„Аз съм болка“: какво трябва да знаете за фибромиалгия сега

„Аз съм болка“: какво трябва да знаете за фибромиалгия сега

812
0

Вие постоянно чувствате болка в различни части на тялото? И дори след пълноценен нощен сън чувствате невероятна умора? Има вероятност, че имате фибромиалгия (от лата. fibro — «влакно», myo — «мускул», algos — «болка») — мускулно-скелетна болка, носеща хроничен характер.

Причини и симптоми на фибромиалгия
Нарушения на съня, хронична умора и депресивни настроения – основни симптоми на фибромиалгия

Според статистиката на Асоциацията на фибромиалгия САЩ (National Fibromyalgia Association), с заболяването се срещат 3-5% от населението (около 450 милиона души), а най-честите я симптоми, освен симетрични болки, се считат нарушения на съня, хронична умора, синдром на раздразнено черво и депресивни настроения.

Симптомите на фибромиалгия

Тези, които се борят с фибромиалгия, казват, че болката в мускулите и тъканите може да бъде различна: остра, пулсираща или пронизваща, интензивна или пищялна. «Аз винаги казвам, че това е подобно на поялна лампа — признава се в интервю един и пациентите. — Болката се разпространява навсякъде, тъй като изглежда, че ви боли не само мускулите, но и кожата, косата и ноктите. Вие не можете да носите бижута, вие не можете да носите неща с яка или облекло от груби материи — всичко това носи дискомфорт».

Преобладаваща умора — още един класически симптом на фибромиалгия. «Вие смятате, че не можете да се движите и мислите, и времето сякаш трае вечно» — обяснява жената. Умора възниква, тъй като пациентите с фибромиалгия често имат и проблеми със съня, включително, например, синдром на неспокойни крака.

До някои времена фибромиалгия смятаха за психосоматична. Ето защо пациентите, които и без това са на ръба, често чуваха от лекарите, че за начало те трябва да се справят със стреса и да се опитат да променят начина на живот. Въпреки това, новите изследвания показват, че тук не всичко е толкова еднозначно.

Причини на фибромиалгия

Според изследванията, фибромиалгия се появява след травматични събития, като автомобилна катастрофа, операция и дори инфекция. По този начин заболяването може да се провокира с обикновен вирус на грипа, което, за щастие, се среща доста рядко.

Психологически или емоционален стрес може да предизвика заболяване. Не толкова отдавна, например, финландските учени са доказали, че хронични заболявания, депресия или развод на родителите в млада възраст водят до повишен риск от фибромиалгия в зряла възраст.

Има и връзка между нарушения на съня и фибромиалгия. Изследване, проведено в Норвегия, показва, че при жените над 45 години с безсъние риска от фибромиалгия в 5 пъти по-висок, отколкото при жените на същата възраст, които не изпитват проблеми със заспиването.

Важно е и друго: изследвания по цял свят показват, че 80-90% от пациентите с фибромиалгия е жени. При това в момента никой не може да каже със сигурност защо болестта стана женска. Една от теориите е, че по-ниско ниво на серотонин — гормон, който може да регулира болкови усещания — може да допринесе за развитието на фибромиалгия. И тъй като в мъжкото тяло серотонин винаги повече, отколкото при жените, това може да пояснява съществуващите полови различия.

Познавателна статия:  Симптоми и лечение на артралгия, миалгия при възрастни и деца

Колко опасна фибромиалгия и как да я разпознаете

Съвременни изследователи смятат, че болката, която възниква при фибромиалгия, е в състояние да променя структурата на мозъка. Това е свързано с необичайни нива на химични вещества в него, както и с кръвоснабдяването, което има пряко въздействие върху мозъчната дейност. Проучване на 2016 година показва, че лумбална течност и плазма при хора с фибромиалгия съдържат значително повече възпалителни химически вещества, способни да засилят болката и да предизвика подуване.

Постоянен резултат от фибромиалгия е и това, че централната нервна система променя начин на преработката на болкови съобщения по цялото тяло. По този начин рецепторите за болка в организма развиват «болкова памет», което ги прави твърде чувствителни и прекалено реагиращи на всяка (дори и минимална) степента на болка.

Поставяне на диагноза в случай на фибромиалгия може да отнеме доста много време, тъй като няма точни тестове и анализи. Много от състоянията на организма имат сходни симптоми, така че най-вероятно първо ще ви проверят на неврологични нарушения, автоимунни заболявания, които водят до мускулна слабост, както и на депресивно разстройство и прекомерна тревожност.

В продължение на много години фибромиалгия се диагностираще чрез силни натиски на 18 типични гранични точки, но лекарите вече не препоръчват да се прави това. Що се отнася до лечението, то да се справяте с фибромиалгия ще помогнат безрецептурни болкоуспокояващи средства, физиотерапия, дейности за намаляване на стресово въздействие (йога, медитация, беседа с психотерапевт) и в някои случаи методи на алтернативната медицина, като акупунктура и светотерапия.

НЯМА КОМЕНТАРИ

НАПИШИ КОМЕНТАР