Артроза на глезена: причини, симптоми, диагностика, лекуване, профилактика

Артроза на глезена: причини, симптоми, диагностика, лекуване, профилактика

2233
0

Артроза на глезена – дегенеративно-дистрофично заболяване на глезена, придружено от дегенерация на ставния хрущял и повърхностите на шарнирното рамо, причиняващи негово деформиране.

Видове

Като се има предвид етиологични особености на патологичния процес, артроза на глезена – отклонение условно разделено на такива видове:

  • посттравматична;
  • постинфекциозна;
  • обменна.

Причини за артроза на глезена

В спектъра на причинните фактори, предхождащи появата артроза на глезена, преобладават травматична повреда на глезена. Това на първо място луксация на крака, фрактури на глезените и таранната кост.

Артроза на глезена причини, симптоми
Травматични зони при артроза на глезена

Има отделни категории лица с такива нарушения – следствие от хронично нараняване на глезена, което се дължи на спецификата на тяхната работа (артисти, балет, спортисти).

Се срещат случаи за развитие артроза на глезена в резултат на огнестрелни рани или изразена деформация на отделните сегменти на долния крайник. Могат да провокират появата на болестта локални възпалителни процеси с инфекциозен произход.

Причинители: нарушение на обмяната на веществата в организма, развитие на захарен диабет, сърдечна недостатъчност.

За патогенеза артроза на глезена характерна загубата на хрущяла на еластичност, поява в него пукнатини, които причиняват разкритие на костите. При липса на амортизация на повърхността на шарнирното рамо изложени остеосклероз. Хрущялната ескалация води до окостеняване с образуването на гранични остеофити.

Патология опасна за възможното развитие на огнищени остеонекротични процеси. Това се улеснява от малък диаметър на кръвоносните съдове в областта на таранните кости и недостатъчно колатерально кръвоснабдяването.

Нарушения артроза на глезена на първо място са изложени пълни хора и лица със слаб връзков апарат. При тях заболяването често се провокира предишна луксация на долния крайник.

Симптоми артроза на глезена

В начална стадия развитие на болестта открива себе си на местната отечност и появата на болезнени усещания в област на глезена, увеличаващи по време до края на деня. И кожна покривка в засегнатата зона не гиперемирана, температурата в нормални граници.

Познавателна статия:  Хемартроза на колянната става: причини и методи на лечение

В подобни случаи пациентите не си струва да се бавят с посещение на поликлиниката, трябва колкото може по-рано да си запишат час за ортопед за оглед на проучването.

При прогресиране патологията болковият синдром се превръща в постоянен. Към него се добавя криза по време на движение и ограничение подвижността на глезена.

Липсата на рационална терапия на този етап води до напрежение глезена и подуване заедно с дистален отдел на пищяла. Рентгенологически в този период записано рязко стесняване на ставна цепка или нейното изчезване.

Диагностика

Предположение артроза на глезена може би вече на етап първично физикално разглеждане, след събиране в медицинската история и изучаване на оплакванията на пациента.

При уточняване характера на жалбите, локализация на болката, периода на възникване, начина на живот на пациента, наличието при него придружителни неврогенни, съдови, ендокринни заболявания. При анализа се оценява ходене болния с артроза на глезена, поставяне на стоп в момент на опорна точка, наличието на деформация на оста на крайника.

За да се установи степента на остеоартроза, състоянието на костната тъкан и ангажиране в болестния процес съседни стави се използва радиография.

Изясняване на естеството на деформация, идентификация на некротични лезии на таранната кост и потвърждаване на диагнозата в съмнителни случаи се постига с помощта на компютърна и магнитно-резонансната томография.

Помощен метод за диагностика – ултразвуково изследване на кръвоносните съдове на долния крайник.

По показанията се провеждат консултации травматолога, хирург, ендокринолог, педиатър.

Лечение артроза на глезена

Лекуване артроза на глезена масажЛечение артроза на глезена на първоначалните стадии се извършва с помощта на консервативните методи. Терапевтична тактика насочена към премахване на болков синдром, подобряване на кръвоснабдяването на околоставните тъкани, възстановяване подвижността на глезена.

Познавателна статия:  Спондилоартроза на лумбалния отдел на гръбначния стълб

За това задействуват съдоразширяващи, нестероидни противовъзпалителни средства и хондропротектори. За премахване на контрактурите назначават мускулни релаксанти. Външно засегнатата област се обработва с дразнещи и сгряващи мехлеми и кремове, повишаващи микроциркулацията на кръвта.

В лечебен курс включват масажи, лечебно физическо възпитание, електрофореза и фонофореза, лазеротерапии и магнитотерапии.

В късни стадии и при неефективност на консервативното лечение се препоръчва артродеза чрез компресионни апарати за външна фиксация или ендопротезиране глезена.

Профилактика

Профилактика артроза на глезена състои в предотвратяване наранявания на глезена, рационална терапия на заболявания на опорно-двигателния апарат, излечение соматичните и ендокринните заболявания, участващи в развитието на артроза.

НЯМА КОМЕНТАРИ

НАПИШИ КОМЕНТАР