Артрит на глезена: симптоми, причини и лечение

Артрит на глезена: симптоми, причини и лечение

24227
52

В тази статия ще се опитаме да разберем особености симптомите на артрит на глезена, причини за възникване, как се поставя диагноза и тънкости за лечение на артрит глезена.
Артрит на глезена – това е възпаление на става, който свързва стъпалото и пищяла. Както и други артрити на стъпалото и ставите на крака, артрит на глезена възниква обикновено от постоянно натоварване на долните крайници. Понеже нашите стъпала издържат теглото на цялото тяло и постоянно се движат. Краката по-често от други части на тялото страдат от травми (дори обикновена луксация може да стане причина за поява или прогресия на възпаление на ставите). Ставата може просто да се износва с възрастта. Не затова ли, артрит най-често притеснява възрастните хора? Въпреки че в последно време тази болест бързо молодее: диагностират го дори при деца. За това, защо възниква артрит на глезена, как навреме за да забележим я признаци, лесно ли да го диагностицира и да се лекува, прочетете в тази статия.

Симптомите на артрит на глезена

Да разпознаем артрит на ставите е доста трудно. Например, малък оток, слаба болка и повишаване на температурата около глезена може лесно да бъде объркан с обичайната умора на краката в края на тежкия ден.

Обикновено пациентите се обръщат към лекар, когато вече ги преодолява постоянна слабост, повишава се температурата на тялото, а болката се усилва толкова, че става невъзможно да се ходи.

Артрит на глезена
Разлика между здрава и повредена става

По-лесно да забележите остра форма артрит на глезена, тъй като тогава процедурата по-ярко изразена, оток се развива бързо. Понякога в мястото на локализация на възпалението се появява зачервяване, което най-често показва гноен артрит.

А ето хронична форма на артрит може да протече почти незабелязано: кой ще обърне внимание на една малка сутрешната скованост в ставите, която преминават вече един час по-късно? И в същото време, ако този симптом се посещава все по-често, си струва да се консултирате с лекар, макар за да се изключи артрит. Също така е известно, че артрит идва със студа: именно по това време най-лесно да забележите първите признаци на заболяването.

Особено внимателни към всякакви болезнени усещания в ставите на глезенната част на крака (дори ако ставите пищят при перемени времето), струва да бъде пациенти, които болеят системен лупус еритематозус, подагра, болест на Бехтерев, а също и артрити на други части на тялото.

Познавателна статия:  Народни средства за лечение на артрит за външна употреба

Пренебрегването на това заболяване изпълнено с много усложнения – деформация на стъпалото и увреждания. За някакви две години глезенна става може напълно да се разруши. За да не се случи това, лечението на артрит на глезена трябва да бъде навременно.

Причини за артрит на глезена

Тъй като нашият организъм – единна система за всички здравословни проблеми са свързани помежду себе си. Затлъстяването, нарушена обмяна на веществата, хормонален срив, лоши показатели състоянието на имунитета, преохлаждане, алергии и плоскостъпие автоматично изпраща човека в зоната на риска от развитие на артрит на глезена.

А ако добавите към всичко вредните навици, неудобни обувки, наследствен фактор и определена професия (например, балет или футбол) – се получава изобщо пълен артрит-комплект.

Често причината за болестта е инфекциозна болест, например, остър и хроничен тонзилит, чревна, пикочо-полова инфекция (също полови инфекции) и дори грип. Също така може да се случи заразяването става с гонокок, хламидия или спирохета поради излагането им в кръвта или лимфата.

В случай на болест на Бехтерев, склеродермия и други автоимунни процеси: когато тялото атакува самия себе си, артрит може да бъде произтичащо странично заболяване, изисква индивидуален подход на лечение. Същото се отнася и за подагра, ревматизъм и признаци на псориазис и парапсориазис – те могат да провокират артрит на глезена и други възпалителни реакции в организма.

За класификация на артрит на глезена в зависимост от причините на заболяването има отделни термини: подагрозен и ревматоиден артрит, периартрити, травматичен и посттравматичен, реактивен артрит.

Ревматоиден артрит – разпространено системно възпалително заболяване засяга много стави, включително глезенна става. Ревматоиден артрит възниква поради претърпела инфекция, също голяма роля играе генетичната предразположеност.

Периартрит – възпаление на сухожилията в мястото на закрепване на костите. Периартрит са предвестници на дегенеративни процеси, включително и артроза.

Травматичен артрит – този вид артрит се появява на фона на навяхвания, луксация, натъртвания и закрити травми. Ако става кръвоизлив в околоставната торбичка това причинява възпаление и/или възпаление.

Посттравматичен артрит – заболяване на ставите, причинено от механично увреждане на ставните тъкани, сухожилията и ставните връзки. Посттравматичен артрит възниква в резултат на популярни спортни травми, предразположени към него и модел (поради пеша на високи токчета).

Познавателна статия:  Подагра диета и лечение

Подагрозен артрит – увеличаване нивото на пикочна киселина в кръвта на фона на нарушен метаболизъм може да се дължи на вредните навици (например, злоупотреба с алкохол).

Реактивен артрит – възпаление на ставите, причинено от инфекциозни заболявания на носоглътката, стомашно-чревния тракт и пикочно половите пътища.

Диагноза артрит на глезена

Диагноза артрит на глезена е невъзможен без професионален медицински преглед ревматолога или терапевт и допълнителни клинични методи за диагностика на болния. Така че след като лекарят ще проведе преглед с палпация и внимателно ще изслуши оплаквания на пациента, той го изпраща на рентген, ехография и/или компютърна томография.

Също така ще се нуждае от някои лабораторни изследвания, като биохимичен и имуносорбентен кръвни тестове, микроскопия на урината, както и тези изследвания, които помагат да се установи причината на артрит (напр. ревматоиден фактор) или изключва подобни диагнози. В някои случаи не може да мине без артроскопия.

Рентгенова снимка при артрит глезена, която не само позволява да потвърди диагноза, но и да открие колко много напредването на болестта. Гнойни натрупвания, ерозия, различни уплътнения, намалена ставна цепка и началото на процеса на деформация също отлично видими на рентгенови снимки.

Ултразвуково изследване и ядрено-магнитен резонанс глезена позволяват по-точно да се определи мястото на локализация на възпалението, открият дори и малки патологии в ставните тъкани, хрущяла и сухожилията. Също така с помощта на тези съвременни методи може да се прогнозира по-нататъшното продължение на болестта.

Лабораторни изследвания позволяват да се установи точната причина за развитие на артрит глезена.

Артроскопия – това е допълнителен метод за диагностика, по време на който се използва артроскоп – апарат, който позволява да надникнем в ставата за поставяне на точна диагноза. Въпреки малките размери на инструмент, това е хирургически метод и се прилага само в редки и сложни случаи.

Артрит на глезена лечение

Диагноза „артрит на глезена“ предполага промяна на начина на живот. На първо място това засяга двигателната активност на човека. Например, спортисти и физично активни хора препоръчително да оставите тренировки и силови натоварвания. Някакво време може да се наложи режим почивка. За ограничаване на движенията и да се избегне натъртване на глезенна става се използват еластични бинтове.

Не трябва да се страхувате от патерици или бастуни: при лечение на артрит те са исползват като помощни средства.

С течение на времето, още след първите резултати от лечението и настъпването на ремисия, двигателната способност на пациента се възобновява с помощта на лечебна гимнастика при артрит на ставите, масажиране и средства за физиотерапия. Някои лекари също препоръчват да се грижи за храната: като допълнителна терапия трябва да се придържаме към специална диета при артрит. За по-бързо изцеление и ефективно възстановяване на глезенна става трябва да се закупят специални стелки или ортопедични обувки с изпъкнала и неогъваща подметка. Въпреки това, преди да купите, трябва да се консултирате с лекуващия лекар.

Познавателна статия:  Диагностициране на системен лупус еритематодес

Консервативни методи за лечение на артрит на глезена включват прием на болкоуспокояващи, антибиотици (ако причина за артрит бактерии), като тетрациклин или тетрациклинов мехлем, левомицетин, нестероидни противовъзпалителни лекарства, като например диклофенак-гел, аспирин, вольтарен емульгел, а също и хондропротектори. Всички тези медикаментозни средства се избират от лекуващия доктор индивидуално, с оглед причините на болестта.

Ако артрит на глезена е дал усложнения под формата на деформиране на ставите, се разви синовит или артроза, необходима хирургическа намеса. Това може да се обозначи малка операция за отстраняване на кървене, премахване на гной, срастване или протезиране на ставите.

В последно време хирурзите извършват на всички, които са в нужда, ендопротезиране глезена. Особено често в болницата се обръщат жертви с травма в глезена. Операция включва премахване на хрущяла с субхондрален слой на костта и определяне на индивидуално подбрани компоненти ендопротеза. Следоперативния период в болницата трае около пет дни. Още един месец ще трябва да носите гипс.

Съвременни материали на протеза осигуряват минимално триене за костите и все пак, след операция походката на пациента се променя.

Артрит на глезена – заболяване, което изисква специален подход и внимание от страна на лекари и на самия пациент. В случай на възпалителни заболявания на ставите не може да става въпрос за народни методи на лечение като основна терапия. Само интегриран подход с използване на качествени медикаменти, физиотерапия, лечебна физкултура, съответно хранене и стриктно спазване на препоръките на лекаря ще помогне навреме и завинаги да се отървете от артрит на глезена и без хирургическа намеса.

52 коментара

 1. При жена ми в продължение на 2 години периодично боли по-често в лявата става, по-рядко дясната. При болки в нея са силно ограничени движения по-често лявата става: не може да го наклони надолу, казва силно отдава на крака.

  • Незамедлително трябва да се обърнете към лекара, далече ситуацията само ще се влоши

 2. При мен през зимата се появиха болки в глезена, подозирам че е от преохлаждането стана, краката отекали вечерта и не се минава това цяла седмица. Аз бързо отидох към лекар с подути крака. Лекарят ми прописала дона и ма постави на лечебна диета. След няколко седмици ставите са възстановиха и дискомфорт няма сега, но лечението все още се продължава.

 3. Опит за лечение на артрит има почти у всички кой за… Обикновено разбира се, медицински. Но, все пак настояват в асистенти на билки и народни средства за защита-нещо свято. В комплекс с посочените по-горе начини за справяне с артрит, отвара от листа на червена боровинка плюс желатин хранителен се прилага задължително! И да не забравяме , че при болки листа зеле-първото нещо. Проверено на практика и време!

  • Да, наистина народните средства работят, но с тях трябва много внимателно

 4. В списъка на причините следва да се добави спорт. Просто спорт. Има видове, в резултат на които може да бъде и не само артрит. Вземете, да речем, танци. аз съм кандидат за съветник за бални танци, отдавна предпочитам да нося високи обувки. Именно за да се предпази глезена. И такива примери спорта мога да доведа не един, не два,….

  • Вие разбира се прав, но да се отделя професионален спорт няма особено значение – всички натоварвания, повтарящи се редовно, методично, монотонно, които надхвърлят натоварването за всекидневния живот – всичко това е на един ред на нещата и група на риска.

 5. Ще добавя към статията, че след купиране болковия синдром и облекчаване на възпалителните процеси с помощта на НПВС, по-късно показано определяне на лечебна физкултура, масажи – т.е. осигуряване на движението.

 6. Също невтропни витамини от група В, възложени след НПВС, например, невромултивит, добре допринасят за ремисия на артрит и подобряване на обезболяващ ефект.

 7. Искам да отбележа, че много добре се утвърди лекарство нейродикловит, като е достатъчно безопасен по отношение на възникването на усложнения СЧТ или ССС (което е присъщо на НПВС предишното поколение).

 8. Пристъпи на болка се появяват след продължително ходене, носене на тежки чанти или вдигане на тежестта. Ходих на среща към платен лекар в своя град. Той назначи лечение на артрит под формата на медикаментозни лекарства: противовъзпалителни и обезболяващи средства. Диагноза не се поставя до днес.

 9. такава диагноза поставили на моя син на 35 години, лечението се провежда дори и сега. Резултат постигаме само с постоянство и търпение!

 10. Не мога да намеря рецепта за излекуване, болни вече 4-5 месеца, опитах няколко известни начини, болката не преминава до края, нещо повече, нещо по-малко.

  • За съжаление ние не можем на разстояние да определим стадията на болестта и още повече да се даде ефективна рецепта. Отидете до няколко лекари и опитайте сами да се определите с ефикасен начин за лечение артрита на глезена. Бъдете здрави!

 11. Колко болести може да има беден човек. Колко човек трябва да бъде компетентен специалист, за да помни и да разбера симптомите на всеки вид заболяване. Аз се прекланям пред познания по медицина. Лекари се раждат!

 12. Имам главоболие и болка в десния си крак,когато аз на нея настъпвам той от напрежение още по-силно ме боли, що това може да бъде?

 13. В рамките на деня на краката си се чувствам добре, но си струва да легна, като сън няма, се започва усещане в краката, понякога цяла нощ. Така вече 8 години всяка нощ, ако не успея да заспя, брашно до сутринта. Трябва да ставам да ходя.Обращам се към сомучки, може да намерихте изход.

 14. Leslie, аз мисла, че ако се чуствате на краката добре, то трябва да се обратите към квалифициран лекар, който ще ви помогне с подбор на упражнения за лечебна физкултура.

 15. Също съм съгласен с Перис, че може да помогне лечебна физкултура, но все пак трябва да постави дигноза лекар!

 16. Артрит на глезена — заболяване изключително болезнено и продължително. Ако веднага не се вземат мерки за лечение, можете месец да бъдете в леглото без ставане. За съжаление, ако се появи болка, без спален режим не можем да се управим, но продължителността на принудително бездействие ще бъде в пъти по-кратко. При болки в никакъв случай не бива да се пие алкохол.

 17. Умен боли глезенна става. Вчера бяхме на барбекю, а днес ето каква беда((( А трябва в понеделник на работа, не знам що да правя сега(((

  • Разбира се по-хубаво на се обратите към лекар, но тъй като лекарите в почивните дни не работят, купите михлем Диклофенак, той добре и възпалението и болката облекчава.

 18. Здравейте! Имам проблем с глезена. Имах операция артродез. Се започна остеоартроза на ставите на краката 1-2 степен. После на глезена имаше червено петънце, в началото то не ме заболя, но после стана да боли и в средата на петното се появява синя бум. Аз ходех на физиопроцедури (лазер и соленоид) и след 7 дни този бум се счупи, се оказа свищ. Сега в непосредствена близост се появи още една гърбица, червена, болки и половин пищяла гори с огън, също всичкото червено. Хирургът прави превръзки и прописа Леволет 500. Аз ги пропих, а долната част на крака, като е била червена, така и остана, и на това място просто топлина. Лекарят не може да разбере, що имам. Може ли да ми помогнете. Към кой лекар да се обърна? Как се лекува?

  • Здравейте, можете да се обърнете към артролог, ревматолог, терапевт. Повече за лечение на артрит можете да прочетете в тази статия.

 19. Аз, когато на ски валцувах наоколо, неуспешно паднах и едно стъпало го изкълчих. Оздравяло бързо, само сега ставите на това стъпало през цялото време завърта на време и в извън сезона (пролет и есен). Очевидно, артрит…

 20. Ангелина, знаете, артрит не е толкова безобиден, колкото изглежда на първи поглед. Това е хронично заболяване напредва, което прогресира бавно, но необратимо… Мога да ви посъветвам даа прриемате хондропротектори, например, хапчета Дона. Аз знам, че те и симптомите неприятни омекотява и предпазва от тях, още и развитие на болестта се забавя. Много реалистично с нея да се чувствате здрав човек

 21. Ангела, съм съгласен с Милена, но все пак аз мисля че правилно ще ви помогне с артрит доктора, който ще ви постави правилна диагноза

  • Гена, би било идеално, ако сте намерили специалист артролог. Ако няма, то към ревматолог. Ако и ревматолог няма, тогава вече към терапевт.

 22. Благодаря за информацията! За първи път се сблъснах с този проблем след голямо натоварване на краката в почивка (ходих по планините в не много правилни обувки). Сега трябва да премина преглед. Помагат топли вани със сол и нанопластир. Благодаря още веднъж.

 23. Благодаря Ви за много добър отчет и аз мисля, че той е много полезен и е достъпен за хора без медицинско образование, много лесно да се чете БЛАГОДАРЯ !!!

 24. Много хора смятат, че при артрит на глезена трябва малко да се движи, без да дава напрежение на става, но смятам, че трябва обратно. След лечение! на леко да я повишаваме и по този начин се разработва глезена

 25. Благодаря Ви за много добър отчет и аз мисля, че той ще е много полезен и достъпен за хора без медицинско образование, много лесно за читане БЛАГОДАРЯ !!!

 26. Благодаря за информацията! За първи път се сблъснах с този проблем след голямо натоварване на краката в почивка (се качах по планините в неправилни обувки). Сега ще мина преглед. Помагат и топли вани със сол и нанопластир( Китай). Благодаря още веднъж.

 27. Tobias, аз съм согласен с вас, но все пак трябва да се прави разумно и да почувствате тялото си.

 28. Благодаря за статията, на мен ми правеха ендопротезиране глезена и сега се чувствам добре, ходя без болки.

 29. глезена много често е податлив на движение и така, от една страна чести болки, но от друга това е един от начините за по-бързо възстановяване

 30. Серги Иванов, на мен също ми правиха ендопротезиране и само така успях да се отърва от артрит.

 31. Добар ден. Кажите ми, моля, а болки от дясната страна могат да бъдат свързани с артрит на глезена?

  • Майки, добар ден, всичко може да бъде. консултирайте се с лекар и той ще определи причината за болката.

 32. Имах болест на бехтерев, а после артрит, но имах късмет с добър лекар и така оздравих.

 33. Огромно благодаря за статията – тя ми помогна да се намали болката в става

 34. Имам по-голямата част симптоми на артрит, но защо след това лекарят не може да постави правилна диагноза не мога да разбера

 35. Моят път за лечение на артрит бил доста тежък, но се справих благодарение на моето търпение и лекара. Не трябва да се допуска артрит до тежко състояние!

 36. Артрити и артрози сега много добре се поддават на лечение, важно да се знае как и какво да се лекува. Знам от собствен опит, защото се опитах различни средства и малко помагаха.

 37. Лекувам артрит на глезена вече дълго време. Основната ми грешка – самолечение в началото, сега вече всичко е на много по-сериозно((

 38. Имам артрит на глезена вече 2 години, но все пак се лекувам и още не мога да разбера ще се свърши лекуването.. Може би някой се излекува и може да ми помогне

НАПИШИ КОМЕНТАР