Аномалия Кимерли диагностика и лечение

Аномалия Кимерли диагностика и лечение

1364
0

Аномалия Кимерли представлява патология на първия шийния прешлен, който се нарича атлант. Т.е. наличието на допълнителна дръжка, от която се ограничава движението на шийната артерия.

С изключение на ограниченията, костна дръжка води до компресиране на гръбначната артерия, което причинява не само дискомфорт, но и значително влошаване на благосъстоянието. Най-често аномалия Кимерли е вроден недостатък, но има случаи придобити заболявания, с които е оформена допълнителна костна дръжка.

Аномалия Кимерли - патология на първия шийния прешлен
Аномалия Кимерли – патология на първия шийния прешлен – атлант

Затова е много важно навреме да се обърнете към специалисти и при възникване на всякакви неприятни усещания да преминавате проверка. Именно такива действия могат да помогнат за предотвратяване на сериозни последствия за здравето на човека.

Причини за развитието

Първият шиен прешлен – единственият елемент на гръбначния стълб, който нямо своето тяло. Атлант представлява две дъги – предна и задна. В средата на задната дъга има малък канал, по който минава гръбначния мозък и дискова артерия.

Ако в резултат на различни неблагоприятни фактори се случва увеличението на тази бразда, специалисти диагностицират аномалия Кимерли. Защото разрастването канала на гръбначно-мозъчната артерия образува голяма вдлъбнатина, поради което всяко движение на главата предизвиква неприятни, а понякога и болкови усещания.

В зависимост от размера на тази бразда, специалисти различат пълна или частична аномалия. Но така или иначе без правилно и навременно лечение състоянието на пациента и самата структура на първия шийния прешлен се влошава.

Причини за развитието аномалия Кимерли
Аномалия Кимерли и нормален шиен прешлен

Причината за възникване на аномалии Кимерли най-често е сериозни хронични заболявания на гръбначния стълб. Защото това е нарушение на обмяната на веществата, влошаване на кръвообращението, значително влияят върху процеса растежа на костната тъкан. При това се образува някое сухожилие, обхващащи връзка атланта с черепа.

В по-напреднали случаи такава връзка закостенява, което води до дискомфорт при движение на главата и причинява неврологични нарушения.

Най-често срещано заболяване, което може да стане причина за аномалии Кимерли е шийна остеохондроза. Особено ако заболяването придобива хроничен характер. Затова много важно навреме да се обърнете към лекар и да започнете лечение, преди да се появят други сериозни усложнения.

Аномалия Кимерли също може да бъде вроден дефект
При вроден дефект трябва постоянно да се следи за заболяването

Аномалия Кимерли също може да бъде вроден дефект. Но в този случай, специалистите и самият пациент постоянно трябва да следят за развитието на болестта. На фона на тези патологични промени у човека могат да възникнат неврологични нарушения.

Въпреки факта, че на първите етапи болест не предизвиква никакви особени негативни симптоми, пациентите длъжни системно да провеждат изследване в болницата. В края на краищата по-нататъшното развитие на заболяването, както и в първия случай, заплашва на необратими последици за пациента.

Клинична картина

Както беше казано по-рано, патологични промени в областта на бразди първия шийния прешлен водят до компресиране на гръбначната артерия. В резултат на това се нарушава циркулацията на кръвта, се влошава здравето на човека и възниква дискомфорт при движение на главата. Но, освен това, симптоми, които свидетелстват за аномалия Кимерли, има такива признаци:

Клинична картина, главоболие при аномалия Кимерли
Главоболие при аномалия Кимерли
 • главоболие;
 • шум в ушите;
 • виене на свят;
 • резки скокове на кръвното налягане;
 • замъглено зрение и двойно виждане в очите.
 • загуба на съзнание;
 • мускулна слабост;
 • нарушаване на работата на опорно-двигателния апарат;
 • изтръпване отделните части на тялото.

Важно да знаете: масаж или всички други процедури за физикална терапия трябва да се извършват само след консултация с лекуващия лекар. В противен случай подобни действия могат да доведат до сериозни и необратими последици.

Но освен това, в случай на пълна липса лечение, аномалия Кимерли може да доведе до инсулт. Следователно необходимо незабавно да отидете към лекар. В края на краищата, своевременна диагностика и правилно лечение ще помогне за подобряване състоянието на лицето и предотвратяване на сериозни последствия.

Познавателна статия:  Остеохондроза на гръбначния стълб

Диагностика

Навременна и задълбочена диагностика, проведена под надзора на специалист, дава възможност не само да се постави диагноза, но и да разберете основната причина за заболяването. В случай на аномалия Кимерли, а то да се разкрие тази болест възможно с помощта на рентгенографическа снимка.

Диагностика аномалия Кимерли
Рентгенографическа снимка аномалия Кимерли

Освен това снимката се прави в странично положение на главата. Тъй като трябва да разберете още и истинската причина за болестта, в стационар използват магнитно-резонансната томография и ултразвуково сканиране.

Тези методи за диагностика определят степента на промените, особености протичането на заболяването, както и други важни характеристики, които ще ви помогнат в определянето техниката за лечение. Въпреки факта, че аномалия Кимерли не е опасно заболяване, отлагането или изобщо липса на правилно лечение води до развитието на други по-сериозни заболявания.

Аномалия Кимерли лечение

Лечение на аномалия Кимерли изисква комплексен подход. Тук се отнася и укрепване на мускулния корсет, и поемане на шийния отдел на гръбначния стълб, и нормализиране притока на кръв. Затова по време на лечението могат да бъдат причислени следните методи:

 • Медикаментозно лечение;
 • Физиотерапия.

Медикаментозно лечение дава възможност за възстановяване на кръвообращението и подобряване състоянието на пациента. За това лекарите назначават специални лекарства за подобряване състоянието на кръвта и неговото преминаване на кръвоносните съдове.

Аномалия Кимерли лечение
Специални яки за лечението

По време на лечението лекарите препоръчват почивка и отдих. В някои случаи дори използват специални яки, които намаляват физически натоварвания в шиен отдел. Но, все пак следва в периода на лечение да бъдете внимателни и да изключите всички спортни занимания.

Физиотерапия вече е период за лечение в етап на възстановяване. Масаж, мануална терапия и други занимания дават възможност за укрепване на мускулите, подобряване обмяната на веществата в тъканите и да се възстанови кръвообращението. Но преди осъществяването на някоя от посочените по-горе процедури трябва да уведоми специалист (масажист) за текущата аномалия Кимерли.

Оперативна намеса в такива случаи се извършва много рядко. Въпреки това, само операция може напълно да поправи възникнали патологични промени. Но трябва да се разбере, че хирургическа намеса – това е огромен риск за човека. Така че да не се допускат такива ситуации, навреме се обръщайте към лекар и да следвате всички негови съвети.

НЯМА КОМЕНТАРИ

НАПИШИ КОМЕНТАР