Артроза на шийните прешлени

Артроза на шийните прешлени

4366
0

Артроза на шийния отдел на гръбначния стълб – това е заболяване, което се проявява под формата на деформацията на междупрешленните дискове и ставите на шийния отдел на гръбначния стълб. Основният симптом на болестта е поява на болезнени усещания в тази област.

Причини за възникване на артроза на шийните прешлени

Причини за възникване на артроза на шийните прешлени
Най-често причина на артроза на шийните прешлени са високи натоварвания

Една от най-честите причини за възникването на тази болест – високи физически натоварвания. Често артроза на шийните прешлени се дължи на неправилно положение на тялото при продължителна физическа работа – на състоянието на хрущялите и меките тъкани, разположени около гръбначния стълб еднакво негативно се отразяват и прекалено статични и динамични натоварвания, които нарушават нормалното кръвоснабдяване на тази анатомична област.

Всички травми на врата и гърба също могат да предизвикат развитието на артроза на шийните прешлени и между момента на травми и появата на първите симптоми на заболяването може да се проведе на няколко години.

Не трябва да забравяме и за възпаление на гръбначния стълб, дегенерация на ставите и деформацията на междупрешленните дискове. Всички тези явления могат да имат травматичен характер или пък да се развива поради стареене на тъканите и в напреднала възраст.

Унковертебрална артроза на шийните прешлени вече в началото на развитие може да доведе до появата на необичайни звуци при движение на ставите. Това е пукнатина или щракване при завой на шията. С течение на времето се появяват болезнени усещания след тежки физически натоварвания или пък по време на тях. В тежките стадии на болка не е свързана с нивото на физическа активност и може да ви притеснява болния дори и в състояние на покой.

При патологични промени в хрущялите, характерни за това заболяване често се случва притискане на нервите и кръвоносните съдове. Това може да се прояви в появата на силно главоболие, изтръпване на долната половина на лицето, често чувство на световъртеж, повишаване на налягането – при пациенти се развива изразена недостатъчност на кръвообращението в вертебрално базиларен басейн, (синдром на гръбначна артерия), способни да окажат отрицателно влияние върху общото здраве и трудоспособност на пациента. При това прием на обикновените болкоуспокояващи лекарства и лекарства за лечение на есенциална хипертония не носи облекчение.

Достатъчно специфична причина за появата на това заболяване – нарушение на функционирането на щитовидната жлеза.

Навременна диагностика – гаранция за успешно лечение

Ако са налице някои от изброените симптоми, необходимо спешно да се обърнете към лекар – навременно диагностициране артроза на шийния отдел на гръбначния стълб и нейните усложнения стават ключът към нормализиране на състоянието на пациента и помага за разучаване програма за терапия. Колкото по-скоро заболяването ще се диагностицира, толкова по-бързо и успешно ще се проведе лечението. За поставяне на точна диагноза необходимо да прекарате рентгенова снимка на шийния отдел на гръбначния стълб в няколко равнини. Често като спомагателни изследвания се извършва томография и ангиография на съдовете – тези методи на изследвания, които не само помагат за диагностициране на артроза на шийните прешлени, но за да се определи точната локализация на патологичния процес.

Лечение артроза на шийните прешлени, масаж
Мануална терапия, масаж и лечебна физкултура помагат за лечение на артроза на шийните прешлени

Основните направления за лечение на съответното заболяване – мануална терапия, масаж и лечебна физкултура. Също така възможно определяне на лекарства за облекчаване на възпалението и хормонални медикаменти. За да се ускори процеса на лечението се препоръчва използване на специални ортопедични легла и средства за скелетно разтягане на шийния отдел на гръбначния стълб (яка на Шанц). Пациентът също трябва да се грижи за своето положение по време на ходене и продължително сядане – препоръчва се да държете гърба си изправен.

Да изпълнявате лечебни упражнения се изисква с повишено внимание. Ако по време на занятията се появи болка, трябва да се откажете от изпълнение на дадени упражнения и незабавно консултирайте се с лекуващия ви лекар. Комплекса на упражнения лечебна гимнастика за корекция на такива заболявания, като деформираща артроза на шийните прешлени се отличават с простота. Това могат да бъдат обрати на главата, накланя на страна, кръгова ротация. Трябва да ги назначи лекар, да изпълнявате може в къща, фокусирайки върху собствените си усещания.

Тъй като артроза на шийните прешлени симптоми има не най-приятни, поради болест може да пострада психичното състояние на човека. Повишена нервна възбудимост, състояния на депресия и апатия често се появяват поради продължителни болезнени усещания. В този случай може да бъде обявено допълнително лечение с антидепресанти.

Профилактика – по-добре от лечението

За профилактика развитието артроза на шийните прешлени се препоръчва стабилни и умерени физически натоварвания. В идеалния случай да изпълнявате кратък комплекс от най-простите упражнения за шията няколко пъти на ден. Трябва да внимавате и за балансираност на храната. Не последната роля в предотвратяването на проблеми с гръбначния стълб играе и запазване на правилната стойка на тялото. За това също се препоръчва да водите подвижен начин на живот, следете за правилното положение на гърба по време на деня.

Обръщайте на здравето си достатъчно време и не се колебайте да се обърнете в болницата при поява на някакви необичайни усещания.

НЯМА КОМЕНТАРИ

НАПИШИ КОМЕНТАР