Артроскопия на коляното – характеристики на провеждане и рехабилитация

Артроскопия на коляното – характеристики на провеждане и рехабилитация

6416
0

Артроскопия на ставите – какво трябва да знаят пациентите

Артроскопия на ставите – модерен лечебно-диагностичен метод, който позволява да изследва вътрешното състояние на ставите и да провежда лечението при необходимост. Артроскопията се отнася до техники за минимално инвазивна хирургия. Рискове при това лечение за пациента сведени до нула. Що се отнася до възстановяване след намеса, то заема много по-малко време в сравнение с класическата операция.

Артроскопията се извършва с помощта на артроскоп и специален инструмент, благодарение на който хирургът може да извърши изследване на става, да ший и да премахва тъканите. Артроскоп – тръба с диаметър 4-5 мм, увеличителни лещи и светлопроводими фибри. Използвайки артроскоп, лекар може да помисли за вътрешната структура на става и да проведе операция чрез въвеждане на специални инструменти чрез допълнителни разрези.

Артроскопия на коляното
Особености за артроскопия на коляното

Предимства на метода:

  • минимална травматичност и минимум усложнения;
  • точност при поставяне диагноза;
  • в повечето случаи диагностика се извършва под местна анестезия;
  • бързо възстановяване;
  • следоперативна хоспитализация е 2 дни;
  • не е необходимо да се ограничи подвижността на става;
  • болки след артроскопия по-малко изразени;
  • козметичен ефект (малък шев).

Показания и подготовка за операция

Подготовка към мини-операция стандартна, независимо дали това е артроскопия на рамото или операция на коляното. Преди операцията пациентът ще бъде информиран за основните етапи на процедурата, за възможните усложнения и рискове. Освен това, хирург ще отговори на всички възникнали въпроси и ще напиши списък на необходимите изследвания (общ анализ на кръвта и урината, както и ЕКГ). Цената на артроскопия може да се научи предварително.

12 часа преди планираната операция пациента трябва да се откаже от храна. Преди вечерта на пациента се назначава почистване с клизма. При провеждането на артроскопия на коляното се препоръчва предварително да се грижи за закупуване на патерици.

Указания за провеждане на артроскопия:

Абсолютни противопоказания за провеждане на процедури ще бъдат: наличие на инфекция, анкилоза (костен, фиброзен), тежко състояние на пациента, гнойно възпаление около става. Относителни противопоказания – огромен кръвоизлив в става и обширни повреди (нарушение стягането на става, разкъсване на ставната капсула).

Познавателна статия:  Болки в коляното причини и мощно лечение

Артроскопия на ставите: ход на операция

Обикновено хирургическа операция се извършва под обща анестезия. Местна аналгезия, когато с анестетика пронизват целата става, се използва много рядко. Към недостатъците на този метод са малък период от време действие и наличието на неприятни усещания по време на провеждане процедурата. Понякога използват гръбначно-мозъчна (гръбначно) анестезия.

Обща анестезия се препоръчва при сериозни диагнози, провежда лекар-анестезиолог. Този вид обезболяване има както своите предимства, така и редица недостатъци. Към последните се отнася дълго излизане от анестезия и отрицателни ефекти на лекарства, прилагани за анестезия, на всички органи. Въпреки това, именно обща анестезия ще осигури липсата на болков синдром и ще позволи на лекарите пълноценно да се извърши операцията.

За артроскопия използват следните инструменти: троакар, артроскоп, метална канюла, сонда и необходими ендоскопски инструменти.

Провеждане на артроскопия на колянната става. Болния се поставя на масата и осигурява достъп до става. След като анестезия започва да действа, на бедрото и тибията се поставя еластична превръзка, която по-късно се заменя с колан. Първият в кухината на ставата се инжектира артроскоп. След това в непосредствена близост до основната пункция лекар прави още две допълнителни за въвеждане на инструменти и канюла. Само в областта на ставата има 8 точки, които може да пробива.

Рехабилитация след артроскопия на коляното

Време на престоя в болницата ще зависи от необятността на хирургическа намеса и състоянието на болния. Например, при артроскопия на менискуса пациента се отделя 2-3 дена.

Рехабилитация. Период на възстановяване може да отнеме от един месец до три. Всичко е много индивидуално. Към основните методи за възстановяване след артроскопия се отнасят нормализиране изтичането на кръвта и предотвратяване образуването на кръвни съсиреци и отоци. В следоперативния период на пациента се предписват антибиотици, аналгетици (при необходимост) и лек масаж. По-нататък специално внимание трябва да се обърне на специални упражнения, които ще ви препоръча лекарят. За възстановяване на коляното след артроскопия лечебна гимнастика е много важно.

Артроскопичен метод има много предимства в сравнение с класическата операция. Минимално време за провеждане и бърза рехабилитация след артроскопия на коляното – основните плюсове, които следва да се има предвид, избирайки между модерна мини-операция и тежка артротомия.

НЯМА КОМЕНТАРИ

НАПИШИ КОМЕНТАР