Артроза (остеоартроза) причини и симптоми

Артроза (остеоартроза) причини и симптоми

2347
1

Артроза (остеоартроза) — дистрофично заболяване на ставите, свързано с бавната дегенерация и унищожаването на вътреставния хрущял. С течение на времето се появява преструктуриране на ставните краища на костите, възпаление и дегенерация на околоставни тъкани. Концепцията за „артроза“ (деформиращ артроз) включва група от заболявания на ставите с дегенеративно-възпалителен характер, които имат различен произход и близки механизми на развитие.

Коксартроза — остеоартроза на тазобедрената става.
Гонартроза — остеоартроза на колянни стави.

Причини за артроза (остеоартроза)

Причини за артроза (остеоартроза)Начална артроза на фона на възрастови и/или биомеханични промени. Вторичен, се среща след травма, на фона на захарен диабет или заболявания на щитовидната жлеза, вследствие на съдови нарушения и т.н. Допринася за увреждане на ставите на краката и развитието на артроза плоски стъпала, което не отговаря на амортизацийна функция на крака. Навременно прилагане на специално подбрани ортопедични стелки позволява да коригира деформация на крака и да се намали натоварването на ставите.

В тази статия

  1. Артроза (остеоартроза) причини и симптоми
  2. Профилактика и лечение на артроза (остеоартроза)

Артрози са най-честите заболявания на ставите, честотата им се увеличава с възрастта. Но това заболяване се среща не само при възрастните хора, което и обуславя неговата социална значимост.

Симптомите на артроза (остеоартроза)

Дълго време артроза може да се развива в скрито състояние и да протича почти безсимптомно или с незначителни прояви. Нараства симптоматика на артроза обикновено постепенно и когато настъпва периода на светлата клиничната картина, то това е индикация, че става вече доста поразен.

Основните симптоми на артроза:

  • болка при натоварване, изчезваща в покой;
  • ограничение на подвижността и пукнатина в става;
  • напрежение на мускулите в областта на ставата;
  • периодична поява на подуване, постепенна деформация на ставата.

1 коментар

  1. Ми направиха операция на коляното, донесоха инфекция. Се развива остеоартроза. Може би по-добре лечение на инфекция? Защо симптоми лекувате?

НАПИШИ КОМЕНТАР