване) субхондралната костната тъкан.
 3. Последна стадия. Изразен анкилоз на става, почти пълна липса на ставна цепка и натрупване на ставни повърхности с деструкция на свързващия апарат.

На финалните стадии на болестта често срещана мускулна атрофия води до кахексия (изчерпване) на пациенти, а поражението на ставите и гръбначния стълб дълго време привлича ги към леглото. Частична или пълна загуба на трудоспособност и изпълнението на битови умения служат показанията на факта, че на такива пациенти определят увреждане.

В зависимост от тежестта на клиничните прояви и лабораторните показатели, активността на тази болест може да бъди:

 • Ниска – малка сутрешната скованост, слабо изразена ставна болка. СОЕ – до 20 мм/ч, СРП – слабо положителен.
 • Средна – скованост повече от 2 ч, постоянна изразена болка в ставите и гръбначния стълб. СОЕ – от 20 до 40 мм/ч. СРП – положителен.
 • Висока – силна постоянна болка в гръбначния стълб и ставите. СОЕ – над 40 мм/ч, СРП – драстично е положителен.

По този начин, диагностика на болестта на Бехтерев се основава на клинични прояви, лабораторни показатели и данни от инструментални изследвания. На ранен етап, код на промени в ставите слабо изразен, радиография малко информативна. Такива пациенти по-добре да провеждат компютърна или магнитно-резонансна томография. И необорим аргумент в полза на болест на Бехтерев – това е гена HLA-В27, откриваем в хода на генетични изследвания.

Болест на Бехтерев лечение

Лечение на болестта на Бехтерев трябва да включва в себе си:

 • Лекарства;
 • Физиотерапевтични процедури;
 • Лечебна гимнастика.
Лечебна гимнастика при болестта на Бехтерев
Препоръчителен набор от упражнения при болестта на Бехтерев

Основната група лекарства, като се има предвид аутоимунен характер на болестта на Бехтерев, трябва да се счита за базисни средства. Базисната терапия насочена към имуносупресия – потискане на излишната активност на имунната система. С тази цел може да бъде назначен D-пенициламин, Метотрексат. Към базовите средства може да се дължи и Сулфасалазин, оказващ мощно противовъзпалително действие. А синтетичните аналози на стероидни хормони на надбъбречните жлези (Дексаметазон, Преднизолон, Хидрокортизон) имат и противовъзпалителен, и имуносупресивен ефект. Разбира се, имуносупресори носят със себе си маса странични, негативни ефекти. По някакъв начин да се противопостави на тези ефекти, се назначават витамини и общо укрепващи средства.

Обикновените нестероидни противовъзпалителни лекарства (Диклофенак, Мовалис, Пироксикам), също се използват при болестта на Бехтерев. Своевременна гимнастика, правилно подбрани упражнения при анкилозиращ спондилит – това е въпрос на живот и смърт. Липса на физическа активност – пряк път към бързо увреждане и пълна прикованост към леглото. Но твърде интензивно натоварване също не са желателни. Показване на кратки упражнения по половин час сутрин и вечер, насочени към укрепване на гръбначния стълб и различни групи мускули. Такива пациенти се препоръчват занимания в плувен басейн, джогинг, през зимата – зимни кънки, ски.

Са задължителни дихателни упражнения – серия дълбоки вдишвания и издишвания, помпане на детска гумена топка. Тези редовни дихателни упражнения запазват обиколка на гръдния кош и газовата обмяна в белите дробове на необходимото ниво. Сън се препоръчва на равно твърдо легло. Възглавницата трябва да бъде с минимална височина. А най-добре тя изобщо не се ползва за да не увеличавате шийна лордоза. Сред физиотерапевтични процедури – магнит, електро-мускулна, парафин и озокерит.

Се препоръчва рехабилитация на пациенти на климатични курорти. Като цяло, лечебен процес при болестта на Бехтерев дълъг и много етапен с редуващи стационар, клиники и санаториум. При това заболяване строга диета изобщо не е задължителна. Въпреки това някои специалисти препоръчват диета при болестта на Бехтерев за средиземноморския тип, когато в хранителната диета се включват пресни зеленчуци, плодове, растителни масла и морски дарове.

3 коментара

  • Здравейте, можете да се обърнете към терапевт, вертебролог, ортопед, ревматолог. Бъдете здрави

НАПИШИ КОМЕНТАР