Артроза на раменната става: лечение с народни средства за защита

Артроза на раменната става: лечение с народни средства за защита

3564
0

Болката в ставите – добре познато на много хора заболяване. С тази проблема се сблъскват повечето хора. Небалансирано хранене, неправилен начин на живот, стрес, тежки физически натоварвания – това далеч не е пълния списък от причини за появата на такъва проблема. Достатъчно често се среща и този вид заболяване, като артроза на раменната става, за лечение на което ще разгледаме в тази статия. Народно лечение на това заболяване също е допустимо, но само в комплекс с основното лечение, предписан от вашия лекар.

Като цяло болести на костно-ставна система има маси, повечето от тях носят хроничен характер. Освен това, ако болестта е от този тип се намира в „упадъчно“ състояние, след което да я излекувате на поръчки по-трудно. Ето защо много важно навременното обръщане към лекар. Да се обръщате към него трябва незабавно при поява на първите симптоми на заболяването, а не да се надяваме, че „ще поболи и ще престане“. Такова отношение води до това, че лечението е сложно, тъкани на ставите губят свойствата си и в тях започват да се случват необратими промени.

Причини за появата на заболяването и неговите симптоми

Артроза на раменната става: лечение с народни средства за защита
Силна болка в раменната става

Деформираща артроза на раменната става е заболяване, в резултат на което настъпват сериозни промени в хрущяла и костната тъкан, която е до него в непосредствена близост. Като цяло това заболяване има хроничнен характер, но тя склонна към прогресиране. Както и при много други заболявания на ставите, симптомите на заболяването се проявяват доста неочаквано. Обикновено първите болкови усещания човек чувства след тежка физическа работа (вдигане на тежести, например) или след хипотермия.

Познавателна статия:  Лечение на системен лупус еритематодес

Артроза възниква в резултат на възпалителен процес в ставите. Често този процес се започва в резултат на травма или поради излагане на инфекция. При развитието на възпаление нарушено хранене на хрущялната тъкан, в резултат на което тя започва да губи своите свойства и става по-тънка. При развитието на деформация на хрущяла започват да се появяват остеофити, които могат още повече да вредат на става. След което се започва да се деформира костната тъкан, нейното разрастване може напълно да блокира става, което го прави неподвижен и се превръща в непрекъсната костна структура.

Основният симптом на артроза е болка в рамото, която се появява при движение ръката в страна и обратно. Възможно също така появата на болезнени усещания при сондиране на долния край на ключицата и плешките. В някои случаи се появява оток и зачервяване на става, има локално повишаване на температурата. Болката рязко се усилва при натоварване, чрез ограничаване подвижността.

Като цяло следва да се отбележи, че тази болест се развива доста бавно, в ранна стадия симптомите могат да бъдат много слаби или изобщо липсват. Затова отношение до появата на такива симптоми трябва да е много сериозно, тъй като по-късните етапи напълно да излекувате болестта е почти невъзможно, много ще зависи от това, на какъв етап от болестта е диагностицирана.

Медикаментозно лечение на артроза

Това заболяване се лекува както с консервативен, така и оперативен метод. Консервативното лечение е много по предпочтително в ранните стадии на развитие на болестта, когато все още има шанс да възстановите състоянието на хрущялите. В основата на консервативния метод на лечение са прием на лекарствени средства, които трябва облекчават болката, възпалението и да помогнат с възстановяването на хрущялната тъкан. Немалка роля в консервативно лечението заема и лечебна гимнастика, която има за цел да подкрепи и подобри подвижността на става. Често се прилагат различни физиотерапевтични процедури.

Ако навреме се обърнахте към лекар, то това лечение ще бъде напълно достатъчно, като минимум, да спре развитието на болестта. Но във всеки случай това заболяване е достатъчно „инато“ и да се справяте с него доста трудно, така че трябва точно да изпълните всички предписани от лекаря процедури.

Оперативно лечение на артроза

Операция обикновено се назначава в случай, когато консервативните методи на лечение не дават добри резултати. Най-ефективният метод в този случай е ендопротезиране, при което спасяваната става се заменя със специална протеза. Като се има предвид, че такива ендопротези са изработени от високотехнологични материали, те могат да служат безотказно десетки години.

Познавателна статия:  Какво е артропластика?

Основната причина за хирургическа намеса са тежко увреждане на тъканите на става, които не могат да премахнат с консервативни методи на лечение. Технически операции на раменната става са достатъчно сложни, така че вие трябва да се обръщате само в доказани клиника и само с опитни лекари.

Лечение с народни средства за защита

Лечение на съответното заболяване с традиционните методи по принцип е допустимо, но има едно условие – то трябва да бъде одобрено от лекуващия лекар и се комбинира с медикаментозно лечение. И при това лечение не бива да се забравя за необходимостта от лечебна гимнастика.

Ето и видео за някои упражнения, при артроза на раменна става:


Струва си да се отбележи фактът, че народната медицина е в основата предлага използване на различни вани, мазила и обвиване. Но тези методи в своята същност не лекуват, а просто премахват болката в определен период от време. Например, често срещана топла вана също ще има положителен ефект за отстраняване на болки, както и вана с мента или с горчица.

Повече от същия ефект дават и компреси и обвиване – болката стихва, но това не е пълноценно лечение, нито распарване, нито само топлинна енергия не способни да възстановят увредената хрущялната тъкан.

НЯМА КОМЕНТАРИ

НАПИШИ КОМЕНТАР