Бедрена херния при жените и мъжете, причини и лечение

Бедрена херния при жените и мъжете, причини и лечение

4750
0

Бедрена херния – това е издутина на вътрешните органи извън коремната кухина чрез бедрения канал. Много често я наричат херния на тазобедрените стави, което съвсем не е правилно. Обикновено тя се намира в областта на бедрото под гънките на слабините.

Бедрена херния

Бедрен канал се нарича пукнатина образувана с анатомична структура на тялото, която при нормално състояние затворена и нищо в себе си не съдържа. Оказва се, той се образува при възникнали патологични условия. Най-често там попажда линия на червото или на голям щуцер. Във връзка с много тесен бедрен канал този вид херния се характеризира с много чести прищипвания и също много трудно да се диагностицира. Прищипана бедрена херния може да доведе до сериозни последствия, като например: перетонит, некроза, гангрена на червото или запушване на червото.

От външния признак тя представлява изпъкване с малки размери със сферична форма. Много често симптомите на тази болест служи болка в слабините, която възниква при физически напрежения, дълго ходене.

Бедрена херния при жените

Бедрена херния при жените
При жените бедрена херния възниква по-често, отколкото при мъжете

При жените (от 30 до 60 години) бедрена херния възниква по-често, отколкото при мъжете. Това се дължи на факта, че жените по анатомична структура, таза е много по-широк отколкото при мъжете. Заболяването може да предизвика силна болка в тазовата или коремната област и при това тя ще остане незабележима при диагностиката. Жена с бедрена херния често изпитва дълбока тазова болка. По същия начин, тя често може да преминава към пристъпи на остра пронизваща болка. Болката може да се засили при всякакви физически упражнения, като например: вдигане на бебето, носене пакети от магазина, редовна флексия. Основните симптоми на бедрената херния при жените могат да се считат:

 • болка в яйчниците;
 • конвулсивни усещания в мястото възможна поява на изхвърляне;
 • стреляща болка във влагалището и в бедрото.
 • жените могат да се оплакват от болка по време на дефекация;
 • болка по време на секс.

Бедрена херния при мъжете

Заболяването най-често възниква в резултат на прекалено големи физически натоварвания. По време на физически натоварвания, може да се появи лека издутина, подобна на тумор. В място с него ще се появи силна болка в областта на бедрото, това ще бъде един от първите признаци на заболяването. Интересна особеност на заболяването е статистическа появата на херния. В 60% от херния възниква от дясната страна, в 30% от лявата и само в 10% от двете страни.

Трудността при диагностициране може да се дължи на факта, че херния в областта на бедрото се среща много рядко. Съответно, симптоми на заболяването също ще се проявяват толкова бавно. Това всичко увеличава опасността от болестта, защото херния може вече да съществува и човек може дори и да не подозира за нея. Болестта може да предизвика притискане на херния, което може да доведе до плачевна ситуация.

Симптоми на бедрена херния

Симптоми на бедрена херния
Неприятни усещания, остра болка – основни симптоми на бедрена херния

При жените и мъжете дадено заболяване много трудно се поддава на точна диагностика. Знаем много заболявания, които имат голяма прилика с бедрена херния, до такива болести може да се дължи аневризма на бедрената артерия, възпаление на лимфните възли в слабината. Тя се определя по образование издутина с малък размер между бедрото и слабината, която се намира под слабинната връзка. Също тя предизвиква неприятни усещания, остра болка в горната част на бедрото, която се усилва при ходене, физически натоварвания, а също и при промяна на времето.

Някои хернии доста лесно можете да изправи с ръката, при това не предизвиква неприятни усещания. Понякога я изчезването придружено със звук подобен на тътен. Също херния може самостоятелно да се изправи при хоризонтално положение на пациента. Ако пациента се оплаква от болка, но причините за това не е и при проверка доктора не установи наличието на херния, това означава образованието се начена и трябва да се очаква появата и.

Причини за появата на бедрена херния

Основните причини за възникване на бедрената херния се считат за едни и същи фактори, поради които се появява всяка херния на предната коремна стена, а именно:

 • Повишено вътрекоремно налягане. Се повишава налягането в коремната кухина поради вдигане на тежестта, честа кашлица, запек, бременност. Трябва да се избягват случаи на рязко повишаване налягането в коремната кухина, това може да доведе до сериозни усложнения, тъй като тялото не успява да се адаптира към промените.
 • Операции, проведени по-рано. След хирургическа намеса тялото силно отслабва, което може да доведе до следоперативна (вентрална) херния.
 • Рязко отслабване. Значително намаляване на телесната маса се отражава върху състоянието на съединителната тъкан, от която състоят сухожилията.
 • Увреждане нервите на коремната стена. Поради денервация може да се появи слаба атрофия на тъканите, която негативно ще се отрази върху състоянието на ставните връзки и фасциите, задържащи органите в тяхното първоначално положение.

Познавателна статия:  Преди и след операция на херния

Лечение на бедрената херния

Консервативни методи на лечение не съществуват. Да се отървете от такова заболяване, като бедрена херния, възможно само с помощта на хирургична намеса – херниопластика, в противен случай пластика на херинев канал.

Платно за бедрена херния
Платно за херния

Операция на бедрената херния се провежда по следния начин:

 1. В началото доктора отваря херниевата торбичка и проверява съдържанието.
 2. Нататък връща съдържанието на място в коремната кухина.
 3. Ексцизия на херниевата торбичка.
 4. Херниопластика на херниевия канал. Пластика е от два вида: за шиене се използват тъкани на пациента, или при шиене се използва платно за херния.
 5. При притисната херния понякога трябва да се удали притисната част на червото.

Пластика с платно за херния по-популярен вид операция. Този метод състои в това, че бедрения канал не се сшива, а платното или протеза се определят преди перитонеума. В този случай хоспитализацията на болния е с продължителност не повече от един ден, но това зависи от ситуацията. Шевовете в този метод са снимат на десетия ден.

Ако се появи бедрена херния не струва да се изтегля с премахването я, за да не предизвика усложнения. По-добре веднага да отидете в болницата, така че лекарят в състояние да ви изследва и да избере най-правилния начин на операцията.

НЯМА КОМЕНТАРИ

НАПИШИ КОМЕНТАР