Ако имате плоско стъпало при детето

Ако имате плоско стъпало при детето

1223
0

Дюстабан – едно от най–честите заболявания на опорно-двигателния апарат при децата.

Това заболяване ще се остане за цял живот, ако навреме не се диагностицира и не се лекува до 15 години. Модерни методи за лечение на плоскостъпие позволяват да се отървете от него завинаги. Най-важното като възможно да се постави диагноза. Дюстабан (деформация на стъпалото, която се характеризира с изправяне на сводовете) може да бъде вроден (срещат изключително рядко, диагноза се поставя вече на мястото на болницата) и придобит.

Дюстабан при детето, симптоми, лечение
Дюстабан – едно от най–честите заболявания на опорно-двигателния апарат при децата

Най-честата причина за придобит дюстабан – слабост на мускулно-свързващия апарат на стъпалото на детето. При деца най-често се деформира надлъжен свод на стъпалото, поради което стъпалата стават плоски и цялата повърхност се отнася до пол.

Да се постави диагноза „плоско стъпало“ може да бъде само към шест години: само до тази възраст костния апарат окостенява, се укрепва и изчезва възрастова вдлъбнатина свода на стъпалото, която при малки деца напълнена с мастна подложка, маскираща костната основа на стъпалото. При нормално развитие на ОДА към шест-седем години свода на стъпалото придобива необходима за правилно функциониране форма. В отделни случаи, при наличие на рискови фактори и по редица други причини, на тази възраст може точно да се постави диагноза „плоско стъпало“.

Първо звънче

Профилактични прегледи при специалисти – необходима мярка. Най-важното – не пропускайте момента за посещение на лекар. Преди три години необходимо да се прави често:

 • в рамките на първия месец от живота си с цел изключване на вродени заболявания и деформации на скелета, а също и с вроден дюстабан, луксация на тазобедрената става;
 • в 3- и 6-месечна възраст, когато може да се идентифицира рахит;
 • да посещавате лекар-ортопед, когато на детето се извърши една година. В тази възраст той вече самостоятелно седи, пълзи и ходи. Лекар ще провери точните извивки на гръбначния стълб, обемът на движения в ставите, тяхната симетрия. Точно в това време, когато бебето започва да прави първите си стъпки, трябва да се избере максимално удобни за него обувки, тъй като бебешко краче е много чувствително, а тясни, твърди обувки могат да повлияят отрицателно на развитието на крака и да доведе до плоско стъпало;
 • когато бебето навърши три години, лекарят ще проверява функционалното състояние на стойката, походка, измерва дължината на крайниците и кръга, изследва състоянието на стъпалото.

В идеалния случай от тази възраст трябва да показвате детето на ортопед всяка година, за да не пропусните развитието на плоскостъпието. Родителите трябва да бъдат подготвени за това, което ортопед (ако той се съмнява в поставяне на окончателна диагноза) ще изпрати пациента на допълнителен прегледтт. Децата, при които е установено плоскостъпие, които са диспансерно регистрирани при ортопед и преминават през съответния курс на лечение преди 14-15 години. В това време те се нуждаят от курсове по физиотерапия, лечебен масаж, спа процедури, а ако това се изисква, за тях се произвеждат специални ортопедични обувки.

Фактори и причини, които допринасят развитието на дюстабан

 • наследственост. Ако някой от семейството, родителите това е било, то това трябва да бъде предупредено, затова трябва редовно (1 -2 пъти в годината) да показвате детето на лекар-ортопед;
 • носенето на твърде тесни или твърде широки обувки на равна подметка без токче;
 • прекомерна подвижност на ставите (хипермобилност);
 • рахит;
 • прекомерно натоварване на краката (при повишена маса на тялото);
 • пренесен полиомиелит или церебрална парализа;
 • нараняване на стъпалото.

Усложнения

Ако не се лекува плоско стъпало, то може да доведе до сериозни усложнения и силна деформация костите на крака, а също и заболявания на опорно-двигателния апарат.

Много не осъзнават сериозността на това заболяване. Първоначално то незабелязано и, на пръв поглед, не оказва значително негативно влияние върху детето. Въпреки това плоскостъпие нарушава ресорните функци на стъпалото, изчезва стабилност, и цялата тежест отива на крака и тазобедрената става, което често води до артроза. Така че това заболяване задължително трябва да се открие навреме и да се лекува.

Често ортопедични заболявания вървят по двойки – един с друг, защото между тях има връзка. Така, най-често на дюстабан съпътствува сколиоза в резултат на нарушение на походката, неправилна опора на тялото. Но плоскостъпие само по себе си сколиоза не предизвиква. А на сколиоза и плоскостъпие съпътствуват болки в ставите от различен характер.

Познавателна статия:  Плоскостъпие признаци, симптоми, как се лекува заболяването

Лечение на дюстабан

Ако при раждането на детето поставена диагноза „плоско стъпало“, лечение започват от първите дни на живота му: деформация постепенно коригират с помощта на гипсова отливка, а ако това не помага, се прибягва до оперативна намеса.

Се прилагат и съхраняващи методи на лечение. Така че на децата са назначени физиотерапия, лечебна физкултура, плуване, мануална терапия и специален масаж. Лекарствени средства се използват рядко. На първо място се препоръчва мекотъканни уреди, мануална терапия и масажи. Специални техники насочени към укрепване на мускулите, които стягат свода на стъпалото и подобряват неговото кръвоснабдяване, имат благотворен ефект върху ставите и свързващия апарат. Курсове масажи и физиотерапевтични процедури коригират възникнали деформации на стъпалото и глезена.

При поява сколиоза лекарят предписва курс специален масаж, а при необходимост – курс за мануална терапия. Това помага за облекчаване напрежението в гръбначния стълб, премахване липса симетрия на сакрума, която понякога се появява при плоскостъпие и, като следствие, е причина за изкривявания на гръбначния стълб.

Детето с диагноза дюстабан показано носене на специални обувки и средства за малка ортопедия, които назначава лекар. Обувките трябва да подхождат по размер, да имат твърд гръб и добре да се фиксират на крака; непременно да бъде от естествени материали (кожа) и да има малко токче. В случай на необходимост, на пациента са съчетани стелки-супинатори с оглед на формата на стъпалото или ги произвеждат по поръчка. При използването пациентът доста бързо започва да се чувства по-добре. Корекция на плоско стъпало дава положителен резултат в 90% от случаите.

НЯМА КОМЕНТАРИ

НАПИШИ КОМЕНТАР