Артрит на пръстите на краката

Артрит на пръстите на краката

6562
2

Артрит на пръстите на краката се отнася към възпалително увреждане на ставите и се характеризира с увреждане на ставния хрущял и ставни капсули. Най-често това заболяване се регистрира в зряла възраст (след 50 години). Освен това, артрит на пръстите на краката е основна причина за болка в краката и стъпалото, така че изисква своевременно лечение.

Артрит на пръстите на краката

Основни видове артрит на ставите на краката

  • Остеоартрит – се проявява с разрушаването на ставния хрущял, което води до силно главоболие в краката. Болния трудно да се движат, движенията им след като състоянието на обездвиживания стават свързани и болезнени, се развива зачервяване и оток около засегнатите стави;
  • Подагра – артрит на пръстите на краката и стъпалата. При това заболяване кристалликите на пикочна киселина се натрупват в капсулите на ставите на пръстите, което води до интензивно главоболие, по-често в областта пръста на крака.

Струва си да се отбележи, че този артрит на пръста на крака по-често се диагностицира сред мъжете;

 • Ревматоиден артрит на пръстите на краката – засяга всички възрастови категории, принадлежи към доста тежко заболяване и може да протече с увреждания на почти всички стави в тялото си.

Този артрит на пръстите на краката води до развитието на значителни ставни деформации, провокира увреждане на болните. При тази патология също минава на обща деформация на стъпалото, което не позволява да се движи много добре. Освен това, до деформацията се присъединява възпаление, което най-често се локализира в местата на закрепване на сухожилията, което влошава състоянието на болните.

Обща характеристика артрита на пръстите на краката

Артрит на краката включва поражението на тазобедрените, коленните стави, а също и ставите на пръстите на краката. Заслужава да се отбележи, че при поражението на една става говорят за моноартрит, пример за което може да се стани артрит на става на пръста на крака, развиващ се в изолация. Може също да развива полиартрит – едновременно поражение на повече стави (като цяло).

Обща характеристика артрита на пръстите на кракатаАртрит на ставите на пръстите на краката може да протече остро или да премине в хронична форма. По етиология той има травмиращ, дистрофичен или инфекциозен характер. При артрит на пръстите на краката симптоми почти идентични, независимо от етиологията. Така основните характеристики на различните видове е скованост на засегнатите стави, повишаване на температурата на околните тъкани, болеви усещания, които могат да се активизират при движения и след състояние на покой, както и подуване в областта на патологични промени и ограничени движения на засегнатото място.

Познавателна статия:  Митове за артрит

Принципи на терапия

При артрит на краката, лечението трябва да бъде комплексно. Само правилния подход към това, както лечение на болестта може да попречи на болни от хората с увреждания. Така че, лечението трябва да включва:

 • антибиотикотерапия – предписват при инфекциозни природа на артрит;
 • противовъзпалително лечение – използват специален мехлем, в състава на който влиза диклофенак (ефективно премахва възпаление и намалява болката);
 • при артрит на пръстите на краката лечение насочено към възстановяване на хрущялната тъкан на ставите. С тази цел предписват хондропротектори;
 • упражнения и хранителна диета с високо съдържание на витамин E и антиоксиданти;
 • при по-тежките случаи се прилага оперативно лечение.

Как да се организира лечението

Разбира се, при възникване на възпаление в ставите на пръстите на краката никога не трябва да се ангажира самодиагностициране и да присвои за себе си лечение, без да се консултирате с квалифициран ревматолог или терапевт. За установяване на точна диагноза необходимо провеждането на цялостно проучване, в което трябва да се включва :

 • клиничен анализ на кръвта и урината;
 • биохимичен анализ, трябва да се определя и острофазовите показатели, характеризиращи състоянието на имунната система на организма, и биохимични тестове (урея, креатинин, пикочна киселина при съмнение за подагра);
 • имунологични изследвания — при съмнение за развитие на ревматоиден артрит или всякакъв автоимунен възпалителен процес в организма;
 • рентгенографическо изследване на засегнатите стави.

При възникване на заболяването важно своевременно да купирате остър пристъп на заболяването – за това активно използват нестероидни противовъзпалителни средства за системна терапия (през устата или под формата на мускулно инжектиране), а също и локално върху засегнатите стави – мехлем подобрява състоянието на пръстите и дава възможност на човека да се движи самостоятелно.

Познавателна статия:  Симптоми и лечение на артралгия, миалгия при възрастни и деца

При неефективност на нестероидни противовъзпалителни средства с кратки курсове, независимо от характера на заболяването, се предписват стероидни хормони. По-нататъшното лечение се определя от основната диагноза – при лечение на ревматоиден артрит трябва да се определят средства с базисна терапия, които помагат на купират активност на автоимунен възпалителен процес, стероидни хормони. При откриване на подагра задължително използването на диети, ограничаващи прием на храни, богати на пурини в организма и определяне на лекарства, които забавят образуването на пикочна киселина в организма и ускоряват неговото отделяне.

2 коментара

  • Пелена, би било идеално, ако сте намерили специалист артролог. Ако няма такъв, то към ревматолог. Ако и ревматолог няма, тогава вече към терапевт.

НАПИШИ КОМЕНТАР