Автоимунни заболявания

Автоимунни заболявания

2263
0

Преди да се пристъпи към историята за произхода на автоимунни заболявания, нека да видим, какво е имунна система. Вероятно всички знаят, че тази дума лекарите наричат способността ни да се защитаваме от болести. Но как действа тази защита?

Какво е автоимунни заболяванияВ костния мозък на човека се изработват специални клетки – лимфоцити. Веднага след попаждане в кръвта, те се считат за незрели. А узряването на лимфоцитите се случва на две места – тимуса и лимфните възли. Тимуса (тимусната жлеза) се намира в горната част на гръдния кош, точно зад гръдната кост, а лимфни възли има едновременно в няколко части на тялото: в областта на шията, в подмишниците, в слабините.

Тези лимфоцити, които са преминали съзряване в тимуса, получават съответно име – Т-лимфоцити. А тези, които са узрели в лимфните възли, се наричат B-лимфоцити, от латинската дума „бурса“ (торбичка). Двата типа клетки са необходими за създаване на антитела – оръжие срещу инфекции и чужди тъкани. Антитялото реагира строго на съответния му антиген. Ето защо, след морбили, детето няма да получи имунитет към заушка и обратно.

Смисъла на ваксинация и състои в това, да се „запознае“ нашия имунитет с заболяването, като въведете мъничка доза на патогена, така че по-късно при масово нападение, поток антитела да унищожава антигените. Но защо тогава, от година на година при настинки, ние не придобиваме към тях упорит имунитета, ще попитате вие? Защото заразата непрекъснато мутира. И това не е единствена опасност за здравето ни – понякога самите лимфоцити започват да се ведът като заразата, и да атакуват собственото си тяло. За това, защо така се случва, и дали можете да се справяте с това, ще разьерем днес.

Какво е автоимунно заболяване?

Както можете да се предположи от името, автоимунно заболяване – това е заболяване, провокирано от нашия имунитет. По някаква причина, белите кръвни клетки започват да считат за чужди и опасни за определен вид клетки на нашето тяло. Затова автоимунните заболявания носят комплексен или системен характер. Се засяга веднага цял орган или група органи. Човешкото тяло стартира, образно казано, програма за самоунищожение. Защо така се случва, и дали можете да се предпазите от този проблем?

Причини на автоимунни заболявания

Сред лимфоцитите има специална „каста“ клетки-санитари: те са настроени на протеин на собствените тъкани на организма и ако някаква част на нашите клетки опасно ще се промени, се разболее или ще умре, санитарите ще трябва да унищожат този ненужен боклук. На пръв поглед, много полезна функция, особено, ако се вземе предвид, че специфични клетки се намират под строг контрол на организма. Но уви, ситуацията е по-различен път се развива, като по сценарий на трилър: всичко, което може да излезе от контрол, излиза от него и се взема за оръжие.

Причини на безконтролно размножаване и агресия на лимфоцити-санитари може условно да се разделят на два вида: вътрешни и външни.

Вътрешна причина:
Причини на автоимунни заболявания

 • Генни мутации тип I, когато лимфоцитите спират да идентифицират определен вид клетки на организма. Наследявайки такъв генетичен багаж от своите предци, човек с голяма вероятност ще се разболее от същото автоимунно, от което страдат неговите най-близки роднини. И тъй като мутацията се отнася до клетките на даден орган или система от органи, това ще бъде, например, токсична гуша или тироидит;
 • Генни мутации тип II, когато лимфоцитите-санитари неконтролируемо се размножават и предизвикват системно автоимунно заболяване, например, вълчанка или множествена склероза. Такива заболявания почти винаги имат наследствен характер.

Външни причини са:

 • Много тежки, продължителни инфекциозни заболявания, след които имунни клетки започват да се ведът неадекватно;
 • Вредно физическо въздействие от страна на заобикалящата среда, например, радиационно или слънчево излъчване;
 • „Трик“ на клетки-причинители на болести, които се преструват като са много подобни на нашите собствени, само болни клетки. Лимфоцитите-санитарыи не могат да разберат кой е кой, и се борят срещу двете.
Познавателна статия:  Системен лупус еритематозус(вълчанка) причини

Симптоми на автоимунни заболявания

Тъй като автоимунни заболявания са много различни, да подчертаем общите симптоми за тях е изключително трудно. Но всички заболявания от този тип се развиват постепенно и преследват човека цял живот. Много често лекарите се губят в догадки и не могат да поставят диагноза, тъй като симптомите изглеждат изтрити, или се оказват характерни за много други, далеч по-известни и широко разпространени заболявания. А в края на краищата, от своевременно поставяне на диагноза зависи успехът на лечението или дори спасение живота на пациента: автоимунни заболявания могат да бъдат много опасни.

Нека да разгледаме симптомите на някои от тях:

 • Ревматоиден артрит засяга ставите, особено малките – на ръцете. Проявява се не само с болки, но и с отоци, изтръпване, висока температура, чувство на притискане в гърдите и обща мускулна слабост;
 • Множествена склероза – това е болест на нервните клетки, в резултат на която човек започва да има странни тактилни усещания, да губи чувствителност, по-лошо да вижда. Склероза придружен от мускулни крампи и изтръпване, а също и нарушения на паметта;
 • Захарен диабет първия тип прави човека за цял живот зависим от инсулин. А първите му симптоми – често уриниране, постоянна жажда и вълчи апетит;
 • Васкулит – опасно автоимунно заболяване, поразяващо кръвоносната система. Кръвоносните съдове стават по-крехки, органи и тъкани разрушават и кървят отвътре. Прогноза, уви, нещастен, а симптоми са ярко изразени, така че диагностика рядко причинява затруднения;
 • Лупус се нарича системна, защото причинява вред на почти всички органи. Пациентът изпитва болка в сърцето, не може да диша нормално, постоянно се уморява. Върху кожата се появяват червени кръгли изпъкнали петна с неправилна форма, които сърбят и покрити с кора;
 • Пемфигус – ужасно автоимунно заболяване, симптоми на което – огромни мехурчета на повърхността на кожата, пълни с лимфа;
 • Тироидит Хашимото – автоимунно заболяване на щитовидната жлеза. Симптоми: сънливост, огрубение на кожната покрива, силно увеличаване на теглото, страх от студ;
 • Хемолитична анемия – това е автоимунна болест, при която белите кръвни телца се борят срещу „червените“. Липса на червени кръвни клетки води до повишена умора, летаргия, сънливост, припадки;
 • болестта на грейвс действа като антипод на тироидит Хашимото. При нея щитовидната жлеза започва да произвежда твърде много хормон тироксин, затова симптомите са противоположни: намаляване на теглото, непоносимост към топлина, повишена нервна възбудимост;
 • Миастения засяга мускулната тъкан. В резултат на това човека постоянно тревожи слабост. Особено бързо се уморяват очните мускули. Със симптоми на миастения може да се пребори с помощта на специални лекарства, които подобряват мускулния тонус;
 • Склеродермия – това е заболяване на съединителната тъкан, а тъй като тези тъкани има в организма почти навсякъде, заболяването наречено системно, както и лупус. Симптомите са много разнообразни: настъпват дегенеративни промени на ставите, кожата, кръвоносните съдове и вътрешните органи.

Важно да знаете! Ако на всеки човек става по-лошо на витамини, макро и микроелементи, аминокислоти, както и при прилагането на адаптогени (женшен, елеотерококус, зърнастец и други) – това е първият знак за автоимунни процеси в организма!

Списък на автоимунни заболявания

Дълъг и тъжен списък на автоимунни заболявания едва ли напълно ще се събере в нашата статия. Ние ще наречем най-често срещаните и добре познати от тях. Според вида на поражението автоимунните заболявания се делят на системни, органоспецифични, смесени.

Към системни автоимунни заболявания включват:

 • лупус еритематозус;
 • склеродермия;
 • някои типове на васкулит;
 • ревматоиден артрит;
 • болестта на Бехчет;
 • полимиозит;
 • синдром на Сьогрен;
 • антифосфолипиден синдром.

Към органоспецифични, т.е. поразяващи определен орган или системата на организма, автоимунни заболявания включват:

 • Ставни болести – спондилоартропатия и ревматоиден артрит.
 • Ендокринни заболявания – дифузна токсична гуша, синдром на Грейвс, тироидит Хашимото, първият тип на захарен диабет.
 • Нервни автоимунни заболявания – миастения, множествена склероза, синдром на Хиена-Бар.
 • Заболявания на черния дроб и СЧ – билиарна цироза на черния дроб, улцерозен колит, болест на Крон, холангит, автоимунен хепатит и панкреатит.
 • Заболявания на кръвоносната система – неутропения, хемолитична анемия, тромбоцитопенична пурпура.
 • Автоимунни заболявания на бъбреците – някои видове на васкулити, които засягат бъбреците, синдром на Гудпасчер, гломерулопатии и гломерулонефрити (цяла група заболявания).
 • Кожни заболявания – витилиго, псориазис, лупус и васкулити с кожната локализация, пемфингоид, алопеция, автоимунна уртикария.
 • Белодробни болести – отново васкулити с увреждания на белите дробове, а също и саркоидоза и фиброзиращи алвеолити.
 • Автоимунни сърдечни заболявания – миокардити, васкулити и ревматична треска.
Познавателна статия:  Ревматоиден артрит - нов начин за диагностика

Диагностика на автоимунни заболявания

Диагностика на автоимунни заболяванияДа се постави диагноза възможно с помощта на специален анализ на кръвта. Лекарите знаят кои типове антитела свидетелстват за това или онова автоимунно заболяване. Но проблемът е, че понякога човек страда и боледува в продължение на години, преди личен терапевт изобщо ще дойде в главата мисълта да изпрати пациента в лабораторията за извършване анализи на автоимунни заболявания.

Ако имате някакви странни симптоми, непременно се консултирайте незабавно с няколко специалисти с висока репутация. Не струва да се вярва на мнението на един лекар, особено ако той се съмнява с диагноза и избора методи за лечение.

Кой лекар лекува автоимунно заболяване?

Както казахме по-горе, има органоспецифични автоимунни заболявания, с лечението на които се занимават профилни лекари. Но когато става дума за системни или смесени форми, може да се наложи помощта на няколко специалисти: невролог, хематолог, ревматолог, гастроентеролог, кардиолог, нефролог, пулмолог, дерматолог, ендокринолог.

НЯМА КОМЕНТАРИ

НАПИШИ КОМЕНТАР