Артрит на ставите

Артрит на ставите

5698
6

Какво е артрит?

Артрит – това е възпалително заболяване на ставите. При артрит на ставите, вие ще усетите болки в ставите, особено при ходене. Понякога кожата, намираща се над болен став, започва да се изчервявам и се появява треска.

Ако се възпалява един став, то болестта носи името моноартрит, а ако в процеса участват няколко стави, то – полиартрит. Ако не се лекува болестта, след това ще бъдат поразени всичките ставните тъкани и хрущял и неговата обвивка. Болестта може да възникне внезапно, в този случай лекарите говорят за остър артрит, а също и да се развива с течение на времето (хроничен артрит).

Ако се обръщаме към статистиката, то в групата на риска се включва всеки човек от 65 години. Сред пенсионерите, броят на хората, които страдат от тази патология е около 60%. Лекарите твърдят, че тази цифра може да се увеличи, ако всеки пациент разказва им на техните жалби, а не се е опитал лечение на болестта от себе си. Но не мисля, че артрит – болестта на изключително старецка. Тя може да засегне хора и в по-ранни възраст, и дори деца. Всичко зависи от причините, които предизвикват патологични промени в ставите.

Смята се, че по света има десетки милиони хора, страдащи от симптоми на артрит и според най-новите изследвания този брой се увеличава от година на година. Някои специалисти твърдят, че с едни или други симптоми на болестта ще се изправят всеки трети жител на планетата.

Симптомите на артрит

Симптомите на артрит
Различни симптоми и признаци на артрит

Артрит на ставите, както и при всяка друга болест, има редица симптоми.

Но в зависимост от причината, която доведе до развитието му, признаци могат да се различават:

 • Реактивен артрит се характеризира със слабост и неразположение. Така болестта се проявява в началния етап. Понякога възниква главоболие, а температурата на тялото може да достигне 38 градуса. Да се разграниче реактивен артрит може по характерен признак – ставите на краката са засегнати асиметрично и се случва това, след като изчезват неспецифични за заболяването признаци. Паралелно могат да се появят симптоми на възпаление на пикочо-половата система (усещане за парене по време на уриниране) и конюнктивит
 • Ревматоиден артрит се проявява в това, че ставите са засегнати симетрично. Те стават подпухнали и възпалени. Болката ще се засили през нощта, по-близо до пробуждането. Във втората половина на деня е почти напълно изчезва. В началото на развитие на болестта човек често се спасява от неприятни усещания чрез извършване на физически упражнения. Но колкото повече напредва заболяването, толкова по-ефективно става по този начин. След като артрит удари малките стави, той ще види големи, започват да се формират характерни възли. Те са представени като малки плътни образувания, локализиращи на място в стадото на ставите. В продължение на заболяването човека ще изпита неразположение, влошаване на апетит, слабост. В периоди на влошаване се наблюдава повишаване на температурата на тялото. Понякога се присъединяват към такива симптоми, като изтръпване на горните и долните крайници, болки в гръдния кош по време на дишане, възпаление на слюнчените жлези, а също и фотофобия и парене в очите.
 • Инфекциозен артрит има остро начало с характерните признаци на интоксикация на организма. Температурата на тялото се издига до високи стойности, придружени с втрисане, главоболие и мускулни болки. Понякога може да се наблюдава гадене, придружено с повръщане, но този знак най-често е характерен за по-малките деца. Става, който е поразен от болест, набъбва, формата му се променя. Болката се засилва по време на движение, може да иррадиира на близо разположена площ. Човек се опитва да вземе една поза, в която той по-лесно пренеса неприятните усещания. Кожата се загрява около мястото, където се намира болният став. Ако хората на пенсионна възраст симптомите са замъглени, то при децата те се проявяват по-ярко. Болестта се развива бурно.
 • Подагрозен пристъп по-често се появява у човека през нощта. Дава тласък на болестта или яденето на големи количества месо или алкохол. В повечето случаи засегната е първата става на големия пръст, разположен на крака. Но понякога заболяването засяга коляното или дори лакъта. До възпаленото място е невъзможно да се докоснат, тъй като човек изпитва силна болка, която е придружена от подуване и зачервяване на кожата. Температурата на тялото остава в норма, пристъп минава също така внезапно, както и започна. Общият период на заболяването е от няколко дни.
 • Псориатичен артрит се притеснява от следните симптоми: постепенно развитие на болестта, подуване на мястото на поражението, локално повишаване на температурата. На кожата и скалпа се появяват петна, те са в червен цвят, са донесли на човека дискомфорт под формата на сърбеж и лющене. Така успоредно засегнати нокътни пластини, те започват да се разграждат. Да страда от този вид артрит може всеки става, но по-често се случва засегнати пръстите на ръцете. При това те са сгъстяват и по форма наподобяват салами. Болка в началните етапи на развитие на болестта не се проявява, а ако присъства, тогава в сутрешните часове.
 • Остеоартрит се проявява в това, че ставите започват да болят постепенно, по малко от това, тъй като болестта прогресира. Също така характерен признак е криза. Засягат се и ставите на крайниците и гръбначния стълб.
 • Травматичен артрит се развива според вида на остеоартрит. Симптомите са същите – това са болки, подпухналост и пукнатина в мястото, където е започнал възпалителен процес.

Причини за артрит на ставите

Въпреки че точната причина за появата на артрит на ставите все още не е определена, някои лекари твърдят, че причина за артрит също може да бъде инфекция, травма или алергии. Но освен това, артрит може да бъде причинен от нарушение на обмяната на веществата, заболявания на нервната система или дори просто недостатък на витамини. Най-честата причина остават инфекциозни заболявания.

Причини за артрит
Нарушение на имунитета води до развитието на устойчив артрит

Нарушение на имунитета води до развитието на устойчив артрит и разрушаването на ставите. Реактивен артрит на ставите може да се развие след инфекция, но самите микроби, най-често не попадат в ставата. Те попадат там, след „провал“ на имунната система на организма. Имунната система започва да не се защитава, а да атакува тялото. Първо засяга ръката, а след всички останали сочленения. И ако човек не получава подходящо лечение, той може да стане с увреждания на половин дузина години.

И все пак, има някои причини, в зависимост от вида на артрит, сред които:

 • Инфекция, когато вътре в организма на човека проникват зловредни бактерии, гъбички или вируси. На фона на това се включва естествена природна защита, наречена имунитет. Но при сривове в работата си, вещества, предназначени да се борят с патогенните организми, започват да унищожават здравите клетки, както и да атакува ставите.
 • Различен вид нараняване на ставите постават причина за развитие на болестта.
 • Професионално упражняването или постоянно прекомерно натоварване на ставите, може да доведе до артрит. Например, ставите на пръстите на ръцете страдат от масажисти.
 • Наднормено тегло.
 • Вродена луксация на бедрото.
 • Заболявания на нервната система.
 • Алергии.
 • Някои заболявания, по-специално: туберкулоза, гонорея, дизентерия, подагра.
 • Смущения в ендокринната жлеза. По-специално, хормонална корекция в организма на жената по време на влизането си в менопауза.
 • Генетично предразположение.
 • Неправилно хранене.
 • Употребата на алкохолни напитки.
 • Ухапвания от насекоми, при контакт биологична отрова в кухината на ставата.
 • Преохлаждане.
 • Недостатъчен прием в организма хранителни вещества.
Познавателна статия:  Болки в коленете правилно лечение с традиционни и народни методи

Степен на артрит

Болестта толкова по-трудно протича, колкото по-далеч е отишъл болестния процес. За да се определи развитието на артрит на ставите, реши да отпусне няколко степени. Всяка от тях има своите особености. Точно да се разбере на какъв етап се намира на болестта, е възможно само с помощта на рентгенологическо изследване.

1 степен на артрит

Начален етап (1 степен) често може да протече напълно безсимптомно, се характеризира с инфициране на организма. Показатели, които трябва да се обърне внимание на себе си:

 • Някаква скованост на движенията. Особено лесно да се забележат подобни прояви сутрин. Човека понякого трудно да постигне таково елементарно действие, като обръщане на чешмата или газов вентил. В медицината дори има такъв термин, като „симптом на ръкавици“, когато в ръцете си и пръстите на ръцете се наблюдава малоподвижность.
 • Ако страда глезен став, предположение началото на заболяването ще помогне такъв знак, като невъзможност да се постави крак в обичайната обувка. Тя се превръща опъната. Това ще даде възможност да се отбележи наличието на оток, в който можеше да не обърне внимание. При опит за сгъване и огъване на глезен став, човек може да изпита болка. Усещането не е постоянно, и се появяват периодично. Въпреки това те вече са на този етап могат да доведат до това, че човек често изпитва неразположение и преумора.
 • Ако човек страда от псориатичен артрит, тогава болката ще се появя предимно в нощните часове, изчезва до сутринта.
 • Когато заболяването засяга раменната или коляната става, неприятни усещания преминават бързо, така че човек по-често списва на прекомерна умора се дължи на повишено натоварване, а също и на възрастта.
 • По-често в началната фаза са разкрити при млади пациенти, тъй като признаци на заболяване при децата се крият във факта, че обикновено подвижни деца, започват да се отказват от бягане, престават да участват в подвижни игри, падат по време на ходене.
 • Ако човек е на този етап се жалва с оплаквания на лекар, а след това лечението на болестта протича успешно. Проведено ренгненологически контрол показва, че има признаци на изтъняване на костите.

2 степен на артрит

2 степен на артрит
Втора степен на заболяването се характеризира с появата на патологични процеси

Втора степен на заболяването се характеризира с появата на патологични процеси, които се изразяват в появата на ерозии на костите.

Тъканта им продължава да става по-тънка, с изключение на това, признаците на този етап стават:

 • Появата на бучки около засегнатата става, на които е трудно да не привлече внимание. Ако са засегнати пръстите на ръцете, а след това по време на извършване на тях движения, можете да чуете отчетлив криз, повече наподобяващ пращене.
 • Когато поразен коленен став, артрит 2 степен дава за себе си с зачервена и гореща кожа около болно място. Неприятните усещания притесняват човека все по-силно, в по-голяма степен се проявяват в сутрешните часове.
 • Освен криза и оток, в засегнатия от артрит глезен став има болка, тя се появява в нощните часове.
 • Артрит на тазобедрената става 2 етап често е трудно за диагностициране. Това се дължи на факта, че болка може да се даде в коляното си, което принуждава човек да накуцва по време на разходка.
 • Да се разбере, че артрит засегна раменна става на 2 етап не е толкова проблематично, тъй като в случай на коксита. Освен основните признаци, човек трудно вдига ръката си да се сдобие с високо разположена предмети.
 • Болест, предизвикана от подагра се проявява с болезнени усещания в нощните часове.
 • Ако причина за развитие на болестта се превърна в псориазис, то пациента с 2 фаза на артрит, ще се мъчи с натъртване, локализирано в големите пръстите на краката, както на ръцете, така и на краката. Това се дължи на факта, че именно в тези места става натрупване на сол на пикочната киселина. Появата на подпухналостта при артрит на ставите има друг характер, се дължи на факта, че в засегнатата става се образува голямо количеството на синовиалната течност. Това е естествена реакция на организма, възпаление, особено при ревматичен артрит.
 • Голяма част от пациентите на този етап за първи път се решава да посети лекар.

3 степен на артрит

Трета степен на заболяването се характеризира със следните признаци:

 • Визуален контрол показва силно изразена деформация на засегнатата става.
 • Често човек на този етап определят хората с увреждания.
 • Движения са ограничени, на пациента е трудно да се движи, ако е повредена долната част на тялото.
 • Движения на ръцете се извършват с голяма трудност. На човек става проблематично да изпълнява дори елементарни действия за грижа за себе си. Ръцете са засегнати симетрично.
 • Болка преследва човека дори и тогава, когато тя е в покой.
 • Поради мускулен спазъм, който се дължи с болкови усещания, крайник на човека е фиксиран в неправилно положение. Това в крайна сметка води до неговата деформация.

4 степен на артрит

Последната, 4 степен се характеризира с факта, че промените, които настъпиха в костите и ставите, стават необратими.

Особеноcт на този етап на болестта са следващи:

 • Артрит на глезена води до това, че пациентът не е в състояние да се придвижват самостоятелно.
 • При тежки случаи на капачката на части, се образуват мускулни контрактури.
 • Липсата на подвижност в ставата, поради образованието вътре в него сращений – това е в резултат на заболяване, поразеното тазобедрената става на крака. Лекарите наричат това състояние фиброзно или костен анкилоз.
 • Болката става постоянен спътник на човека. Нейната интензивност кара пациента постоянно да се вземат специализирани препарати.

Видове артрит

Видове артрит
Артрит се развива или бързо с внезапни болки или постепенно

Ако ви боли само един став, това се нарича моноартрит. Но, за съжаление, по-често се среща полиартрит – болестта на няколко стави. Артрит на ставите се развива или бързо с внезапни болки, в такъв случай го наричат остър артрит, или постепенно, в такъв случай той се нарича хроничен артрит. Срещат няколко разновидности на артрита, в медицината има около 10.

Познавателна статия:  Болки в ставите на ръцете

Всеки има свои собствени характеристики и причини за възникване:

 1. Инфекциозен или гноен артрит се развива на фона на удари във вътрешността на организма на инфекция, която предизвиква възпаление. Има първична и вторична патология. Причина за появата на първия вид артрит най-често се превръща в рана, и причина за второ – проникване на инфекция на кръвта или в близост до разположените тъкани. Към този вид може да се дължи гонореен, гонококков, туберкулоза, дизентериен, хламидиен, вирусен, постстрептококков артрит.
 2. Ревматоиден артрит– това е инфекционно-алергично заболяване с увреждане на тъкан на ставите. Такъв артрит понякога може да се разпространи и върху вътрешните органи. При ревматоиден артрит се случва хронично възпаление на ставите на крайниците. Ако със засегнатите райони да се отнасяме нехайно, това може да доведе до усложнения, а пациентът може да се сблъскат с трудности при ходене. Това е много сериозно заболяване, и по принцип възниква при хора със среден и висок възраст.
 3. Ювенилен ревматоиден артрит също носи името на болестта на Стилла, това е патология, която засяга деца на възраст до 16 години. Етиологията е неизвестна, характер на заболяване – хроничен, с постоянно подобряване. При някои пациенти страдат и други вътрешни органи, което води до увреждане на детето.
 4. Артрит, предизвикан от подагра, се появява в резултат на натрупвания на пикочната киселина, която се събира в ставна кухина. Тя не се отделя с урината, не се разтваря в кръвта, а кристализира и се натрупва около ставите, което води до появата на болка в резултат на възпаление.
 5. Остеоартрит носи дегенеративен характер. Постепенното разрушаване на хрущялната тъкан води до факта, че се засилва болката, след това на промяна на формата на ставата, се появяват костни израстъци. Заболяването е опасно, че при него костите и хрущялите, са били подложени на третиране с дегенеративни промени, сами не могат да се възстановат.
 6. Артрит, причинен от по-рано получената травма, носи травматично име. Повреден став може дълго време да не се проявява и не притеснява човека. Болка и подуване, което настъпва веднага след синини ще падне след определен период от време и може да се смята, че на това всичко се свършва. Въпреки това няколко години по-късно, става отново може да се възпали и да започне да боли, като при това ще се случи разрушаването на костната тъкан. Единственото нещо, което може да се направи, за да се избегне подобна болест – бъдете изключително внимателни и се опитайте да не получавати травми.
 7. Ревматизъм на ставите – е хронично заболяване, при което съединителните тъкани се възпаляват, с изгодното увреждане на сърцето и на ставите.
 8. Артроза е често срещаната форма на артрит. Симптомите на това заболяване са по-малко тежки, отколкото при ревматоиден артрит. Този вид артрит на ставите може да се лекуват с помощта на лекарства, които могат да бъдат закупени в аптеките.

В зависимост от вида на артрит на ставите съществуват и определени групи в риск, хора, които имат по-голяма вероятността да получат една или друга болест:

 • От остеоартрит по-често страдат хора, които прекалено напряга своите стави. Така, учители, продавачи, хирурзи, фризьори рискуват да получат артроза на гръбначния стълб. При футболистите често страдат тазобедрените стави, боксьори – стави на дланите. Тук може да се дължи на тези, които е привържени на тютюнопушенето, както и за хора с наднормено тегло.
 • Артрит, причинен от подагра в по-голяма степен рискуват да заболеят мъже на възраст 75 години и по-млади. Също така тук се отнасят хората с високо кръвно налягане, страдащи от наднормено тегло, да употребяващи алкохол във високи дози, както и тези, при които се наблюдава дисфункция на бъбреците.
 • Закупуване на ревматоиден артрит в по-голяма степен са изложени на риск от жени, и тези хора в рода на които са били наблюдавани случай на развитие на тази болест.
 • Ако говори за хора, по-често от останалите страдащи от инфекциозен артрит, а след това към тях се отнасят тези, които имат диагноза ХИВ или гонорея. Често инфекциозен артрит на ставите мъчи хората с онкологични заболявания, с диабет и червен лупус.
 • От травматичен артрит в по-голяма степен страдат спортисти. Редовно образувани пукнатини в ставите води до това, че те се възпаляват.

Диагностика на артрит

За да се постави диагноза и да се определи вариант на болестта, се изисква интегриран подход, който включва: проверка, получаване на данни от лабораторни изследвания и инструментални начини за диагностика.

Диагностика на артрит
Лекарят може да постави предварителна диагноза

За поставяне на диагнозата са необходими за посещение на тези лекари, като: травматолог, ревматолог, инфекционист, фтизиатр и дерматолог. Всеки от специалисти ще проведе разговор с пациента, по време на която ще се изготвят подробна анамнеза на заболяването. След орално изследване лекарът ще прегледни засегнатата става, ще проеври неговата чувствителност, ще определи степента на подвижност и мускулния тонус. Едва след това пациентът ще бъде насочен в лабораторията за отдаване на необходимите анализи.

По специфични показатели на кръвта, лекарят ще може да постави предварителна диагноза:

 • Общ анализ на кръвта се прави за да видим този процент, като СОЕ. Ако болестта е в напреднала стадия, тогава той ще бъде обновен. При бактериален артрит увеличава броя на белите кръвни клетки, а при алергичен – еозинофилит.
 • Биохимичен анализ на кръвта се прави, за да се определи нивото на пикочната и сиаловой киселини (повишаване характерно за артрит, предизвикана от подагра), а също и фиброгена (което говори за наличието на възпаление).
 • Имунологични показатели ще дадат възможност за предположение на ревматоиден артрит но, ако ще бъде повишен ревматоиден фактор, броя и други антинуклеарни и други антитела, както и на циркулиращи имунни комплекси.

Инструментални методи на изследване:

 • Провеждането на рентгенологично изследване, понякога в няколко проекции: прека, странична и наклонена. Този метод е основен за определяне етапа на артрит на ставите, а също и неговите разновидности. Рентгенови лъчи помагат да видите увреждане на ставите, възпалителни процеси в костната тъкан, възможни новообразувания и дегенеративни промени.
 • Ултразвукова диагностика е помощен метод при определянето на тази болест. Най-често се прилага, за да се разгледа степента на поражение на големите стави: рамото, коляното, лакътя.
 • Компютърна томография позволява да видите ставата в разрез, както напречно, така и надлъжно. Също така с помощта на този метод може да се определи състоянието на меките тъкани
 • ЯМР дава ясна картина. С помощта на този метод може да се разгледа състоянието на костните структури и състоянието на меките тъкани. По-често се използва в случай, ако има увреждане на междупрешленните дискове, нервни структури, връзки и др
 • Артроскопия – инвазивен метод. Прилага се за да проучи състоянието на колянната става. Понякога по време на провеждането на това изследване се прави биопсия на засегнатите тъкани, както и ставна течност за тяхното последващо проучване.
 • С помощта на артрография проучване на състоянието на хрущялната тъкан, а също и на меките тъкани около ставата. Противопоказание е остър артрит, както и чувствителността към лекарства, базирани на йод.
 • Миелография позволява проверка на състоянието на гръбначния стълб, както и гръбначен мозък и неговите корени. Се прилага съвместно с КАТ.
Познавателна статия:  Полиартрит на ставите симптоми и лечение с народни средства за защита

Как се лекува артрит на ставите?

Как се лекува артрит на ставите
Лечението трябва да бъде интегрирано

Колкото по-рано ще започнете лечението артрит на ставите, толкова по-ефективно ще бъде то. Това се дължи на факта, че първият и вторият етап на развитие на болестта не се характеризират със силно изразена степен на деформация на ставите. Струва да се отбележи, че лечението трябва да бъде интегрирано, приема само на някои лекарствата няма да доведе до излекуване от болестта. Не струва да се отдадете на самолечение. При желание да се възползват от всички народни средства, трябва предварително да се консултирате със специалист. Мъдро да избере схема може само ревматолог.

Интегрирана терапия състои от:

 • При инфекциозен артрит на пациента ще бъде назначен курс на антибиотици. Те са подбрани въз основа на чувствителността на причинителя към един или друг медикамент. Това могат да бъдат аминогликозиди, пеницилини или цефалоспорини. Ако етап е остър, а след това терапия се провежда в болнични условия. Понякога в краткосрочен план се изисква обездвижване на крайници и спазване на спален режим. Ако инфекциозен артрит се развива заради неуспешна смяна, тогава протеза подлежи на премахване. Ако артрит гноен, е необходимо артроцентез, която се проведе на ден. Ако артрит, причинена от вируси, тогава е препоръчително използването на НВПС, ако гъбички, тогава се прилагат антимикотически средства.
 • Облекчаване на болката при всеки артрит на ставите помагат различни мехлеми, гелове и кремове. Ако артрит засяга ставите на ръцете или на краката, намаляване на възпалението може да е чрез носене на изделия от кучешка козина. Тази препоръката не се отнася към категорията на народни начини за лечение на болестта. Лекарите често съветват на пациентите си да се възползват от подобен метод.
 • Като средства, насочени към възстановяване на хрущялната тъкан, използват лекарства – хондропротектори. Сред тях има Алфутоп, Артра, Артрадол, Глюкозамин и т.н.
 • Хирургическа намеса. Той се използва в случай, ако става напълно се срина, или тогава, когато антибиотици не са в състояние да се справи с възпалението. Болната става се отстранява и на негово място да поставят протеза.
 • Индивидуално избрани курсове възстановителен масаж, лечение с кал, на затопляне, се предписва лечение с ултразвук.

Отделно трябва да се отбележи лечение с упражнения, като начин за лечение на артрит на ставите.

Правилно избрания комплекс ще помогне да се гарантира, че:

 • Намалява болезнените усещания.
 • Ще се възстанови костната тъкан.
 • Повишат издръжливостта на засегнатите от болестта стави.
 • Атрофировани мускулите ще се развиват.

За болните от артрит са разработени специализирани комплекси, които са фокусирани върху развитието на гъвкавостта и силата. Те са допълнени с аеробни упражнения. Може би на някои пациенти ще се покажи, че това натоварване е твърде голямо за човек с болни стави. Това обаче не е съвсем така. На първо място, трябва да започнат да практикуват по време на ремисия, а на второ място, комплексът се подбира индивидуално, с оглед на степента на увреждане на ставите. Редовни и същи занимания дават просто поразителен ефект.

Невъзможно лечение на артрит без правилно подбрана диета.

За да подкрепи болки в ставите трябва да се включват в диетата на следните групи продукти:

 • Зеленчуци, кореноплодни и плодове. Всички продукти, богати на груби влакна и витамини. Топлинна обработка при това трябва да се свеждат до минимум.
 • Мляко и неговите производни: заквасена сметана, извара, кисело мляко, ряжанка и т.н.
 • Най-различни зърнени култури.
 • Риба, птица и, понякога, постно месо.

В действителност, диета при артрит не води до много усложнения. Но без ограничения премахване невъзможно. Да се сведе до минимум или изобщо се махне от бюрото си трябва тлъсто месо, сол и захар, както и бобови растения, миди, меса и местни алкохолни напитки. Както става ясно, ограниченията не са толкова много, но ги спазват задължително. Често в допълнение към стандартния набор от продукти, лекарите препоръчват да се добавят витаминни комплекси. Но за да се избере и предпише им трябва лекар.

За успешното лечение е важно да се контролира телесното тегло. Ако има излишни килограми, а след това да се отървете от тях, трябва първо. Тъй като всяка схема на лечение се окаже неефективно в случай, когато ставите са подложени на прекомерно натоварване.

Разбира се, е възможно използването на народни начини на лечение, но при това трябва да се придържате към важен принцип – не наранявай. Само в такъв случай, лечението на артрит на ставите ще се завърши много успешно. Трябва да се разбере, че от ревматоиден артрит няма да се отървете напълно, но при спазване на препоръките на лекаря, забавяне развитието на болестта може да бъде.

Статистика на артрит

Симптомите на различните видове артрит, повече или по-малко сходни. Симптом на артрит е болка в възпален участък, зачервяване, топлина тъкан над възпален став, скованост и смущение движенията и т.н. Извън тези симптоми, може би ще трябва да се сблъскат с други видове, като умора, загуба на тегло, подути лимфни възли, температура. В редица случаи пациентите могат да се сблъскат с изключителни затруднения при ходене.

Мъжете и жените в еднаква степен страдат от това заболяване. Въпреки че е често срещано при възрастните хора, в някои случаи младите хора са податливи на заболяване от артрит на ставите. В статистическия доклад показано, че над 1,3 милиона американци страдат от тази болест, и много от тях – това е жени.

Различни противовъзпалителни лекарства се използват за намаляване на възпалението и облекчаване на болката. Най-добре е при лечението, мач на фармацевтични препарати и гимнастика. За намаляване на болката, подуване и възпаление може лечебен масаж. Според статистиката, артрит на ставите намалява живота с около 10 години, но в пряка не умират. Днес, за съжаление, няма лекарства, които биха могли да лекуват ревматоиден артрит.

6 коментара

 1. Много благодаря за статията, всичко е ясно описано. Бих искала да допълна, че с артрит не се шегува!

 2. Имам артрит на коляното, остро възпаление на става. За съжаление без операция не успях да победя болестта. Сега лечебна гимнастика, диета и се надявам скоро да се върна към обичайния живот.

 3. Майка ми вече 10 години като страда от ревматоиден артрит, постоянно на хапчета и инжекции, предписват различни лекарства, включително и хормонални, поне някакъв резултат бил само в кратък период. В последно време очаквания ефект от това лечение няма, а в добавка към всичко поставиха още един диагноз: захарен диабет,тя все по-лошо и по-лошо, а през последните месеци краката започнаха да изсъхват, местните лекари не знаят как да се помогне. Кажете какво още можете да приложите в такъв случай, да се спре този процес?

  • Тамила, да давам съвети, трябва да зная какви лекарства приема майка ви, да зная и да разглеждам анамнеза. Лечение на ревматоиден артрит се провежда с помощта на базисни противовъзпалителни лекарства. Те са основен елемент на медикаментозна терапия, се предписват на всеки пациент, при липсата на него противопоказания (за които аз чрез интернет да зная не мога).

 4. Лекарите поставят диагноза ревматоиден артрит само ако установено не по-малко от 4 признака едновременно. Също така се взема предвид, че други заболявания на ставите за поражение, не могат да изключват ревматоиден артрит. Само след това се започва лечение.

 5. Здравейте, може ли само от изследване на стандартна крявна картина, при кояти всичко си беше нормално и леко повишен АST и RF и подуто коляно, без други изследвания да се постави диагноза реактивен артрит, само защото се установи, че имам гранолом на един мост? Изписаха ми сулфасалазин и вимово. Пия ги вече три месеца, но вместо да се подобря, аз се чувствам по-зле, защото преди нямах никакви болки, но сега от време на време започна всичко да ме боли. Ще съм ви много благодарна, ако ми отговорите. Само да ви кажа, че съм на 46 год. Може да ми пишете на имейла anita_j@abv.bg. Благодаря!

НАПИШИ КОМЕНТАР